Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 79
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZLOUPOTREBA POLOŽAJA

Djelatnica Vinogradske uzimala pacijentima novac za participaciju, ukrala 91.000 kn

medicinska sestra
Hrvoje Jelavić/Pixsell
26.07.2021.
u 23:20

Postoji osnovana sumnja kako u slučajevima kada bi i uplatila primljeni novac u blagajnu, pacijentima nije vraćala razliku između cijene zdravstvene usluge i novčanog iznosa koji su joj predali pacijenti kao polog bolničke participacije, navodi DORH

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu donijelo je rješenje o provođenju istrage protiv hrvatske državljanke (1962.) zbog postojanja osnovane sumnje da bi počinila kazneno djelo protiv službene dužnosti zlouporabom položaja i ovlasti. 

Priopćenje DORH-a prenosimo u cijelosti. 

"Postoji osnovana sumnja da je 59-godišnja okrivljenica od 29. ožujka 2010. do 9. studenog 2017., kao zaposlenica jednog bolničkog centra u Zagrebu postupala protupravno u nakani da se značajno nepripadno okoristi na štetu pacijenata i centra, i to na radnom mjestu administrativnog referenta zaduženog za poslove obračuna i naplate troškova liječenja, naplaćivanje participacije za liječenje te troškova dnevne bolnice, obračuna učinjenih usluga u specijalističkim ambulantama i konzilijarnoj službi.

Osnovano se sumnja da je iskorištavala okolnost da se radi o nepokretnim ili teško pokretnim pacijentima na bolničkom liječenju i neistinito im predočavala da moraju platiti polog za bolničko liječenje, odnosno bolničku participaciju, kao i da je tražila od njih da joj predaju novac u gotovinskim iznosima neistinito govoreći pacijentima da će ona taj novac uplatiti na račun centra. Kada su joj pacijenti povjerovali i predavali joj novac, okrivljenica ga je, osnovano se sumnja, nepripadno zadržavala u vlastitu korist.

Postoji osnovana sumnja da bi, iako je bila dužna zadužiti blok uplatnice radi izdavanja odgovarajuće potvrde pacijentu o plaćanju participacije, u pojedinim slučajevima na povijesti bolesti pacijenta naznačila polog bolničke participacije i potvrdila to potpisom, odnosno izdala potvrdu centra, a primljene novčane iznose bi nepripadno zadržala za sebe ne uplativši ih u blagajnu bolničkog centra.

Postoji osnovana sumnja kako u slučajevima kada bi i uplatila primljeni novac u blagajnu, pacijentima nije vraćala razliku između cijene zdravstvene usluge i novčanog iznosa koji su joj predali pacijenti kao polog bolničke participacije. U pojedinim slučajevima bi pacijentima neistinito navodila kako imaju dug s osnova bolničke participacije, a u slučajevima kada bi pacijenti primali opomene za neplaćene račune za troškove bolničkog liječenja, neistinito bi im predočavala da se radi o pogrešci u sustavu ili naknadno uplaćivala dužne iznose, sve u cilju prikrivanja nepripadno pribavljenog novca.

Osnovano se sumnja da si je okrivljena 59-godišnjakinja na opisani način ostvarila nepripadnu imovinsku korist u ukupnom iznosu od 91.199,00 kuna pri čemu je oštetila bolnički centar za iznos od 65.645,00 kuna, a pacijente tog centra za iznos od 25.553,00 kuna", navodi se u priopćenju. 

VIDEO: Tragična nesreća kod Slavonskog broda: Vozač autobusa priveden u Županijsko državno odvjetništvo u pratnji policije.

 

 

 

 

 

Komentara 7

PE
Pears
23:36 26.07.2021.

Jel to za one tamburaše? Šalim se.Ako je imala masku .No big deal.

Avatar neidemdalje
neidemdalje
01:44 27.07.2021.

ma daj te ... 7 godina ?! pa što su radili ostali? ima li kontrole ? smjeniti i pozvati na odgovornost od ravnatelja pa nadalje..

Avatar Upitnik30
Upitnik30
00:25 27.07.2021.

Iznos za koji se sumnja da je otuđila izgleda kao cijena u trgovačkim lancima.. mislim da treba dodati x 2 (minimum) kako to već biva kod krađa..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije