Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dan D

Do sada 212 kafića prijavilo da žele dozvole za pušenje

nepusenje
Jurica Galoić/Pixsell
VL
Autor
Diana Glavina
05.04.2010.
u 17:45

Kada 9. travnja završi šestomjesečno prijelazno razdoblje, to neće biti i kraj prilagodbe pa će se prava slika stvoriti tek na jesen ili zimu.

Završava šestomjesečno prijelazno razdoblje i na dan D, 9. travnja, Zakon o ograničenoj uporabi duhana i duhanskih proizvoda počinje se primjenjivati u punog opsegu. Generalno, kafići ponovno postaju nepušačke zone, uz određene izuzetke koje određuje zakonski uvjeti o ventilacijskom standardu. A što smo bliže 9. travnju, u Ministarstvu zdravstva raste broj zahtjeva vlasnika ugostiteljskih objekata koji traže dopusnicu za slobodan ulaz zapaljene cigarete.

U nepunih mjesec dana broj zahtjeva sa šesnaest narastao je na čak 212 iako vjerojatno ni to nije posljednja brojka. No, od 212 zahtjeva Ministarstvo zdravstva je izdalo 131 rješenje kojim se dopušta pušenje u kafićima, zatim četiri rješenja koje su tražili vlasnici ugostiteljskih objekata za pušenje uz piće u posebnoj prostoriji unutar restorana. Desetak zahtjeva je obustavljeno jer su se podnositelji predomislili, dok se ostali dopusnice rješavaju dnevno.

Dakle, zasad je tek nešto više od 1 posto ugostiteljskih objekata tražilo rješenje o dozvoli za pušenje, a koji su očiti bili pripremljeni za novi zakon s kvalitetnom ventilacijom. A kako će se "ventilacijski radovi" obavljati tijekom ljetnih mjeseci, pravu sliku pušačkih i nepušačkih kafića i opredijeljenja oko 16.000 ugostiteljskih objekata u Hrvatskoj, koliko ih je udruženo u Cehu ugostitelja pri Obrtničkoj komori, imat ćemo ujesen i zimu.

Komentara 4

BO
borc
18:10 05.04.2010.

Pušilo se ili ne,mnogi ce ugostitelji ove godune popušiti!

BO
bonsai
20:45 05.04.2010.

jedva čekam , razjasnimo jednu stvar , kao prvo kafići ne moraju propasti niti će propasti zbog zakona , kafići če propasti zbog pušača koji prkose i koji nisu u stanju popiti kavu pivo ili sok bez da zapale cigaretuu . zato jedinu odgovornost za propadanje kafića i radnih mjesta snose pušači , pustimo priče država ovo država ono , porezi na cigaretama , subvencije za duhan , ostavimo se priča za mali djecu. budite fer prema vlasnicima kafića i zaposlenima u njima , odite u kafić ,popite nešto i nemojte stalno kukati kako su drugi krivi ,nas nepušače nitko nikada nije pitao dali nam smeta dim u kafiću ,restoranu ili disco clubu .

Avatar punkufer
punkufer
10:51 06.04.2010.

Ova država je toliko slaba da joj birtaši određuju koje zakone će se provoditi, a koje ne. I za nula promila i za pušenje. Jer, kao, važno je da imamo toliko britija i kafića... Sramota.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije