Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 10
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
želi po svome

Dodik bi dijelio Graničnu policiju BiH, ali ovome se brutalnom odgovoru nije nadao!

Sarajevo: Konferencija za medije člana Predsjednistva BiH Milorada Dodika
Armin Durgut/PIXSELL
30.03.2022.
u 10:18

Iz Granične policije na to su reagirali kako oni rade isključivo po zakonu te da neće dopustiti bilo kakve političke intervencije u njihov rad

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik najavio je poduzimanje mjera kojima bi se potkopalo funkcioniranje granične policije u zemlji, a iz te agencije odmah su mu odgovorili kako neće raditi po željama političara poput njega nego po zakonu.

Dodik je ranije prijetio kako će Republika Srpska od države preuzeti ovlasti na planu obrane i sigurnosti, a glavna su mu meta bile bile oružane snage BiH, no sada su se na udaru našle Granična policija kao i Obavještajno-sigurnosna agencija (OSA) i to zbog činjenice da je u BiH zabranjen ulazak trojici državljana Srbije koji se smatraju prijetnjom za nacionalnu sigurnost.

U razdoblju od 12. do 25. ožujka granični policajci zabranili su ulazak u BiH Milošu Koviću, profesoru povijesti na Filozofskom fakultetu u Beogradu i zagovorniku velikosrpskih ideja, Goranu Petronijeviću, beogradskom odvjetniku poznatom po tome što je pred Haaškim sudom branio Radovana Karažića, kao i Bratislavu Dikiću, bivšem zapovjedniku srbijanske žandarmerije koji je označen kao jedan od organizatora pokušaja državnog udara u Crnoj Gori 2016. godine.

Zabranu ulaska u BiH izrekla im je OSA na temelju svojih sigurnosnih procjena, a granični policajci tu su mjeru i proveli, što je razbjesnilo dužnosnike iz reda bosanskih Srba.

Dodik je optužio OSA-u da je postala otuđeni centar moći kojim upravlja isključivo ravnatelj te službe Osman Mehmedagić te je najavio kako će sada od predsjedatelja Vijeća ministara BiH Zorana Tgeletije tražiti da posebnim pismom da uputu graničnim policajcima srpske nacionalnosti kojom bi od njih tražio da u svojim smjenama ne poštuju uvedene zabrane i dopuste ulazak u zemlju i osobama označenima kao prijetnja nacionalnoj sigurnosti.

18.03.2022., Istocno Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Konferencija za medije clana Predsjednistva BiH Milorada Dodika. Photo: Armin Durgut/PIXSELL
Foto: Armin Durgut/PIXSELL, ilustracija

"Kada se netko najavi da dolazi iz Srbije, mi ćemo pokušati da to bude kroz smjenu kada rade Srbi i tako ćemo to rješavati. Ali ako je to intencija, odlično su uspjeli. Mi to nismo htjeli. Ako hoće, imat će igru", izjavio je Dodik.

Iz Granične policije na to su reagirali kako oni rade isključivo po zakonu te da neće dopustiti bilo kakve političke intervencije u njihov rad.

"Pripadnici Granične policije BiH bez obzira na svoju nacionalnu pripadnost opredijeljeni su provoditi zakone, a ne nezakonite naloge bilo kojeg političara. Radom policijskih službenika upravlja ravnatelj Granične policije BiH. Trenutačno je to, za one koji su tu činjenicu zaboravili, Zoran Galić, a ne političar, iako dolazio i iz Predsjedništva BiH", kazao je Hini savjetnik ravnatelja Svevlad Hoffman.   

Koliko točno osoba ima zabranu ulaska u BiH i o kome je riječ zaštićeni je podatak kojim raspolaže samo OSA, a zakon regulira da granični policajci tek unosom osobnih podataka s putnih dokumenata u računalni sustav dobivaju informacije o eventualnim restriktivnim mjerama koje treba poduzeti.

 

Komentara 4

DU
Deleted user
11:30 30.03.2022.

Sa srbima nije baš lako. Kad je njemački mirovinski fond zatražio od BiH podatke o mom prošlom zaposlenju u BiH, upit je otišao u Banja Luku, odakle je stigaodgovor, da im najprije dostavim vjerodostojne podatke o slijedećem: u kojim sam hrvatskim postrojbama bio, koji su mi ratni zadaci bili, koliko sam meni poznate štete nanio srpskoj vojsci itd... Dok ne dostavim tražene podatke, neće udovoljiti zahtjevu mirovinskog u D. Napominjem da sam bio sasvim običan vojnik ni u kakve zločine, ili zlostavljanja upleten. Pitam se, što bi mi mogli smjestiti prilikom ulaska u BiH? Mogu namjestiti što god hoće. Nikako im ne vjerujem.

Avatar Croatino
Croatino
11:47 30.03.2022.

Dodik nas dan danas na proslavi dana RS zove ustasama. Znaci ne spominje drugi svijetski rat nego prica o danasnjoj RH. Uz to ne prizna genocid u Srebrenici, naziva studenske domove po ratnim zlocincima itd. Kultura nula, pokazuje srednji prstt novinarima, laze, krade narodu RS-a, mora svako malo na sud zbog kriminalnih aktivnosti. A nas Milanovic njega zove na konzultacije, ocigledno jer niko drugi nece prica s njim.

Avatar bijeloanijebrašno
bijeloanijebrašno
10:58 30.03.2022.

Doći će Dodig na svoje čim Vučić prizna Kosovo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije