Naslovnica Vijesti Svijet

RS osniva komisije za promjenu činjenica o Srebrenici i Sarajevu

Komisije će se baviti stradanjima u srebreničkoj regiji i u glavnome gradu u razdoblju od 1992. do 1995.
07. veljače 2019. u 15:41 8 komentara 630 prikaza
Vlada RS
Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Vlada Republike Srpske formirala je dvije odvojene komisije koje će istraživati zbivanja u Srebrenici i stradanja Srba u Sarajevu tijekom rata od 1992. do 1995. godine, potvrdio je u četvrtak entitetski ministar pravosuđa Anton Kasipović.

Banja Luka Utočište Ratni zločinac pobjegao u Švedsku gdje ga štiti apsurdan zakon

On je novinarima u Banjoj Luci nakon sjednice vlade kazao kako je donesena odluka da objema komisijama predsjedavaju povjesničari iz Izraela pri čemu bi na čelu one koja je zadužena za revidiranje sudski utvrđenih istina o genocidu nad Bošnjacima Srebrenice bio povjesničar Gideon Greif dok bi drugu zaduženu za Sarajevo vodio Raphael Israeli, profesor emeritus Hebrejskog sveučilišta u Jeruzalemu.

"Ove dvije komisije će se baviti stradanjima naroda u srebreničkoj regiji i u Sarajevu, svi u periodu '92-'95. Ovo je vrlo delikatno i teško pitanje i želim kazati da ovo pitanje podrazumijeva pijetet prema svim žrtvama ali i (nastojanje) da se dođe do svih relevantnih podataka u vezi sa stravičnim stradanjima koja smo svi skupa imali u proteklom ratu", izjavio je Kasipović.

Ministar pravosuđa RS utvrdio je kako je temeljni motiv uspostave ovakvih komisija "pomirenje sadašnjih i budućih generacija".

Bakir Izetbegović Nadigravanje lidera Ustavni sud ne može promijeniti ime RS-a

Komisije su osnovane nakon što je parlament RS na poticaj Milorada Dodika koji je tada bio predsjednik tog entiteta u kolovozu 2018. godine poništio ranije izvješće vlade RS iz 2004. godine kojim je priznata odgovornost vojske i policije bosanskih Srba za genocid počinjen nad Bošnjacima Srebrenice 1995. godine.

Tim je izvještajem potvrđena činjenica o nestanku odnosno ubojstvu više od sedam tisuća srebreničkih Bošnjaka koja je utvrđena i tijekom suđenja bivšim pripadnicima poličkog i vojnog vrha bosanskih Srba pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY).

Dodik je pred zastupnicima u parlamentu RS u kolovozu prošle godine iznio tvrdnju da su u izvješću krivotvorene činjenice s ciljem da se RS proglasi genocidnom tvorevinom i kao takva ukine a za sve je okrivio nekadašnjeg visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH Paddyja Ashdowna.

Milorad Dodik Bosanski lonac opet ključa Dodik: Od BiH se možemo odvojiti preko noći. Izetbegović: Dosta je više ponižavanja

Parlament RS je na Dodikovo inzistiranje odlučio da se povijest rata u Srebrenici ponovo istražuje kao i da se uspostavi komisija koja bi potvrdila tezu da je tijekom opsade Sarajeva od 1992. do 1995. godine u tom gradu ubijeno više od tri i pol tisuće Srba i da su oni bili žrtve likvidacija koje su provodile zakonite vlasti Republike BiH.

Odluku parlamenta RS da potakne proces revizije povijesnih činjenica naišao je na oštre osude u BiH ali i u međunarodnoj zajednici.

Posebni predstavnik Ujedinjenih naroda za prevenciju genocida Adam Dieng tada je ocijenio kako takvi postupci vrijeđaju žrtve i podrivaju vladavinu prava.

Milorad Dodik i Dragan Čović Rođena u krvi Republika Srpska - tempirana bomba BiH i Balkana, ali i moneta koju velika Srbija još nije izgubila

"To je korak unatrag za Bosnu i Hercegovinu, podriva vladavinu prava, domaće i međunarodne napore koji teže postizanju pravde za žrtve zločina počinjenih protiv pripadnika svih etničkih skupina tijekom rata 1992-1995. godine", izjavio je Dieng odmah nakon što je parlament RS odbacio ranije izvješće entitetske vlade.

Posebnom izjavom reagirao je i američki State Department upozoravajući kako su pokušaji da se odbace ili dopune izvješća o Srebrenici dio širih napora da se "revidiraju činjenice iz prošlih ratova, niječe povijest i politizira tragedija".

Vlastima i građanima RS-a iz Washingtona su poručili kako bi im bilo bolje da prestanu slaviti ratne zločince i osude zlodjela koja su oni počinili.

Kriminalistički stručnjak Dubravko Klarić o Dolačkom

ACI Marine
Nautički turizam
Stigle megajahte - u hrvatske marine se u pet dana privezalo 55 jahti dužine između 24 i 180 metara

A1 izdvaja za Vas

 • Deleted user:

  Komisija za reviziju povijesnih činjenica. Znaci činjenice ce biti revidirane i zamjenute lazima i srpskim mitovima. Nista novo sa istoka, cemu se cuditi

 • Avatar kamilica sa vegetom
  kamilica sa vegetom:

  Ja Bože cirkusa! Da nije tako žalosno bilo bi smiješno.

 • Avatar TheJack
  TheJack:

  Ekskurzija za Jasenovac??