Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nesreća u plićaku

Dječaka na plaži u Rogoznici ugrizao vatreni crv: 'Krenuli su plikovi, a onda se bol počela širiti'

Vatreni crv
Pixabay
07.08.2022.
u 11:00

Osjeti li da je u opasnosti, crv četine širi i podiže prema gore u obrambeni položaj. Četine su vrlo tanke, čvrste poput iglica i na sebi nose otrov

Na plaži u Rogoznici u subotu dijete (10) je ugrizao vatreni crv. Do nesreće je došlo uslijed igre u plićaku te je dječak završio na hitnoj, prenose 24sata. 

- Šimun je bilo u plićaku sa hrpom ostale djece. Crv je ugrizao samo njega. Neposredno nakon ugriza, osjetio je jako žarenje te su krenuli plikovi po ruci. Na mjestu ugriza bila je hrpa malih iglica, kao rasuto staklo i to je širilo otrov. Ja sam ga odvezla na hitnu jer se bol počela širiti i ispod pazuha. Na Hitnoj su bili jako susretljivi, dijete je dobilo injekciju i kremu protiv opeklina. Ruka ga je pekla cijeli i idući dan, sada je bolje - rekla je mama za 24sata

Vatreni crv je šaren, otrovan i proždrljiv, a zove se “vatreni” zbog svoje crvene boje, koja se prelijeva. Prepoznatljiv je i po bijelim čupercima koji mu krase tijelo, a dugačak je do 30 centimetara. Na sebi ima tanke četine koje ispuštaju toksine zbog kojih je njegov dodir bolan. 

O ovom se morskom predatoru u domaćim enciklopedijama može pronaći malo, samo na Priroda Hrvatske, web-stranici našeg poznatog stručnjaka za okoliš Gorana Šafareka, a o tome je pisao i Večernji.

Kako se ponašati ako vas ugrize

Iako mu je naziv crv, točnije je reći da je mnogočetinaš iz skupine kolutićavaca, dakle srodnih gujavicama na kopnu. Najčešće je dugačak 5-10 centimetara. Tijelo ove zanimljive životinje čine brojni i gotovo istovjetni kolutići, kojih može biti i do 100. Ti su kolutići plavo-sivo-ružičasti i međusobno su vidljivo odvojeni tankom svijetložutom linijom. Na bokovima su vidljive crvene ili smeđe škrge. Dalje se u opisu ovog morskog bića opisuje da mu ispod škrga iz segmenata izbijaju bijele hitinske četine koje su obično spuštene prema dolje.

Osjeti li da je u opasnosti, crv četine širi i podiže prema gore u obrambeni položaj. Četine su vrlo tanke, čvrste poput iglica i na sebi nose otrov. Vrhovi lako pucaju te otrov prodire u tkivo grabežljivca ili neopreznog ronioca. Otrov izaziva jaku iritaciju, javljaju se crvenilo i dugotrajan svrbež, a otud i ime ove vrste.

U osjetljivijih ljudi može čak nastati kratkotrajna paraliza dijela tijela. Treba što prije ukloniti eventualno zaostale četine ljepljivom vrpcom, rukavicom ili krpom i ubodeno mjesto isprati hladnom morskom vodom. Poslije toga na mjesto uboda treba staviti obloge od alkohola i namazati ga nekom od antihistaminskih masti. Ako su simptomi teži, treba potražiti liječničku pomoć.

VIDEO Kod Tribunja snimljen morski pas

Ključne riječi

Komentara 14

Avatar Liberian
Liberian
13:18 07.08.2022.

Zašto gotovo svaki članak služi dizanju straha i panike?

Avatar Lugarin50
Lugarin50
12:08 07.08.2022.

Rijedak je.Źivim na moru kupam se i ronim već 30 godina a nisam ga još vidio.

CB
cro.bos.
13:13 07.08.2022.

Ugrizao ga crv. Bodljom???

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije