Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bosna i Hercegovina

Dodik podržava Čovićev zahtjev da brojniji narodi u BiH ne preglasavaju manje brojne

Milorad Dodik i Dragan Čović
Foto: Dejan Moconja/PIXSELL
10.02.2019.
u 22:44

Dragan Čović je i najavio razgovore s predstavnicima vodećih bošnjačkih stranaka.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH i čelnik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik izjavio je u nedjelju nakon susreta sa čelnikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem da će srpski predstavnici poduprijeti zahtjeve Hrvata za izmjenom Izbornog zakona u toj zemlji kako bi se onemogućilo preglasavanje ovoga naroda.

- Jedna od tema je i reforma Izbornog zakonodavstva. SNSD podržava načelo da jedan narod ne može birati drugom narodu predstavnike. Prijedlog HDZ-a je apsolutno fer - rekao je Dodik na konferenciji za novinare nakon susreta izaslanstava HDZ-a BiH i SNSD-a u Mostaru.

Pritom je pojasnio kako je najveći problem Bosne i Hercegovine preglasavanje. "Pokušaj stalnog zauzimanja pozicije koja pripada drugima je temeljni problem -  naglasio je Dodik.

Na posljednjim izborima za hrvatskog člana BiH Predsjedništva izabran je Željko Komšić, što hrvatske stranke osporavaju jer smatraju da je izabran dominantno glasovima Bošnjaka, te traže izmjene Izbornog zakona BiH.

Dodik i Čović zajednički su pozvali predstavnike bošnjačkih stranaka na uspostavu državne vlasti nakon posljednjih izbora.

Pri tome je Čović rekao kako će s Dodikom raditi na zbližavanju hrvatskog i srpskog naroda, te uspostavljati jednaku suradnju s bošnjačkim narodom.

Dodik je ocijenio kako se s uspostavom vlasti kasni zbog podjela unutar bošnjačkih političkih stranaka.

- Nedopustivo je da se ovako kasni. Trebamo imati u vidu da je hrvatska i srpska reprezentacija već odavno jasna. Čekamo da se u okviru bošnjačke strukture konsolidira ta politička volja i da se konačno nađemo u parlamentu i radimo poslove koji su propisani zakonom i ustavom - kazao je Dodik.

Čović je za sljedeći tjedan najavio razgovore s predstavnicima vodeće bošnjačke Stranke demokratske akcije Bakira Izetbegovića i Saveza za bolju budućnost Fahrudina Radončića kako bi što prije otpočeli proces uspostave vlasti te se izabrao novi saziv Vijeća ministara BiH.

Glavna skupština HSS-a u Jasterbarskom

Ključne riječi

Komentara 10

Avatar ehlbert13
ehlbert13
15:04 11.02.2019.

Jedini razlog zašto Dodik daje potporu Čoviću je unošenje razdora između Hrvata i Bosanaca i stvaranje pretpostavke podjele BiH, a što bi bilo direktna ugroza sigurnosti države Hrvatske. Nakon ev. podjele, uvalio bi Dodik ruske vojne baze na 50-tak km od Zagreba sa "pogledom" na Knin i Jadransku obalu, a znamo da je velika srbija konstanta srpske politike, bez obzira tko im je na vlasti, već 2 stoljeća. Isto tako jednom za svagda riješio bi pitanje posavskih Hrvata, koji potražuju svoje na teritoriju manjeg BiH entiteta sa tim, za druge narode, obespravljujućim nazivom. Jastrebovi u hrvatskome Saboru (B. Ljubić, M.Kovač i ostatak ekipe) daju potporu toj ideji podjele i ne znam da li ne vide širu sliku ili imaju neke svoje osobne interese u svemu tome. Ulazak teritorijalno cjelovite BiH u NATO i EU integracije je od vitalnog nacionalnog i sigurnosnog interesa RH i očuvanja hrvatskoga identiteta srednje Bosne i Posavine.

BU
Bubalamala
09:05 11.02.2019.

Nema mira u BiH dok katolici, pravoslavci i muslimani ne shvate da su svi skupa najprije građani BiH-e i da je to njihova domovina a tek onda dolazi djeljenje po vjeri i svijetonazoru.Političari iz svojih osobnih interesa čine podjele lažnim obećanjima jer se populizmom najlakše vlada narodom.Takvo stanje će se nastaviti sve dok narod ne shvati da takva politika nema budućnost i počne misliti svojom glavom !

JV
Jugo Večernjak
10:39 11.02.2019.

Jako je lijepo da se Hrvati u Bosni dogovaraju sa Srbima.. Neka im Bog oorosti, ne znaju što čine! 😊

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije