Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 100
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
izračun EK-a

Do 2016. potpuno se ukidaju naknade za roaming unutar EU

mobitel
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
1/2
31.01.2014.
u 13:15

Već od 1. srpnja zabranit će se posebne naknade za dolazne pozive u roamingu

Želeći preduhitriti novi europski propis koji tek treba biti usvojen u Europskom parlamentu i kojim se predlaže izjednačavanje cijene mobilnog telefoniranja u tzv. roamingu s cijenama u nacionalnom prometu, vodeći francuski mobilni operatori počeli su dobrovoljno nuditi pakete u kojima više ne naplaćuju posebne naknade za roaming.

Splasnuo otpor operatora

Potez Francuza označava veliki preokret unutar industrije koja je donedavno pružala velik otpor bruxelleskim borcima protiv roaminga.

– Zaboravite bitke koje smo vodili u prošlosti – izjavio je Stèphane Richard, predsjednik uprave multinacionalne telekomunikacijske kompanije Orange, i naglasio da treba iskoristiti šanse koje će teleoperatori imati nakon donošenja novog zakonodavnog paketa o telekomunikacijama u Europskom parlamentu. Za 27. veljače zakazano je glasovanje u Odboru za industriju, istraživanje i energiju, a konačno glasovanje na plenarnoj sjednici EP-a u travnju.

– To što se dogodilo u Francuskoj znak je da će naš plan ukidanja naknada za roaming biti prihvaćen – kaže nam jedan dužnosnik Europske komisije angažiran na projektu koji će zauvijek promijeniti telekomunikacije u Europi. Prema prijedlogu EK, već od 1. srpnja ove godine trebale bi biti zabranjene posebne naknade za roaming, ali samo za dolazne pozive, dok će sve naknade za roaming (i u pozivima i u prijenosu podataka) biti postupno ukinute do 2016. Zakonodavni paket ne regulira samo ukidanje roaminga, već stvara jedinstveno digitalno tržište i jača koncept mrežne neutralnosti.

Svi žele biti prvi

Francuski Orange objavio je da će odmah početi nuditi korisnicima paket u kojem je izjednačena cijena telefoniranja u EU roamingu s cijenom u nacionalnom prometu. Ta mogućnost nudi se zasad samo korisnicima s paketom skupljim od 30 eura mjesečno, no to je ipak znatan pomak, i stoga što i drugi francuski teleoperateri Bouygues i Iliad čine slično.

– U dva tjedna svi vodeći igrači u Francuskoj ponudili su pakete bez naknada za roaming, što je velik pomak s obzirom na prijašnje otpore – kaže nam sugovornik iz EK.

Komisija već godinama snižava maksimalne cijene koje teleoperatori smiju naplaćivati korisnicima u roamingu unutar EU, a prijedlog objavljen u rujnu prošle godine revolucionarniji je od dosadašnjih upravo zbog potpunog ukidanja roaminga. Prema jednom izračunu koji je objavio EK, četveročlana obitelj iz Belgije koja je nakon 1. srpnja 2013. ljetovala u Hrvatskoj uštedjela je na troškovima mobitela 354,62 eura u odnosu na ljetovanje godinu dana prije, kada je imala potpuno iste navike surfanja i telefoniranja u roamingu.

Komentara 3

Avatar Bell940
Bell940
13:49 31.01.2014.

Pa to je za očekivati ionako nema malih operatera jer su sateliti velikih ili u vlasništvu

Avatar MiIion
MiIion
18:41 01.02.2014.

Tako i tako je GSM telefonija vec zastarjela. Ja vec 10 godina upotrebljavam WiFI i SIP telefoniju za inozemstvo. Kucni telefoni su besplatni za citavu Evropu, a mobiteli puno jeftiniji. Vecina o tom nema pojma zato ih telefonske kompanije gule.. Guglajte VOIPBUSTER i ostale VOIP (Voice Over Ip.

MO
modovisisajteMaraschino
13:53 31.01.2014.

354 eura uštedjela je belgijska četveročlana obitelj koja je u RH ljetovala nakon 1. srpnja 2013. u odnosu na troškove godinu prije... hahahaha koji vic... to što su uštedjeli, oderani su negdje drugdje :)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije