Naslovnica Vijesti Hrvatska

Dobar vikend za HAC i ARZ, naplatili 52 milijuna kuna cestarina

U usporedbi s lanjskim istim vikendom promet je veći za 0,6 posto, a iznos naplaćene cestarine 0,2 posto
30. srpnja 2018. u 16:58 7 komentara 704 prikaza
Autocesta
Foto: Dino Stanin/PIXSELL

Tijekom proteklog vikenda, od 27. do 29. srpnja, na autocestama u nadležnosti Hrvatskih autocesta (HAC) i Autoceste Rijeka - Zagreb (ARZ) zabilježen je promet od 910.575 vozila i naplaćena je cestarina u iznosu od 52 milijuna kuna bez PDV-a, izvijestio je HAC u ponedjeljak.

Gužva prema moru Ljetne gužve Vozači oprez! Promet je i danas vrlo gust na cestama prema moru

U usporedbi s lanjskim istim vikendom promet je veći za 0,6 posto, a iznos naplaćene cestarine 0,2 posto

Iz HAC-a, međutim. ističu i kako od ove godine korisnici sve više svoja putovanja planiraju izvan udarnih termina vikenda pa se tako, primjerice, prošli ponedjeljak bilježi povećanje prometa za 6 posto u odnosu na isti ponedjeljak prošle godine. Nadalje, u utorak je povećanje prometa bilo 4 posto, u srijedu 9 posto.   

07.02.2016., Sibenik - Nova Vlada RH preispituje mogucnost ukidanja naplatnih kucica s autoceste i starog sustava naplate te razmislja o uvodjenju vinjeta na popluarnoj Dalmatini i ostalim autocestama. Photo: Hrvoje Jelavic/PIXSELL Povećanje 7% HAC i ARZ za vikend naplatili 48,4 milijuna kuna cestarine

Od početka godine do 29. srpnja na autocestama kojima upravljaju HAC i ARZ zabilježen je promet više od 32 milijuna vozila i naplaćena cestarina u iznosu od 1,56 milijardi kuna. U odnosu na isto razdoblje prošle godine radi se o povećanju prometa od 5 posto, dok je naplaćeno 7 posto više cestarine, ističu iz HAC-a. 

Po podacima tvrtke Bina Istra, protekli je vikend na Istarskom ipsilonu promet vozila bio jedan posto manji nego u usporedivom vikendu prošle godine. U protekla je tri dana Istarskim ipsilonom prošlo 161.642 vozila, a lani njih 163.393, navode iz tog koncesionara, iz kojeg također napominju kako se dijelom turistički promet s nedjelje prebacuje na ponedjeljak. 

hac KAZNENA PRIJAVA Iste ENC uređaje HAC-u prodaju za 87, a Autocesti Rijeka – Zagreb za 56 kuna

"Za vikend je zabilježeno neznatno smanjenje prometa u odnosu na prošlogodišnji usporedivi vikend, koji se objašnjava činjenicom da se turistički promet s nedjelje prebacuje na ponedjeljak. Promet u petak i subotu je na istoj razini kao prošle godine", objašnjavaju iz Bina Istre.

Podaci tvrtke Autocesta Zagreb-Macelj, koja gospodari istoimenom autocestom, pokazuju da je promet protekloga vikenda bio na razini usporedivog lanjskog. Protekli je vikend autocestom Zagreb-Macelj prometovalo 113.630 vozila, što je neznatni porast, za 0,01 posto, u odnosu na usporedivi prošlogodišnji vikend, proizlazi iz podataka tog koncesionara. ,

Gužve na autocestama

Autocesta
1 / 22
VISERA
EU FONDOVI
Inovacije: Radimo na razvoju robota koji će mnoge poštedjeti zamornog pretipkavanja podataka
 • Avatar ɹǝɟɹns‾ɹǝʌןıs
  ɹǝɟɹns‾ɹǝʌןıs:

  A partizani htjeli dat u koncesiju i sebi pokupit mito... E neceesss razbojniceeee

 • Avatar bokolo
  bokolo:

  Sad ce “ministri” imati par dobrih vecera

 • propalismoFranjoskroz:

  I opet dakle prosjek po vozilu je 57 kuna.95% vozila ide do Kvarnera, Zadra ili dalje, a to je najniža cijena 70 kuna, Zadar 110 da ne govorim dalje.Dakle i dalje 10-20% naši vrli djelatnici Haca spreme sebi u džep??