Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ČITAV NIZ BOLESTI

Do 2030. imat ćemo cjepiva protiv raka? 'Radimo na revolucionarnoj tehnologiji koja će spasiti milijune'

NHS Charities Together projects
Foto: Dominic Lipinski/PRESS ASSOCIATI
1/3
09.04.2023.
u 09:57

U tijeku je razvoj ovakvih cjepiva koja imaju ''ogroman potencijal'', a neki znanstvenici smatraju kako je to sve zahvaljujući Covidu koji je 15-godišnji proces razvitka cjepiva skratio na tek 12 do 18 mjeseci

Životi milijuna ljudi mogli bi biti spašeni zbog pojave revolucionarnih cjepiva koji bi mogli liječiti kardiovaskularne i autoimune bolesti, uključujući i rak. Naime, u jednoj od vodećih farmaceutskih tvrtki Moderna, populariziranoj za vrijeme Covida, znanstvenici su mišljenja kako bi takva cjepiva mogla biti spremna za korištenje do 2030. 

- Imat ćemo takva cjepiva i bit će visokoučinkovita. Spasit će tisuće, ako ne i milijune. Mislim da ćemo biti u mogućnosti ponuditi pernalizirana cjepiva protiv raka na raznim vrstama tumora - poručio je to šef Moderne Paul Burton, a piše The Guardian. 

U tijeku je razvoj ovakvih cjepiva koja imaju ''ogroman potencijal'', a neki znanstvenici smatraju kako je to sve zahvaljujući Covidu koji je 15-godišnji proces razvitka cjepiva skratio na tek 12 do 18 mjeseci. Burton je potvrdio kako se trenutno radi na takvim cjepivima, dodajući kako bi ih tvrtka mogla ponuditi već za pet godina. Osim raka, Burton je objasnio kako bi se njihovim jednim cjepivom mogle tretirati i razne respiratorne infekcije, što bi u jednom potezu zaštitilo građane od Covida, gripe i infekcije respiratornim sincicijalnim virusom, dok bi mRNA terapije mogle biti moguće za rijetke bolesti za koje trenutno ne postoje lijekovi. 

Kako funkcioniraju?

Te terapije bazirane su na mRNA koji uči stanice proizvesti proteine koji aktiviraju imunološki odgovor protiv bolesti. A princip liječenja je sljedeći: liječnici isprva uzimaju biopsiju pacijentovog tumora i šalju je u laboratorij gdje se njegov genetski materijal sekvencira kako bi se otkrile mutacije koje nisu prisutne u zdravim stanicama. Potom algoritam strojnog učenja pronalazi one mutacije koje su odgovorne za poticanje rasta raka, kao i dijelove abnormalnih proteina koji će najvjerojatnije pokrenuti imuniološki odgovor. U zadnjem koraku kreće proizvodnja mRNA za antigene koji imaju najviše potencijala i ''prepakiraju'' ih u personalizirana cjepiva. 

- Mislim da ćemo imati terapije bazirane na mRNA za rijetke bolesti koje se prije nisu mogle liječiti, i mislim da ćemo se za 10 godina približiti svijetu u kojem doista možete identificirati genetski uzrok bolesti koji ćete relativno jednostavno moći popraviti pomoću tehnologije temeljene na mRNA - objasnio je Burton. - Posljednjih mjeseci naučili smo da ako ste ikada mislili da je mRNA samo za zarazne bolesti ili samo za Covid, sada postoji dokaz da to apsolutno nije tako. Može se primijeniti na sve vrste bolesnih područja. Imamo studije u svim tim područjima i sve su pokazale ogromna obećanja - objasnio je Burton.

Uspješnost od 83,7%

U siječnju su i objavljeni rezultati kasne faze ispitivanje eksperimentalnog mRNA cjepiva za infekciju RSV koje je pokazalo kako je cjepivo do 83,7 posto učinkovito u sprječavanju najmanje dva simptoma poput kašlja i groznice. Zbog ovih rezultata reagirala je i američka Agencija za hranu i lijekove (FDA) koja je cjepivu dodijelila oznaku revolucionarne terapije. Ista oznaka dodijeljena je i cjepivu protiv raka, i to na temelju nedavnih rezultata kod pacijenata s melanomom raka kože. 

Ipak, znanstvenici također upozoravaju kako bi cijeli napredak struke mogao ''pasti u vodu'' ne održi li se visoka razina ulaganja. - Mislim da je pandemija ubrzala za jedan red veličine. To nam je također omogućilo da povećamo proizvodnju, tako da smo izuzetno dobri u izradi velikih količina cjepiva vrlo brzo - poručio je Burton.  

>> VIDEO Živu pacijenticu u Sloveniji proglasili mrtvom: Iz bolnice objasnili što se dogodilo i ispričali se

Ključne riječi

Komentara 8

BR
brzizestok
10:37 09.04.2023.

Vec 40 godina slušam o probalasku cijepiva protiv raka… nista od toga

US
ustrajan
05:28 11.04.2023.

Covjecanstvi treba DDT za unistavat ljudstvo! Mora nas biti koliko nas je bilo 1800-te! Sve vise od toga je protiv Prirode i ideologije "zelenih" i bogatih! (zeleni jos nisu prokljuvili da ce njih takoder u gnoivo sa ostatkom sirotinje i da ce ostati samo bogati i minimum posluge!

US
ustrajan
05:25 11.04.2023.

Pa, narode, jeste li vi normalni? Bogati i utjecajni traze kako smanjiti populaciju planete na ispod tri milijarde a vi bi vakcinu protiv karcinoma a karcinom je zadnja nada potamaniti visak stanovnistva!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije