Naslovnica Vijesti Večernji TV

'Lani 90 prijava na povredu prava djece s poteškoćama u razvoju'

Dječja pravobraniteljica osvrnula se na prijave roditelja djece s poteškoćama u razvoju, važnost pomoćnika u nastavi i njihovo financiranju te način sprečavanja diskriminacije te prilagodbu i asimilaciju djece.
07. rujna 2018. u 13:32 1 komentara 872 prikaza
Helenca Pirnat Dragičević
Foto: VL

Helenca Pirnat Dragičević, pravobraniteljica za djecu, nakon aktualnih događaja vezanih uz diskriminaciju djece s poteškoćama u razvoju gostovala je u novoj emisiji na Večernji TV-u. Osvrnula se na prijave roditelja djece s poteškoćama u razvoju, važnost pomoćnika u nastavi i njihovo financiranje te način sprječavanja diskriminacije te prilagodbu i asimilaciju djece

Davor Božinović marinko jurasić Tužiteljstvo i Sabor odgovorni za 'milovanje' Kruljca

Kako jedinice lokalne samouprave reagiraju kada im se obratite na temelju pritužbi roditelja?
– Dajemo neke opće inicijative. Preporuke Ureda nisu obvezujuće, ne postoje sankcije. Jedan dio institucija, općina, županija preporuke prihvaćaju odmah, odmah reagiraju, ali postoji i veći broj onih preporuka na koje daju samo pozitivan znak, odnosno reagiraju nešto kasnije. 

Mislite li da bi se dva slučaja koja su izašla u javnosti  dogodila da je riječ o djeci političara i poznatih?
– Moje je mišljenje da se radi i da sve institucije rade neovisno o imenima osoba, odnosno dijete je za nas dijete. Zbog toga nemam razloga vjerovati da bi neki bili privilegirani.

Zagreb: Majka djevojčice Elene obratila se medijima Lana Kovačević Birokrati s mišićima izgubili su od malene Tene i Elene

Lani ste primili 90 prijava roditelja.
– Primili smo veći broj prijava koje se odnose na povredu prava djece s poteškoćama u razvoju. Ovih 90 odnosi se isključivo na povredu prava u odgojno obrazovnom sustavu. Najveći broj prijava  odnosio se na povredu prava djece u osnovnim školama. 

Na što se roditelji žale, a na što vrtići?
– Značajan broj prijava odnosi se primarno na područje osiguranja podrške djeci s poteškoćama u razvoju i to primarno na osobe pomagača u vrtiću, odnosno pomoćnika u nastavi. Isto tako, imamo i prijave koje se odnose na povrede prava djeteta zbog neupisivanja u vrtić, zbog neprimjerenih oblika obrazovanja, zbog isključivanja djece iz slobodnih aktivnosti, niz različitih prijava.

Elena Diskriminacija svuda oko nas Rekli joj da ispiše sina iz vrtića jer boluje od dijabetesa!

Zbog skraćivanja vremena boravka u vrtićima imali ste pritužbu roditelja koja je opravdana iskazom vrtića "da je tako bolje za drugu djecu". 
– Za obrazovnu inkluziju kao jedan element koji je sastavni dio djeteta s poteškoćama u razvoju inkluzija mora postojati u oba smjera – da se prilagođava sredina, da se uspostavljaju podržavajući uvjeti za dijete, ali je potrebno i senzibilizirati drugu djecu za boravak takvog djeteta u vrtiću.

Problem financiranja asistenata u nastavi i dalje je aktualan. 
– Asistenti u nastavi financiraju se iz fondova EU i ureda lokalne jedinice. Mi ih trebamo uvesti kao redovne zaposlenike škole.
Ured se kontinuirano zalaže i preporučuje donošenje pravilnika o pomoćnicima u nastavi. Taj pravilnik prošao je nekoliko savjetovanja, nekoliko različitih oblika i formi, međutim još nije donesen. Tim se pravilnikom preporučuje da se pozicija asistenata sustavno uvede u naš obrazovni sustav i da se riješi pitanje financiranja. Za sada pomagače vrtićima financiraju lokalne zajednice, a pomoćnike u nastavi djelomično lokalne zajednice, a djelomično fondovi EU. To nije sustavno rješenje i s obzirom na mogućnost lokalnih zajednica dovodi djecu s teškoćama u neravnopravan položaj. Zato Ured poziva državu da bude sufinancijer.

>> Pogledajte video cijele emisije - Helenca Pirnat Dragičević o diskriminaciji djece s poteškoćama u razvoju


 

 

Recite ne diskriminaciji | Autor :

 


 

Digitalna komora
Digitalna komora
Poduzetnici, odsad ključne informacije doznajte klikom miša
  • thu:

    Neki nisu osposobljeni ni da pse čuvaju a kamoli djecu i to s poteškoćama, na žalost, u takvim ustanovama ima i takvih ljudi...a neki su jednostavno zli...