Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
I dalje nejednake

Do ravnopravnosti na čelnim pozicijama tek 2032.

Ilijana Jeleč Šuster
Foto: Robert Anić/PIXSELL
08.05.2014.
u 07:23

Na upravljačkim pozicijama u Hrvatskoj je danas 24,25% žena, što je u odnosu na 2011. pozitivna promjena i rast od 24,17%...

Na upravljačkim pozicijama u Hrvatskoj je danas 24,25% žena, što je u odnosu na 2011. pozitivna promjena i rast od 24,17%. No sve to daleko je još od zamišljenih kvota od 50%, koje će se takvim tempom dostići tek 2032., s obzirom na to da je i dalje velika nejednakost među spolovima i žene u biznisu napreduju samo do tzv. staklenog stropa, čulo se na jučerašnjem predstavljanju najnovijeg istraživanja o zastupljenosti žena i muškaraca u upravljačkim i rukovodećim pozicijama u 500 najznačajnijih trgovačkih društava u Hrvatskoj.

Bolje od očekivanog

U istraživanju koje je u partnerstvu s HUP-om proveo Ured pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, kojemu se odazvalo 33,6% ili 168 tvrtki, pokazalo se da je samo 9,43% žena uspjelo doseći poziciju predsjednica upravnih tijela, a 14,3% čelo nadzornog odbora.

- Na jednu članicu upravnih tijela i NO-a trgovačkih društava dolaze tri muška člana, dok je vjerojatnost da će žena i nakon 55. godine biti u upravnim tijelima više nego 100% manja od vjerojatnosti da će u njima biti muškarac iste dobi - kazala je pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić. Trend većeg broja visokoobrazovanih žena na tržištu rada u zadnjem je desetljeću zasigurno pridonio rastu udjela žena na upravljačkim pozicijama. No iako ih je na rukovodećim pozicijama puno s potencijalom za upravljačke pozicije, svejedno su “značajno podzastupljene”. U kontekstu sličnih istraživanja u EU, u upravama dioničkih društava, što su bolje plaćena mjesta i samim time zanimljivija muškarcima, u nas je 17,32%, a na razini EU 16% žena. U nadzornim odborima d.d.-a ima ih 21,69%, dok su u društvima s ograničenom odgovornošću žene u upravama zastupljene s 31,87%, a u nadzornim odborima s 24,6%. To govori, smatra Ljubičić, da se žene sve češće upuštaju u poduzetničke vode i osnivaju tvrtke kojima su vlasnice i direktorice.

– Rezultati su bolji nego što sam očekivao s obzirom na teško stanje na tržištu rada i u zapošljavanju žena – komentirao je na jučerašnjem okruglom stolu HUP-a ministar rada Mirando Mrsić. Istaknuo je da se društvo mora mijenjati. Nema više podjele na muške i ženske poslove, postoji samo tržište rada i nečija sposobnost da obavlja određeni posao.

Više žena, bolje odluke

– Uravnotežena zastupljenost žena i muškaraca na upravljačkim pozicijama jamac je kompanijama da na najbolji način koriste ljudski potencijal koji im društvo nudi – rekao je jučer čelnik HUP-a Davor Majetić. To je jučer potvrdila i Ilijana Jeleč Šuster, predsjednica uprave Erste nekretnina, napominjući da je svaka raznolikost dobra jer dovodi do boljih poslovnih odluka. To su u Ersteu spoznali i poslodavci, kojima je cilj do 2019. udjel žena na upravljačkim funkcijama povećati na 35%. S više žena na upravljačkim funkcijama, čak i na pozicijama koje su donedavno bile dominantno muške, hvale se i u Tehnomontu, Siemensu, Vipnetu te Coca-Coli, gdje su od sedam članova vodstva četiri žene. Istina, za te su se pozicije žene morale dvostruko dokazivati – kazala je Ruža Tomić Fontana, direktorica za komercijalne poslove Coca-Cole.

>>20 studenata s invaliditetom ima priliku odraditi praksu u hrvatskim trvtkama, prijavite se!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije