Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BRODOSPLIT

Direktor Srđan Kovač: Škver u Splitu ostaje i neću mu biti grobar!

09.01.2009.
u 19:53

Srđan Kovač upravo je zasjeo u vruću fotelju direktora Brodosplita.

• Zašto ste pristali biti novim predsjednikom uprave škvera u, mnogi tvrde, najgorim vremenima?
– Zato što Brodosplit ima perspektivu i velike unutrašnje rezerve, koje moramo staviti u funkciju. Ponajprije mislim pritom na još uvijek velik broj stručnih i kvalitetnih radnika, a puno je tu i inženjerskog znanja. Ne želim biti ni stečajni upravitelj ni grobar Brodosplita. Financijsko saniranje treba završiti, moramo riješiti uzroke, a ne plaćati posljedice.

• Odakle novac za financijsko saniranje?
– Idemo u proces restrukturiranja putem privatizacije, o čemu Vlada pregovara s Bruxellesom. Tijekom toga treba riješiti dubioze, odnos sadašnjeg i eventualno novog vlasnika, sanirati Brodosplit tako da ga svatko svojim udjelom dovede do prihvatljiva temeljnog kapitala kojim može početi raditi na komercijalnoj osnovi.

• Koliki je taj prihvatljivi kapital? Brodosplit je opterećen gubitkom od oko 2,6 milijardi kuna.
– Evidentirani je gubitak 2,6 milijardi kuna, ali moram još dosta toga vidjeti. Zanima me realni račun dobiti i gubitka. Usredotočit ću se na gubitak koji pravimo u procesu proizvodnje.

• U Brodosplitu ima viška radnika koji strepe. Hoće li biti otpuštanja?
– Nemam namjeru otpuštati ljude. Moj je zadatak restrukturirati škver tako da se svedemo u okvire prihvatljiva poslovanja. To znači da se, uz subvencije koje prihvaća Europa, ne stvaraju veći gubici. Viška radnika ima. Toga su svjesni i vlasnik i sindikati, koji jako dobro znaju situaciju – čak su bili bolje educirani od nekih direktora. Moramo zajedno složiti organizaciju kako bismo postali efikasniji i fleksibilniji za uspone i padove brodarskog tržišta. Ta organizacija mora iznjedriti broj radnika koji bi eventualno bio višak. Onda uprava, vlasnik i socijalni partner (sindikati) imaju zadaću da ih kvalitetno zbrinu.

• Kako mislite riješiti višak radnika?
– Tako da ne odu na Zavod za zapošljavanje, nego da otvorimo djelatnosti koje će pratiti škver, ali prihode ostvarivati i na ostalim tržištima. Svrha brodogradnje jest da bude lokomotiva razvoja i zapošljavanja u regiji i državi. Važno je da se trenutačna nelikvidnost što brže riješi, da zaštitimo ugovore. Došao sam reorganizirat BIS, nastaviti proizvodnju i dovesti ga do privatizacije. Treba se obračunati s neradom i enormnim bolovanjima.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije