Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
mir između vječno zaraćenih

Dok Rusija ratuje, u njenom susjedstvu ove dvije države se mire nakon višegodišnjeg rata

Armenian opposition supporters stage protest demanding resignation of Prime Minister Nikol Pashinyan in Yerevan
Foto: Alexander Ryumin/NEWSCOM
1/3
05.05.2022.
u 06:40

– Armenski lideri moraju paziti kod donošenja odluka na to imaju li podršku građana, neki su zbog toga već morali podnijeti ostavku – Davor Boban, hrvatski politolog

U neposrednom susjedstvu Rusije koja je pokrenula napad na Ukrajinu započeo je proces koji bi, nadaju se promatrači, mogao napokon donijeti mir između vječno zaraćenih Armenija i Azerbajdžana. Dvije vlade u posljednjih mjesec dana najavljuju mogućnost sklapanja mirovnog sporazuma koji bi prekinuo napetosti koje traju još od kraja 1980-ih godina, i zbog kojih su vođena dva rata. Paralelno s time, Armenija pokušava normalizirati odnose i s Turskom, saveznicom Azerbajdžanaca, s kojom dijeli granicu koja je potpuno zatvorena. No, nacionalistička oporba u Armeniji nada se propasti pregovora.

Konflikt iz 1980-ih

Konflikt Armenije i Azerbajdžana započeo je u 1980-ima kada su obje republike bile u sastavu Sovjetskog Saveza. Izbio je zbog regije Gorski Karabah koja se nalazi u Azerbajdžanu, ali u kojoj žive Armenci koji su polagali pravo na nju. Nakon raspada SSSR-a buknuo je rat u kojem su Armenci osvojili cijeli Karabah, uz još neka okolna područja u Azerbajdžanu. No, Azerbajdžanci su čekali na svoju priliku, ekonomsko i vojno jačali, te su u jesen 2020. u šestotjednom ratu vratili velik dio Karabaha. Rat je bio krvav, stradalo je 6500 ljudi. Mir je pomogla donijeti Rusija koja je u regiju uputila dvije tisuće svojih vojnika da čuvaju mir.

Armenija još kontrolira dio teritorija Karabaha, uključujući i glavni grad regije Stepanakert. Za obje zemlje pitanje Karabaha ključno je pitanje politike i nacionalnih interesa. Premijer Armenije Nikol Pašinjan i predsjednik Azerbajdžana Ilham Alijev sada pokušavaju sklopiti mirovni sporazum, i to pod medijacijom Europske unije. Na pregovore je utjecao i angažman Moskve u Ukrajini zbog čega se, procjenjuju promatrači, Azerbajdžan dodatno osokolio. Rusija je saveznica Erevana, ali je u dobrim odnosima i s Bakuom. Početkom travnja Pašinjan i Alijev sastali su se u Bruxellesu s predsjednikom Europskog vijeća Charlesom Michelom, i dogovorili su da će početi s procesom utvrđivanja granice između država.

Nikol Pašinjan
Foto: SPUTNIK/REUTERS

Na to je Baku objavio plan koji uključuje i zahtjev da dvije zemlje priznaju jedna drugoj teritorijalni integritet nad čitavim svojim teritorijem, što uključuje i suverenitet Azerbajdžana nad Gorskim Karabahom. Pašinjan je javno rekao da su mu ti zahtjevi u osnovi prihvatljivi, na što je armenska nacionalistička oporba poludjela i započela velike prosvjede tijekom kojih je Pašinjana nazvala izdajnikom. U nedjelju je na ulice Erevana izašlo nekoliko tisuća ljudi, a više od dvjesto njih koji su blokirali prometnice uhićeno je. Prosvjedi se održavaju svakog dana, tako i jučer.

Neki analitičari misle da armenska vlada strahuje od rastućeg, većeg i bogatijeg Azerbajdžana. Pašinjan naglašava da međunarodna zajednica traži od njega ustupke na pitanju Karabaha, ali da neće donijeti odluke bez konzultacija s Armencima u samom Karabahu.

Ključna granica s Turskom

Paralelno s ovim raspravama, Armenija pokušava normalizirati odnose i s Turskom, saveznicom Azerbajdžana. Turska je zatvorila svoju granicu s Armenijom 1993. jer je ta zemlja okupirala teritorij Azerbajdžana, ali odnose je dodatno otežalo odbijanje Ankare da prizna genocid nad Armencima u Osmanskom Carstvu u Prvom svjetskom ratu. Dvije zemlje ovog su tjedna ponovile da rade na normalizaciji odnosa.

– Pašinjanu je jedan od glavnih interesa prilikom pregovora s Azerbajdžanom upravo otvaranje granice s Turskom jer ovako trpi veliku ekonomsku štetu. On se pokušava realno ponašati. No, lideri Armenije moraju paziti na to imaju li podršku za neku od svojih nepopularnih odluka. Primjerice i 1998. tadašnji predsjednik Levon Ter-Petrosijan morao je dati ostavku nakon prosvjeda zbog ustupaka na koje je pristao u pregovorima s Azerbajdžanom. Valja naglasiti da se čelnici Armenije i Azerbajdžana desetljećima sastaju, nešto dogovore na sastanku, i onda ti sporazumi nikad ne zažive. Rusija je, s druge strane, zainteresirana ostati vojno prisutna u regiji, to je pokušavala ostvariti još u 1990-ima, i to kako bi zadržala svoj utjecaj i suzbila turski na tom prostoru – objasnio je profesor na zagrebačkom Fakultetu političkih znanosti Davor Boban, stručnjak za postsovjetski prostor.

Komentara 5

DU
Deleted user
07:19 05.05.2022.

Rusiija u ogromnim problemima izolirana od ostatka svijeta s inflacijom od 34% od početka agresije ne može utjecati na daljne pregovore dvije suverene države.

ST
Stipan
07:37 05.05.2022.

Kad pamet zakaže dođe do rata.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije