Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 10
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
klinika vuk vrhovec

Dijabetolog: U Hrvatskoj imamo sve lijekove i terapije, ali ljudi se ne drže uputa koje dobiju

Zagreb: Konferencija za medije Hrvatskog saveza dijabetičkih udruga
Foto: Slaven Branislav Babic/PIXSELL
1/3
14.11.2022.
u 11:35

Ako se bolest otkrije na vrijeme, moguće je da osoba doživi duboku starost bez komplikacija i s dobrom kvalitetom života kakvu zaslužuju, tvrdi liječnik.

Dijabetolog prof. Dario Rahelić, ravnatelj Sveučilišne klinike Vuk Vrhovec, poslao je poruku građanima povodom današnjeg Svjetskog dana šećerne bolesti.

"Gotovo 200.000 osoba sa šećernom bolešću u Hrvatskoj ne zna da ima šećernu bolest" rekao je, dodajući kako je lako ne primijetiti ju jer može biti asimptomatska i nekoliko godina. Zbog toga je pozvao građane da razmišljaju o svojoj šećernoj bolesti i poduzmu preventivne mjere.

VIDEO: Dijabetolog prof. Dario Rahelić poslao poruku građanima povodom Svjetskog dana šećerne bolesti

"Oni koji imaju genetsku predispoziciju ili su preuhranjeni i pretili imaju povećan rizik za šećernu bolest i moraju o tome misliti jer ranim otkrivanjem i pravovremenim liječenjem šećerne bolesti može se napraviti čudo" objasnio je Rahelić. Ako se bolest otkrije na vrijeme, moguće je da osoba doživi duboku starost bez komplikacija i s dobrom kvalitetom života kakvu zaslužuju, tvrdi liječnik.

"S ponosom mogu reći da nema nijednog lijeka, nijedne moderne tehnologije koja je dostupna u Europi i svijetu, a da nije dostupna i u Republici Hrvatskoj" istaknuo je, napominjući da su u Hrvatskoj dostupne najmodernije terapije, no usprkos tome, većina pacijenata sa šećernom bolešću ne postiže ciljeve liječenja. To pripisuje lošem poštivanju nefarmakoloških uputa, poput zdrave ishrane i redovite tjelovježbe.

Inače, Klinika Vuk Vrhovec dobila je međunarodno priznanje za Centar izvrsnosti što je pokazatelj dobre organizacije i prakse cijelog osoblja Klinike. Rade i popodne, liste čekanja nema, odnosno čeka se najdulje tri do četiri dana, a pacijenti osim pregleda vezano za dijagnozu šećerne bolesti, mogu obaviti i kardiološke, endokrinološke ili oftalmološke preglede. Također, nakon pregleda mogu se odmah cijepiti i to protiv sezonske gripe, pneumokoka ili Covid-19.

Komentara 2

MR
mira.radic.90
20:45 21.11.2022.

Milisav_Gabo, duboko star je 80-90 godina.

Avatar Milisav_Gabo
Milisav_Gabo
12:01 14.11.2022.

Što je to duboka starost ? Do kad je čovjek star, a kad postaje duboko star ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije