Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
oprez na plaži

U Jadranu uočena nova opasna vrsta meduze! Stručnjaci savjetuju što učiniti u slučaju kontakta

Centar za istraživanje mora - Rovinj
20.06.2022.
u 12:53

U našem je moru pronađena nova vrsta meduze. Susret s njom može biti prilično neugodan stoga stručnjaci savjetuju što učiniti ako dođe do kontakta.

Vezano uz dojave da se na sjevernom Jadranu pojavila opasna tzv. kompas meduza, iz rovinjskog Centra za istraživanje mora ističu da su od meduza identificirali uhati klobuk (Aurelia solida), hidromeduzu (Aequorea forskalea), morska pluća (Rhizostoma pulmo) i kompas meduzu (Chrysaora hysoscella).

Meduzama često nedostaju dijelovi tijela ili su neprepoznatljivi zbog raspadanja (starenja), ističu iz Centra za istraživanje mora Rovinj IRB. Međutim, i takve meduze mogu opeći ako se uznemiravaju pa treba izbjegavati kontakt s njima, javlja N1.

U slučaju uboda isperite područje morskom vodom i pažljivo uklonite preostalo tkivo meduze pincetom. Ispiranje vodom iz slavine ili flaširanom vodom i grebanje samo će pogoršati ubod.

Ključne riječi

Komentara 4

AF
afer
14:23 20.06.2022.

Sad će morski pas, evo ga iza kantuna.....

DU
Deleted user
14:21 20.06.2022.

Tvrdili su da Česi lažu.

MO
montello
16:14 20.06.2022.

Ne bi ih volio vidjet blizu😯

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije