Naslovnica Vijesti

Divan neće zbog internih spletki odustati od druge telefonske mreže

I odgađanje natječaja za treću GSM mrežu šalje poruke da se koči nastup konkurencije i u tom sektoru, zaključuje R. Pavelić
26. studenoga 2003. u 00:00 68 prikaza

Potkraj listopada Vijeće za telekomunikacije dodijelilo je tvrtki Divan novu dozvolu za drugog operatera u fiksnoj telefoniji, no Vlada je tu odluku ubrzo i poništila. Radovan Pavelić, direktor konzorcija Divan, koji živi i radi u New Yorku, objašnjava buduće poteze konzorcija.

- Nema tu nikakvih tajni. U konzorciju su američka tvrtka New World Capital Corporation, INGRA d.d., Divan d.o.o, g. A. Krznarić i ja, s tehnologijom američkog Lucenta, jednog od većih svjetskih proizvođača telekomunikacijske opreme i infrastrukture. Ministarstvo je poništilo dozvolu, ali kao što nam je potvrđeno, ne zbog nekih nepravilnosti Divana, nego zato što smo, čini se, upali u interne spletke.

Ministarstvu je zasmetalo to što su sva potrebna zakonska tijela donijela odluku o dozvoli za rad, kako oni tvrde, tajno. A tajni s naše strane nema jer u američkom se sustavu, odakle dolazim, zakoni poštuju, kao i poslovne inicijative.

Nismo lobirali nikome iza leđa, sve smo zakonske obveze ispunili, pismeno obavijestili mjerodavne iako oni tvrde da to nije točno.

Nezakonita odluka

U srpnju su, kaže Pavelić, Vijeću podnijeli zahtjev, a on i Krznarić bili su i u Ministarstvu.

- Poništenje dozvole, dakle, nije bilo pošteno niti, kako nam kažu hrvatski odvjetnici, utemeljeno na zakonu. Ovo je greenfield investicija koja treba Hrvatskoj. Ministarstvo je javno najavilo da će sniziti cijene za ulazne investicije za nekoliko mjeseci. Odluka o dozvoli za rad za nekoliko mjeseci neće, dakle, ništa vrijediti. Ovaj se posao isplati ako se ostvari brzo, u suprotnom mi smo već na gubitku jer je javnosti nametnuta percepcija da nismo transparentni - jasan je Pavelić.

Razgovor s novom vladom

Svu dokumentaciju Pavelić je spreman pokazati novom premijeru.

- Pravne su opcije jasne i pitanje je hoće li nova vlada ažurno deregulirati telefonski sektor, kao što to zahtijeva zakon. Najnovija Vladina uredba o odgađanju natječaja o trećoj GSM mreži šalje poruke da se koči nastup konkurencije i u tom sektoru.

Američki investitori, ističe Pavelić, ne razumiju to što se dogodilo te se pitaju zašto nije imenovana Agencija za telekomunikacije, a osobito zašto Vlada mijenja pravila igra kad je ona već gotova.

- Bude li potrebno utrošiti još mnogo vremena na usklađivanje zakona i na usporednu proceduru, bit će sve manje mogućnosti da uspijemo u ovom poslu. Poručuju mi da sve to prekinem te da razmotrim pravne mogućnosti za tužbu, među ostalim, i Upravnom sudu jer je naša dozvola za rad pravomoćna i samo je sila može zaustaviti.

Teško mi je objasniti da u Hrvatskoj, na žalost, administrativne prepreke koče brojne projekte i to je nešto što američki ulagači ne razumiju.

Takve stvari usporavaju ulazak Hrvatske u EU. Dug od 21 milijardu dolara nećemo riješiti paranojom ni međusobnim optuživanjem. Zato budimo otvoreni za strana ulaganja jer su ona potrebna - zaključuje Pavelić.

Jadranka Jureško-Kero

više

HDZ: Bez privilegija

Sve samo po zakonu! Tako hadezeovci odgovaraju na pitanje što će biti s drugom fiksnom telefonskom mrežom, odnosno hoće li i kome dati koncesiju. Glasnogovornik HDZ-a Ratko Maček ističe da prvo treba vidjeti što se s tim u vezi sve događalo.

- Tek tada, ako su stvoreni uvjeti za davanje koncesije za drugu fiksnu telefonsku mrežu, cijeli ćemo postupak provesti vrlo transparentno. I to, naravno, temeljem javnog natječaja kako ne bismo ponavljali pogreške bivše vlasti - ističe Maček, koji naglašava da nikakvih privilegija neće biti. (D. Đ.)

više

Tko je Radovan Pavelić

U Ameriku se odselio s obitelji kad mu je bilo 13 godina. Završio je Williams College, te na Harvardu diplomirao pravo. Na Manhattanu je prije dvadesetak godina otvorio odvjetnički ured. Pobijedio je u sporu pred Vrhovnim sudom Amerike kad je odobren presedan da Hrvatska nije obvezna plaćati dugove bivše Jugoslavije. Zaslužan je i za uspješan završetak spora o povratku židovskog blaga u Dubrovnik. Stručnjak je za privatizacije, infrastrukturne investicije, projekte uštede energenata i zaštitu okoliša. Bio je savjetnik američkog investitora u procesu privatizacije Croatije osiguranja i savjetnik MOL-a u nedavno završenoj privatizaciji Ine.

Valamar
Prilika za posao
Ovo je troje mladih koji rade u turizmu, evo zašto su zadovoljni i žele ostati u Hrvatskoj