Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 181
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pravo na informaciju

Djeca začeta iz doniranih stanica imat će pravo znati tko su im biološki roditelji

Ilustracija
Foto: Getty Images
1/3
29.09.2019.
u 15:30

Novi zakon o medicinski pomognutoj oplodnji u Francuskoj izazvao je brojne reakcije i već su najavljeni prosvjedi konzervativnih skupina koje mu se protive

Zastupnici francuske Nacionalne skupštine izglasali su u petak, nakon višednevne rasprave, dostupnost medicinski pomognute oplodnje svim ženama, uključujući lezbijske parove i žene koje su bez partnera ili partnerice, a dosad su joj se mogle podvrgnuti samo žene iz heteroseksualnih parova, koje su u braku i s medicinskim problemima vezanim uz začeće.

Prava i lezbijkama

Za tu promjenu glasovalo je 55 zastupnika, 17 je bilo protiv, a tri suzdržana. Taj je članak najsporniji dio opširnog Zakona o bioetici kojim će se, nakon što prođe ostale instancije, omogućiti svim ženama do 43 godine starosti pravo na medicinski pomognutu oplodnju na teret zdravstvenog osiguranja. Tome je prethodila duga javna rasprava, tijekom koje je uloženo gotovo 2500 amandmana, a posebno su se tom članku zakona usprotivile brojne desne udruge i stranke te crkveni predstavnici. Veliki prosvjedi sazvani su za 8. listopada, prije nego što će o tom nacrtu zakona odlučivati gornji dom Nacionalne skupštine, Senat. Radi se o prvoj velikoj društvenoj reformi predsjednika Emmanuela Macrona.

Medicinski pomognuta oplodnja je već dopuštena lezbijskim parovima i ženama bez partnera u deset od 28 zemalja Europske unije, a dodatnih sedam ih omogućava u određenim situacijama ženama bez partnera, ali ne i lejzbijskim parovima. Austrija i Malta dopuštaju je lezbijskim parovima, ali ne samohranim ženama. Hrvatska je među ovih sedam u sredini.

– Trenutačno je zakon kojim se regulira pravo na medicinski pomognutu oplodnju u Hrvatskoj liberalniji od francuskih uvjeta – kazuje prof. dr. sc. Dinka Pavičić Baldani pojašnjavajući pojedine razlike poput onih da u nas u zakonu nisu definirani istospolni parovi.

– Pravo na medicinski pomognutu oplodnju imaju žene u braku, izvanbračnoj zajednici ili žene kojima prijeti neplodnost, sve do 42. godine. Izuzev što nemamo ispostopolne partnere u zakonu, naš je zakon vrlo napredan, liberalan i vrlo velikodušan što se tiče i financijskih prava – pojasnila je ugledna liječnica KBC-a Zagreb.

Također, u Hrvatskoj je zakonski omogućeno da se na preporuku liječnika i ženi starijoj od 42 godine može omogućiti pravo na medicinski pomognutu oplodnju na teret Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje.

Osim oplodnje, nacrt zakona bavi se i drugim osjetljivim pitanjima. Tako će omogućiti djeci začetoj doniranim spermijima da saznaju identitet donora kada napune 18 godina, što je razlika od sadašnjeg zakona koji u Francuskoj jamči zaštitu anonimnosti donora.

Time u biti francusko zakonodavstvo primjenjuje preporuku parlamentarne skupštine Vijeća Europe koja je na sjednici u travnju ove godine preporučila da se anonimnost donora ukine u svim državama Europske unije i da se zabrani korištenje anonimno doniranih spermija i jajnih stanica. Skupština je preporučila da djeci začetoj iz doniranih spolnih stanica treba omogućiti da sa 16 ili 18 godina imaju pravo saznati informacije o porijeklu, odnosno o identitetu donora i odlučiti žele li i kada s njim kontaktirati sukladno Konvenciji UN-a o pravima djeteta prema kojoj svako dijete ima pravo znati svoje porijeklo.

Preporučuju i da djeci treba omogućiti i kontakt s mogućom polubraćom ili polusestrama. Prva je to učinila Švedska koja je 1985. ukinula anonimnost donora spermija i jajnih stanica, a trenutačno identitet biološkog roditelja mogu saznati djeca u Švedskoj, Nizozemskoj, Norveškoj, Islandu, Švicarskoj, Austriji, Velikoj Britaniji i Njemačkoj.

Zamrzavanje jajašaca

Također, omogućit će se ženama u srednjim tridesetima da zamrznu svoja jajašca, što sada mogu učiniti samo žene koje prolaze medicinski tretman koji bi mogao utjecati na njihov fertilitet, poput zračenja ili kemoterapije.

Nacrt zakona ne bavi se pitanjima zamjenskih majki, koje su zabranjene u Francuskoj.

Komentara 2

TO
Toni66
16:26 29.09.2019.

Djeca začeta iz doniranih stanica imat će pravo znati tko su im biološki roditelji, ravnopravnost djece ljudi .. Koliko dugo je trebala demokraciji da se opameti postane nešto poštenija i normalnija od kud to kako to? .. To ne radeade tu izmjenu jer su pošteni normalni nego iz razloga da ne dolazi do brakova setara i brače . Več je bio slulućaj gdje je liječnik koji je uzimao spermua, a zapravo je potajno uvjek svoju davao lično potajno tako da su ustanovili da ima preko 60 potomaka djece . Što reči kvalitetnu djecu je time dao u proizvodnju i kako to sada rijeršti jer je to ok ili bolje od nekog polukretena neka sperma .....

Avatar Pepica.Pušić
Pepica.Pušić
15:40 29.09.2019.

Silovanje prirode!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije