Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 72
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NEPRAVOMOĆNA PRESUDA

Direktor slovenskog Cimos Internationala oslobođen optužbi

Sanjin Strukic/PIXSELL
20.11.2020.
u 15:25

Tužiteljstvo je teretilo Vižintina i Krašovca da su u prosincu 2001. zajedno potpisali potvrdu u kojoj je lažno naznačeno da je kupac isplatio buzetski Cimos, iako je cijena, prema tvrdnjama DORH-a, isplaćena u korist slovenskog Cimosa

Franc Krašovec, bivši direktor slovenskog Cimos Internationala, Franko Vižintin, bivši direktor Cimosa Buzet i Mato Ćatić, direktor Bernie Commercea na zagrebačkom Županijskom sudu nepravomoćno su oslobođeni optužbi da su na štetu buzetske tvrtke počinili malverzacije prilikom prodaje Cimosove zgrade u Zagrebu.

Optužnica protiv Krašovca i ostalih podignuta je 2016, a tužiteljstvo ga je teretilo za poticanje na zlouporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju, dok su Vižintin i Ćatić bili optuženi za zlouporabu povjerenja. Prema optužnici, Krašovca se teretilo da je u ožujku 2001., radi pribavljanja nepripadne koristi Cimosu Kopar, a na štetu Cimosa Buzeta, kao i na štetu DAB-a, zaključio ugovor s Ćatićem o prodaji Cimosove zgrade površine 7094 kvadratnih metara za 6,6 milijuna njemačkih maraka.

Vižintina je tužiteljstvo teretilo da je Cimosu Kopar izdao izjavu kojom daje suglasnost da kupac zgrade ishodi uknjižbu prava vlasništva nekretnine u zemljišne knjige Općinskog suda u Zagrebu. Učinio je to, navodilo se u optužnici, iako je znao da je Državno odvjetništvo mišljenjem od 30. studenoga 2001. uknjižbu uvjetovalo dostavljanjem potvrde da je kupoprodajna cijena plaćena buzetskom Cimosu. Osim toga, tužiteljstvo je teretilo Vižintina i Krašovca da su u prosincu 2001. zajedno potpisali potvrdu u kojoj je lažno naznačeno da je kupac isplatio buzetski Cimos, iako je cijena, prema tvrdnjama DORH-a, isplaćena u korist slovenskog Cimosa. Uz to, Ćatića se teretilo da je kao kupac Cimosove zgrade u Rudešu ishodio isprave znajući da kupoprodajnu cijenu nije platio u korist buzetske tvrtke. Time je trojac, prema tvrdnjama tužiteljstva, pribavio 25,8 milijuna kuna na štetu buzetskog Cimosa, čime je smanjen nominalni iznos njegovog ukupnog temeljnog kapitala.

- Sud se ne slaže s tvrdnjom tužiteljstva da su počinjene malverzacije jer je slovenska tvrtka Cimos International bila i ostala vlasnikom nekretnine u Zagrebu s kojom ima pravo raspolagati. Do realizacije kupoprodaje nekretnine nikad nije došlo jer Državna agencija za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka (DAB) nije ishodila suglasnost za upravljanje tom nekretninom - navela je u obrazloženju presude sutkinja Irena Kvaternik.

Dodala je da su čelnici buzetske tvrtke tijekom dokaznog postupka potvrdili kako inkriminiranim radnjama nije nastala šteta za Cimos Buzet, iako je tužiteljstvo tvrdilo da se prodajom nekretnine smanjila temeljna vrijednost buzetskog Cimosa.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije