Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 65
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ISTRAŽILI SMO Kako će neradne nedjelje i blagdani utjecati na poslovanje seoskih i kvartovskih trgovina

‘Do kruha guranjem, šakama i psovkama!’

09.01.2009.
u 19:57

Zatvaranje vrata prodavaonice nedjeljom i blagdanom ubuduće ćemo jako osjetiti, to više što nam je nedjelja po prometu bila udarni dan. Ne očekujem ništa dobro, prve računice pokazuju da će nam se promet smanjiti između 12.000 i 15.000 kuna na mjesec, što je za seosku trgovinu golem godišnji pad prometa – kaže Stjepan Friščić, vlasnik prodavaonice mješovite robe u selu Prigorcu na obronku planine Ivančice iznad Ivanca.

Smanjen standard
Ta je trgovina jedna od dviju u selu koje svim mogućim proizvodima, od kruha, suhomesnate robe i povrća do tekstila, vapna i cementa, opskrbljuju otprilike 600 mještana toga brdskoga naselja.

Odlično opskrbljen dućančić dosad je, kaže Friščić, najposjećeniji bio upravo nedjeljom. Toga su dana zaposleni mještani obavljali veću kupnju. Stoga i ne iznenađuje da su mnogi od njih zatvaranje vrata “svoje” trgovine nedjeljom i blagdanom dočekali s nezadovoljstvom.

– Mislim da nije popularno smanjivati već dostignuti standard. Nakon niza godina navikli smo se na nedjeljnu kupnju svježeg kruha i drugih potrepština, pa se sada osjećamo zakinuto – izjavila je Darinka Sever.

Njezino mišljenje dijele i mještani Mario i Stjepan Marković, Božica Sever i Martin Štefanko. Nadaju se da se sutra, u nedjelju, neće ponoviti situacija kakva je u gradu vladala na blagdan Bogojavljenja, kada se kruh u pekarnicama čekao u dugim repovima.

Kruha je svuda ponestalo i prije 9 sati, a pozivi pekara kupcima da ponovno dođu oko 11 sati, kad je bila isporuka nove “runde”, građani su popratili glasnim nezadovoljstvom.Tada su se u trgovinama ponovno stvorile neopisive gužve, ponegdje je nervoza zamalo završila tučnjavom, bilo je psovki, naguravanja.

Proslava kucanjem
No, trgovkinja Jasna Kušter, kojoj su dosad bile radne sve nedjelje i većina blagdana, jasno je dala do znanja da će primjenu novih odredbi o radnom vremenu – proslaviti tako da se kucne sama sa sobom.

– Mi jesmo protiv toga da se radi nedjeljom, ali tada pod jednakim uvjetima koji bi morali vrijediti za sve. Nije fer da pekarnice mogu raditi, a pritom svi vidimo da koriste “gužvu”, te da, osim kruha i peciva, prodaju i puno mješovite robe, čak i novine! Zašto se zakonodavac time nije pozabavio? – pita Stjepan Friščić.


Novi raspored umjesto otkaza

Veći lanci i marketi u Varaždinskoj županiji zasad ne otpuštaju radnike. – Nikoga još nismo otpustili niti ne namjeravamo. Bilo je viška odrađenih sati te ćemo napraviti novi raspored, u kojemu će radnici imati normalnu tjednu satnicu od 40 sati – kaže Zlatko Meštrić, direktor i vlasnik novomarofskog Trgonoma. (I. V.)

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije