Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dijabetes

Donosimo 10 savjeta u borbi protiv šećerne bolesti

Dijabetes
Shutterstock
11.11.2022.
u 14:26

U povodu svjetskog dana šećerne bolesti u  ponedjeljak 14. studenog uz Večernji list donosimo poseban prilog ‘Život s dijabetesom’.

Šećernu bolest nazivaju globalnom epidemijom suvremenog društva. Uzrok konstantnom rastu broja oboljelih pronalazimo u promjeni načina života. Manjak tjelesne aktivnosti i konzumacija hrane koja obiluje kalorijama, a ima nisku hranjivu vrijednost doprinose pojavi dijabetesa tipa 2. Edukacija obitelji i oboljelih jedan je od važnijih načina prevencije pojave dijabetesa te podiže kvalitetu života s ovom bolesti.

U borbi protiv šećerne bolesti donosimo vam 10 savjeta. 

1. Jedite umjereno i uravnoteženo, bez pretjerivanja s unosom ugljikohidrata

2. Odvojite svaki dan barem pola sata tjelesne aktivnosti po vlastitoj želji i mogućnostima.

3. Održavajte stabilnu tjelesnu težinu. Ukoliko ste u kategoriji prekomjerne tjelesne težine ili ste pretili, smršavite!

4. Ne preskačite obroke!

5. Kontrolirajte stres. Bolje se organizirajte te krenite i ranije ako je potrebno da biste stigli na vrijeme na posao, važan poslovni sastanak ili u kino.

6. Izbjegavajte namirnice s visokim glikemijskim indeksom.

7. Raspitajte se unutar obitelji o postojanju šećerne bolesti. Pozitivna obiteljska anamneza značajno povećava vjerojatnost obolijevanja od šećerne bolesti tipa 2. 

8. Redovito spavajte. Kvalitetan odmor i san jedan je od ključnih elemenata za dobro opće zdravlje pa i za prevenciju šećerne bolesti. 

9. Odazovite se na preventivne javnozdravstvene akcije, bez čekanja i za čas saznate kolika vam je razina šećera u krvi (glukoze) i koliko je krvni tlak.

10. Učinite preventivni liječnički pregled i barem osnovne laboratorijske pretrage poput kompletne krvne slike (KKS) i biokemije. 

U prilogu ‘Život s dijabetesom’ čitajte o povezanosti kardiovaskularnih bolesti s dijabetesom i doznajte koji je ključ u prevenciji pojave kroničnih komplikacija. 

Poseban prilog na dar uz Večernji potražite u ponedjeljak 14. studenog. 

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije