Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Dodik i Orban u Budimpešti međusobno dijelili komplimente

Orban smatra da njih dvojica imaju puno dodirnih točaka te je najavio jačanje veza između Mađarske i Republike Srpske
18. lipnja 2019. u 18:21 16 komentara 930 prikaza
Dodik i Orban
Foto: Reuters

Mađarski premijer Viktor Orban i predsjedavajući kolektivnog predsjedništva BiH Milorad Dodik, koji je i srpski član državnoga vrha dijelili su si komplimente nakon susreta u utorak u Budimpešti, najavljujući jačanje suradnje mađarskog i srpskog naroda. 

Milorad Dodik Matthew Palmer Američki dužnosnik: Sankcije Dodiku ostaju, SAD i Rusija imaju različite ciljeve u Europi

"Želim početi tu suradnju i iz osobnih potreba, jer vas, gospodine Dodik, poštujem osobno. U Mađarskoj uživate ozbiljan respekt", rekao je Orban nakon susreta s Dodikom, prenose mediji u BiH.

Dodao je kako njih dvojica imaju puno dodirnih točaka. "Vi ste čovjek koji je spreman založiti se za svoju zajednicu. Kritike protiv vas su priznanje i ništa drugo", istaknuo je Orban.

Dodik se nalazi na crnoj listi SAD-a zbog osporavanja Daytonskog mirovnog sporazuma i teritorijalnog integriteta zemlje kojoj je na čelu, dok se stranka mađarskog premijera Fidesz nalazi na izlaznim vratima Europske pučke stranke koja joj je postavila uvjete da prestane s kampanjom protiv Bruxellesa, ispriča se EPP-u i riješi problem protjerivanja Srednjoeuropskog sveučilišta iz Budimpešte.

Viktor Orban Revizionistički marš Prava cijena prekrajanja povijesti: Mi smo žrtve! Braćo i teritoriji, na okup!

Orban je najavio jačanje veza između Mađarske i Republike Srpske. "Mi poštujemo identitet Republike Srpske. Donijet ćemo Akcijski plan koji će se odnositi i na politička i na ekonomska pitanja, kao i na suradnju u oblasti obrazovanja i kulture s Republikom Srpskom", rekao je Orban.

Dodik nije ostao dužan komplimente Orbanu. "Hvala vam na razumijevanju. Hvala vam na pomoći srpskoj zajednici u Mađarskoj. U svemu ovome važan je i dobar odnos Mađarske i Srbije. Želimo Mađarskoj, na čelu s Vama, napredak u svakom pogledu i radujem se našoj saradnji", istaknuo je Dodik.

STRUČNA MIŠLJENJA
Vodeći hrvatski znanstvenici predviđaju kad bi mogla završiti pandemija
Imunitet – snaga svakog organizma
PROMO
Imunitet – snaga svakog organizma