Naslovnica Vijesti Svijet

Dodik je odlučan: RS neće prihvatiti članstvo u NATO-u, to je za mene zavjet

Približavanje NATO-u postala je tema prijepora između bošnjačke i srpske strane zbog čega sedam mjeseci nakon izbora još uvijek nije ustrojeno državno ministarsko vijeće.
19. svibnja 2019. u 19:47 15 komentara 1518 prikaza
Milorad Dodik
Foto: Armin Durgut/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/6

Srpski član kolektivnog predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je u nedjelju kako se "zavjetovao" da neće prihvatiti ulazak te zemlje u NATO, stav koji dodatno komplicira formiranje vlasti na državnoj razini.

Milorad Dodik SPORNA IZJAVA Komšić kazneno prijavio Dodika zbog pozivanja na vojnu pobunu

Većinski bošnjačke stranke su napredovanje prema Sjevernoatlantskome savezu postavile kao jedan od ciljeva za uspostavu ministarskog vijeća na razini države nakon izbora prije sedam mjeseci.

"Republika Srpska neće prihvatiti članstvo u NATO-u u skladu s rezolucijom Narodne skupštine o vojnoj neutralnosti. To je za mene zavjet", rekao je novinarima Dodik koji trenutno predsjeda tročlanim državnim vrhom.

Dodao je kako vlasti srpskog entiteta u neće prihvatiti Nacionalni godišnji program (ANP) što je uvjet da bi BiH aktivirala Akcijski plan za članstvo (MAP) s NATO-om.

Recep Tayyip Erdogan Duo ‘Erdodik’ Dodik Erdoğanovoj vojsci: Merhaba, asker!

"Bez jedinstvenog stava Narodne skupštine teško ćemo bilo što prihvatiti", istaknuo je.

Pojasnio je kako će srpski predstavnici nastaviti zagovarati identičan odnos s NATO-om kakav ima Srbija. "Mjerilo je ono što NATO ima u Srbiji i mi preko toga sigurno nećemo prijeći. Nećemo prihvatiti nikakav dokument koji se može tumačiti kao put za članstvo u NATO", rekao je Dodik.

NATO savez je prošle godine odobrio aktiviranje MAP-a uz uvjet da BiH dostavi ANP. Tome se protive srpski predstavnici, dok bošnjački na tome inzistiraju.

Milorad Dodik Ne žele granicu na Drini Dodik: Srbi neće podržati pristupanje Bosne i Hercegovine NATO-u

Približavanje NATO-u postala je tema prijepora između bošnjačke i srpske strane zbog čega sedam mjeseci nakon izbora još uvijek nije ustrojeno državno ministarsko vijeće.

Dobi.hr
BUDUĆNOST U VAŠEM DOMU
Juraj Križanić: „Danas svi mogu unaprijediti i automatizirati kućanstvo postepenom ugradnjom pametnih uređaja koji štede energiju, vrijeme i novac”
  • ilijan1a:

    Ko će te pitati

  • zip123:

    Kao tebe ce i pitati?

  • seki.jole:

    Potpuno je u pravu. Cemu sluziti amercim okuoacionim interesima i za njih ratovati i gubiti zivote. To rade samo sluganske vkasti i narodi koji su uvijek bili neciji konjusari.