Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 124
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NAPADAJU SE I BOLNICE

Dobrotvorna organizacija: Medicinsko osoblje u Ukrajini meta napada, moraju skidati oznake s uniformi

Russian missile attack on hospital in Vilniansk
Foto: Stringer/REUTERS
1/3
Autori: Vecernji.hr, Hina
28.11.2022.
u 13:46

Svjetska zdravstvena organizacija zabilježila je 703 napada na bolnice i medicinske ustanove od veljače. Vjeruje se da je to više od broja ruskih napada identificiranih u Siriji tijekom deset godina.

Medicinsko osoblje na prvoj liniji u Ukrajini meta je neprijateljske vatre više nego u bilo kojem drugom ratu, navodi humanitarna dobrotvorna organizacija Medics4Ukraine. Organizacija ističe da medicinsko osoblje, zbog toga što ih se posebno cilja, mora uklanjati crvene križeve sa svojih uniformi kako bi izbjegli da ih Putinove trupe identificiraju i namjerno napadnu, prenosi Daily Mail

Svjetska zdravstvena organizacija zabilježila je 703 napada na bolnice i medicinske ustanove od veljače. Vjeruje se da je to više od broja ruskih napada identificiranih u Siriji tijekom deset godina. 

- Okupacijske snage posebno napadaju liječnike i smatraju ih metama visoke vrijednosti - istaknuo je Mark Hannaford, utemeljitelj organizacije, te dodao kako je medicinsko osobe ugroženo dok pokušava spasiti živote ranjenih u ratu. 

Svjesno pucanje na medicinare koji su nosili prepoznatljive oznake smatra se ratnim zločinom prema Ženevskoj konvenciji. 

Navodi o ciljanim napadima dolaze usred stalnih napada na civilnu infrastrukturu diljem Ukrajine koji ostavljaju milijune bez struje. Predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da je 6 milijuna ljudi ostalo bez struje u petak nakon ruskog bombardiranja. Moskva tvrdi da su njezini udari na energetsku infrastrukturu posljedica nespremnosti Kijeva na pregovore, a Kremlj također inzistira da ne cilja na civilno stanovništvo. 

Prošlog tjedna, podsjetimo, novorođenče je ubijeno u bolnici u Vilniansku, u regiji Zaporožje u Ukrajini, kada je ruski zračni napad pogodio zgradu. Bebina majka i liječnik preživjeli su nakon što su izvučeni iz ruševina. Prva dama Ukrajine Olena Zelenska nazvala je ruske zločine "suludima". 

Napad na rodilište u Vilniansku
Foto: State Emergency Service of Ukraine, ilustracija

- Noćas je meta postalo rodilište u regiji Zaporožje. Umro je dječak star dva dana. Užasna bol. Nikada nećemo zaboraviti i nikad nećemo oprostiti - navela je u srijedu te izrazila sućut obitelji bebe. 

Zelenski: Teroristi planiraju nove napade

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je kasno u nedjelju da će Rusija sigurno pokrenuti nove raketne napade na njegovu zemlju te je pozvao vojsku i građane da se pripreme kako bi izdržali idući tjedan uz opterećenje električne mreže.

Snijeg je pao u Kijevu, a temperatura zraka je oko nule. Gradske vlasti priopćile su da će radnici ubrzo obnoviti opskrbu strujom i vodom, ali su zbog visoke razine potrošnje uvedena neka ograničenja.

- Znamo da teroristi planiraju nove napade. Oni se nažalost, dok god imaju projektile, neće smiriti - rekao je Zelenski u svom noćnom video obraćanju.

Zelenski je rekao da bi nadolazeći tjedan mogao biti jednako težak kao i prošli.

- Naše obrambene snage se spremaju. Cijela zemlja se sprema. Razradili smo sve scenarije, uključujući i s našim partnerima - istaknuo je.

Nedjelja je bila relativno mirna bez razornih napada na Kijev ili druge veće gradove. Zapovjedništvo ukrajinske vojske priopćilo je da su ruske snage izvele četiri raketna napada u regiji Dnipropetrovsk te da su gađali civilne objekte više puta.

- Najteže je u regiji Doneck kao što je bio slučaj prethodnih tjedana - kazao je Zelenski. Glavni stožer ukrajinskih oružanih snaga objavio je da su ruske trupe granatirale desetak sela u Donecku, uključujući glavne mete Bahmut i Avdivku.

VIDEO Zelenski iznio 'ukrajinsku formulu mira', obratio se na summitu G20: 'Rat se mora i može zaustaviti'

Tijek događaja u Ukrajini pratite OVDJE

Komentara 3

DU
Deleted user
21:43 28.11.2022.

Internet pun slika gdje se vidi da ukrajinci koriste medicinska vozila i skolske autobuse za prijevoz.

Avatar Behemot
Behemot
19:57 28.11.2022.

"medics4ukraine" je britanska organizacija u kojoj nema liječnika već sami volonteri odnosno britanski obavještajci. Postoje Crveni križ i Caritas za humanitarne stvari, ali tamo se ne mogu ubaciti u tolikom broju ..

ZA
zaboravi
15:52 28.11.2022.

Kakva glupost Ukrajinskog vodstva, sto god urade i porave rusi opet uniste. Treba raditi u tajnosti i kad se dobije naoruzanje i sve popravke. Ovdje se natjece ko ce vise reci sto je uradjeno, rusi kad cuju da je popravljeno oni opet gadjaju iste prethodne mete.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije