Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Kućni ljubimci

Dok je njih pet, niti jedna ranjena i napuštena maca neće umirati sama

Dojave o napuštenim mačićima stižu sa svih strana, ne možemo mi kastrirati koliko Slavonci mogu namnožiti i pobacati po ulicama, kažu ogorčene volonterke osječke udruge
10. srpnja 2019. u 15:43 2 komentara 1228 prikaza
Foto: Udruga 9 života
Pogledajte galeriju 1/6

Umirovljenici, nezaposleni, građani u blokadi, svi slabijeg imovnog stanja iz Osijeka i okolice mogu besplatno kastrirati svoju mačku. Projekt je to Udruge za dobrobit i zaštitu mačaka i pasa "9 života", a novac je osigurao Grad Osijek. Spriječit će se tako, poručuju, patnja životinja. Vlasnici se trebaju javiti Udruzi, a uvjet je da su s područja Grada Osijeka i Osječko-baranjske županije.

– Nama ostavljaju podatke, broj i spol mačaka koje treba kastrirati, a mi te informacije dostavljamo ambulanti i odobravamo kastraciju u sklopu projekta. Djelatnici ambulante telefonom kontaktiraju građane oko dogovora termina kastracije. Trenutno surađujemo s tri ambulante zbog velikog odaziva građana – započinju u Udruzi "9 života" iz Osijeka. Vlasnici mačaka mogu se javiti na njihovu Facebook stranicu ili na e-mail udruga.devet.zivota@gmail.com. Građani sami donose mačke u ambulantu, u transporterima, ne u rukama ili kutijama. Uz sebe moraju imati i dokaz o socijalnom statusu, odrezak ili rješenje o visini mirovine, potvrdu o nezaposlenosti i slično te osobnu iskaznicu. Projekt traje do isteka sredstava.

Volonterke Udruge "9 života" ulažu gotovo nadljudske napore kako bi mačkama, ali i psima, život u gradu na Dravi učinili boljim.

 | Autor : Udruga 9 života Foto: Udruga 9 života

– Znate što je najteže u ovome što radimo? Umor. Fizički umor još nekako podnosimo, navikle smo i znamo zbog koga to radimo, nitko nas na to ne tjera. No, psihički je to nešto drugo. Nije lako gledati iskidane mačke, u ranama, nepokretne, inkontinentne, odbačene i crvljive, pothranjene, pune nametnika, prati ih, tretirati im rane, trčati veterinaru danju i noću, hraniti ih na silu i davati sve od sebe da prežive... I tako svaki dan, već osmu godinu – pričaju nam volonterke.
Uz desetke bolesnih i ozlijeđenih mačaka ove godine ih je ponovno 'ošamarila' sezona mačića.

– Dok smo ponosno, ali očigledno naivno mislile kako smo si projektima besplatnih kastracija mačaka smanjile posao, dojave o napuštenim mačićima koje su počele stizati prije dva mjeseca ne prestaju. Ne možemo mi kastrirati koliko Slavonci mogu namnožiti i pobacati po ulicama – ogorčene su.

uDRUGA DEVET ŽIVOTA POZIV ZA DONACIJE Udruga Devet života šalje hitan apel za pomoć životinjama

Udruga nema redovan izvor prihoda, nema sklonište, nema hrane, pijeska ni upijajućih podloga. Nema čime platiti nagomilane veterinarske račune. Ali ima pune kuće mačaka i – samo pet volonterki.

Iako je teško i neizvjesno i dalje će, poručuju, davati šansu onima koje su odavno zaboravljene, dudati i noću se dizati zbog beba koje su pobacane, davati terapije, infuzije. Čistit će kaveze od krvi i fekalija, udomljavati, voziti veterinaru, tješiti kada im je najgore, stisnuti zube kada umiru, jer kod njih nitko ne umire sam.
–  Ako vam je imalo stalo, pomozite nam uplatom na naš račun. Postanite naš redovni donator. Ako želite donirati hranu,  javite nam se u inbox na Facebook stranici ili na e-mail – apeliraju volonterke. Uplatiti možete na kunski račun HR3923400091110475218 ili PayPal 9liveshr@gmail.com.

Osječki gradonačelnik Ivan Vrkić obećao je pomoć u osiguravanju adekvatnog prostora.

– Kako nema zadovoljavajućeg prostora u vlasništvu Grada, kolege iz Upravnog odjela za gospodarenje imovinom i vlasničko-pravne odnose u postupku su traženja istog kroz ustupanje na korištenje prostora u vlasništvu RH. Povratni odgovor Ministarstva imovine prema mojim saznanjima nismo još dobili – otkriva Romano Kristić, pročelnik Upravnog odjela za socijalnu zaštitu, umirovljenike i zdravstvo.

Dodaje kako Grad Osijek s Udrugom "9 života" godinama uspješno surađuje, primjerice kroz zajedničke preventivne i edukativne programe o odgovornom skrbništvu i potrebi kastracije i kontrole razmnožavanja.

NEHUMANO Priveden jer je hicima iz zračne puške ubio tri mačke pula Mačke lutaju Uljanikom u potrazi za ljudima koji su ih hranili godinama
Hrvatska - Španjolska
EP
Španjolski mediji ovako su najavili finale s Hrvatima: To smo već doživjeli
Plin
SMANJENJE CO2
Perspektive plina kao alternativnog goriva u prometu u Hrvatskoj
  • Avatar Psychlist
    Psychlist:

    Eto odličnog primjera svima onima koji se pitaju zašto se donio ovaj ili onaj zakon i propis. Na svaku ovakvu grupu slučajeva mora se dogoditi donošenje odluka, propisa i zakona inače imamo totalni nered i to samo zbog toga što ... prikaži još! ljude nije briga. Idu kroz svijet i rade što god hoće bez ikakvog dalekosežnog razmišljanja. 50% I više današnjih zabrana i ograničenja ne bi postojalo u zakonu da su ljudi malo više marili za posljedice svojih postupaka.