Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 61
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KOMPLICIRANJE FORMIRANJA VLASTI

Dodik je odlučan: RS neće prihvatiti članstvo u NATO-u, to je za mene zavjet

Milorad Dodik
Foto: Armin Durgut/PIXSELL
1/5
19.05.2019.
u 19:47

Približavanje NATO-u postala je tema prijepora između bošnjačke i srpske strane zbog čega sedam mjeseci nakon izbora još uvijek nije ustrojeno državno ministarsko vijeće.

Srpski član kolektivnog predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je u nedjelju kako se "zavjetovao" da neće prihvatiti ulazak te zemlje u NATO, stav koji dodatno komplicira formiranje vlasti na državnoj razini.

Većinski bošnjačke stranke su napredovanje prema Sjevernoatlantskome savezu postavile kao jedan od ciljeva za uspostavu ministarskog vijeća na razini države nakon izbora prije sedam mjeseci.

"Republika Srpska neće prihvatiti članstvo u NATO-u u skladu s rezolucijom Narodne skupštine o vojnoj neutralnosti. To je za mene zavjet", rekao je novinarima Dodik koji trenutno predsjeda tročlanim državnim vrhom.

Dodao je kako vlasti srpskog entiteta u neće prihvatiti Nacionalni godišnji program (ANP) što je uvjet da bi BiH aktivirala Akcijski plan za članstvo (MAP) s NATO-om.

"Bez jedinstvenog stava Narodne skupštine teško ćemo bilo što prihvatiti", istaknuo je.

Pojasnio je kako će srpski predstavnici nastaviti zagovarati identičan odnos s NATO-om kakav ima Srbija. "Mjerilo je ono što NATO ima u Srbiji i mi preko toga sigurno nećemo prijeći. Nećemo prihvatiti nikakav dokument koji se može tumačiti kao put za članstvo u NATO", rekao je Dodik.

NATO savez je prošle godine odobrio aktiviranje MAP-a uz uvjet da BiH dostavi ANP. Tome se protive srpski predstavnici, dok bošnjački na tome inzistiraju.

Približavanje NATO-u postala je tema prijepora između bošnjačke i srpske strane zbog čega sedam mjeseci nakon izbora još uvijek nije ustrojeno državno ministarsko vijeće.

Komentara 15

IL
ilijan1a
22:03 19.05.2019.

Ko će te pitati

ZI
zip123
20:38 19.05.2019.

Kao tebe ce i pitati?

RI
rimac444
21:34 19.05.2019.

BIH treba hitno reorganizirati kao konfederaciju od 3 republike, u suprotnom će završiti kao prokleta juga.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije