Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 10
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
rasprava o zakonu

Pobuna u Francuskoj – lezbijkama ne dopustiti umjetnu oplodnju

Gay vjenčanje u Tajvanu
Foto: Reuters
1/3
25.09.2019.
u 08:19

Predsjednik Macron odgađao je slanje ovoga zakona u parlament ocjenjujući ga delikatnom tematikom i nečim što bi na ulice moglo izvući velik broj konzervativnih prosvjednika

Francuski parlament jučer je započeo dugo iščekivanu raspravu o zakonu kojim bi se lezbijskim parovima i ženama koje nemaju partnera omogućilo da dobiju djecu putem izvantjelesne oplodnje ili umjetnom oplodnjom doniranom spermom. Francuski predsjednik Emmanuel Macron želio je da ovaj zakon prođe parlamentarnu proceduru prije ljeta zato što je upravo on prvi iz paketa socijalnih zakona.

No već su tada počele žučne i emocijama nabijene rasprave u kojima su se stranke desnice, konzervativne grupe i neki od vodećih crkvenih dostojanstvenika pobunili protiv novog zakona naglašavajući da će njime djeci uskratiti oca.Do sada su pravo na izvantjelesnu oplodnju i umjetnu oplodnju doniranom spermom imali samo heteroseksualni parovi koji su u braku.

Kako je u Francuskoj susjednim zemljama lezbijskim parovima i ženama koje nemaju partnera omogućeno da dobiju djecu navedenim metodama, aktivistice za ženska prava dugo su u Francuskoj vodile borbu za promjenu restriktivnog zakona nazivajući ga „seksističkom diskriminacijom“.

Predsjednik Macron odgađao je slanje ovoga zakona u parlament ocjenjujući ga delikatnom tematikom i nečim što bi na ulice moglo izvući velik broj konzervativnih prosvjednika. To će se i dogoditi, i to 6. listopada, za kada su brojne konzervativne i crkvene organizacije zakazale prosvjede u Parizu. Toj struji ovih se dana priključila i Nacionalna akademija za medicinske znanosti koja je u svom priopćenju napisala kako odrastanje djeteta bez oca ne može proći bez rizika za djetetov razvoj.

Zakon predviđa da bi djeca začeta doniranom spermom mogla nakon 18. godine saznati identitet svoga oca, a u rodnom listu djece lezbijskih parova ne bi bilo oca, već „majka i majka“. Ženama u tridesetima omogućilo bi se zamrzavanje jajnih stanica, što je do sada bilo dopušteno samo ženama koje su prolazile liječenja koja su uništavala njihovu plodnost. 

Komentara 9

SA
sauchatomislav76
08:43 25.09.2019.

Toj struji ovih se dana priključila i Nacionalna akademija za medicinske znanosti koja je u svom priopćenju napisala kako odrastanje djeteta bez oca ne može proći bez rizika za djetetov razvoj. pčekujemo promptnu reakciju rade borić,sarnavke,jurasice,pofuka,bajrušija,markešića i ekipe koji ćeće francuske znanstvenike proglasiti ,,nasljednicima ustaša koji su klali srpsku nejač,,..........dokle je ovaj svijet došao,uskoro će akademija morati zauzeti stav da je more slano.

RE
reborn
09:00 25.09.2019.

Svaka žena, bez obzira na seksualnu orijentaciju ima pravo u dućanu sebi kupiti plišanog medvjedića. Pri tome je medvjedić potrošna roba koja nema nikakva svoja vlastita prava, te se može "koristiti" na bilo koji način, pa i odbaciti ili uništiti odmah nakon kupovine (ako je postupak "uništavanja" ekološki prihvatljiv). Međutim, ovdje ne govorimo o robi, već o čovjeku i takvi konzumeristički pogledi na svijet su potpuno neprihvatljivi.

LA
larala
09:49 25.09.2019.

u cijeloj ovoj priči, bitno je samo ovo "odrastanje djeteta bez oca ne može proći bez rizika za djetetov razvoj." i nakon ovog samo oni koji sebe stavljaju ispred djeteta će nastaviti sa forsiranjem svojim želja i tobožnjih izmišljenih prava.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije