Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Do kraja 2019. preispitati kancerogenost glifosata

PEST je uspostavljen u ožujku ove godine zbog sve veće zabrinutosti građana, na inicijativu Kluba zastupnika Zelenih/ESS-a
08. prosinca 2018. u 22:16 5 komentara 1173 prikaza
Povrće
Foto: Robert Anic/PIXSELL

Postoji znanstvena kontroverza oko štetnosti glifosata koja se ne može sakriti. Stoga se sve studije o njegovim kancerogenim učincima moraju pregledati najkasnije do kraja 2019., zaključak je Posebnog odbora za postupak EU za odobravanje pesticida Europskog parlamenta (PEST), koji je jučer velikom većinom glasova usvojio preporuke usmjerene na rješavanje nedostataka u postupku autorizacije pesticida u EU.

rajčica CROCPA Eko model Pesticidi nađeni tek u 1% voća i povrća u RH

Podsjetimo, PEST je uspostavljen u ožujku ove godine zbog sve veće zabrinutosti građana, na inicijativu Kluba zastupnika Zelenih/ESS-a kako bi se istražio postupak produljenja dozvole za glifosat u EU na još pet godina.

Galerija - Deset zdravih alternativa vašoj omiljenoj brzoj hrani

Povrće
1 / 11
Katkada zdrava hrana ima okus poput lišća, osobito u usporedbi s brzom hranom. No zdrava prehrana ima tonu prednosti. Evo popisa omiljenih zdravih alternativa našoj omiljenoj junk hrani.

- Postupak odobravanja pesticida treba temeljito reformirati. Studije naručene od agroindustrije ne smiju završiti sakrivene u ladicama, a javno preispitivane studije moraju se više uzimati u obzir prilikom autorizacije - kazao je eurozastupnik Davor Škrlec.

Ističe da nacionalne vlade država članica moraju konačno dati na uvid svoje podatke o korištenju pesticida.

>> Pogledajte koji simptomi će vam otkriti imate li probleme sa srcem

Hrvatska - Španjolska
EP
Španjolski mediji ovako su najavili finale s Hrvatima: To smo već doživjeli
Plin
SMANJENJE CO2
Perspektive plina kao alternativnog goriva u prometu u Hrvatskoj
  • Nepokolebljiv:

    PVC je 40 godina dokazavi kancerogen i zamislite u EU nije nigdje zabranjen cak niti ogranicen u dodiru s hranom a samo zato jer neka drzava (Sieg heils) je veliki proizvodac tog otrova! Detedenti - pravi (sulfonizacija masnih kiselina) su ... prikaži još! takoder poznati kancerogeni jos iz 1960-tih ali clan EU ima probitacne razloge za dozvoliti daljnje koristenje u Europi a zabranjeni su u ostatku svijeta!

  • verica2:

    U Zagrebu 4. studenoga 2016. na Tržnici Kvatrić, u službenoj kontroli sanitarne inspekcije nađeno je u poriluku podrijetlom s OPGa Suzane Novosel iz okolice Zagreba pesticida klorpirifos u količini od 1,35mg/kg. Riječ je o koncentraciji 135 puta višoj od dozvoljene ... prikaži još!ozvoljene gornje granice, "količini koja predstavlja akutni rizik kod kratkotrajnog unosa za zdravlje ljudi" kako je pisalo u priopćenju Ministarstva poljoprivrede. Pitanje je koliko sličnog voća i povrća ima na našim Tržnicama.Bilo bi korisno, ne samo zbog ogromnog broja oboljelih od karcinoma, znati kako često se provode kontrole na tržnicama i kakve su sankcije.

  • golub Vaso:

    znači kupljeni znanstvenici, tako možete naći i one koji tvrde da pušenje nije štetno