Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMJENA VREMENA

DHMZ upozorava: Moguća pojava grmljavinskog nevremena s tučom, ponegdje i pijavica

Munje tijekom nevremena udarale u more
Foto: Bruno Fantulin/PIXSELL
1/3
17.09.2021.
u 22:53

Promjenu vremena donosi frontalni poremećaj koji će se sa sjeverozapada preko Hrvatske premjestiti dalje na istok

Za vikend i veći dio sljedećega tjedna temperatura zraka bit će gdjekad čak i malo niža od prosječne, a pritom će biti promjenjivo oblačno sa sunčanim razdobljima. Povremena će kiša biti češća na Jadranu i krajevima uz njega, a u sjevernijem području uglavnom tijekom nedjelje i noći na ponedjeljak. 

U subotu će u istočnoj Hrvatskoj biti djelomice sunčano. Ujutro je u Posavini moguća magla, danju prolazno umjerena naoblaka, a u dijelu Podravine i uz Dunav umjeren sjeverozapadni vjetar. Najniža temperatura između 12 i 15 °C, a najviša oko 23 °C. U umjereno oblačnoj središnjoj Hrvatskoj vjetar će gotovo posve izostati, baš kao i oborina, ali ujutro uz rijeke može biti magle. Jutarnja temperatura oko 13 °C, danju do 23 °C, prognozira za HRT Izidor Pelajić, mag. phys.-geophys iz DHMZ-a.

Na zapadu će biti većinom sunčano, posebno u Istri. U gorju uz povremeno više oblaka može pasti malo kiše. Ujutro duž obale sjevernog Jadrana puhat će umjerena bura, potom sjeverozapadnjak. Jutarnja temperatura zraka od 10 u gorju do 20 °C na moru, a najviša većinom od 19 do 24 °C.

U Dalmaciji će biti promjenjivo, mjestimice s kišom i grmljavinom. U drugom dijelu dana vremenske prilike će se smiriti i bit će duljih suhih i sunčanih razdoblja. Vjetar će biti umjeren jugozapadni, na malo do umjereno valovitom moru sjeverozapadni. Jutro duž obale i dalje relativno toplo, a danju većini ugodno s najvišom temperaturom zraka između 24 i 26 °C.

Povremeni lokalni pljuskovi najdulje će se zadržati na krajnjem jugu Hrvatske. Vjetar će biti slab, povremeno umjeren sjeverozapadni ili zapadni. Temperatura zraka ujutro oko 20 °C, a danju većinom od oko temperature mora - 24 °C do najviše 27 °C."

Češća kiša u nedjelju

Na Jadranu, osobito na sjevernom dijelu, u nedjelju opet može biti lokalno izraženih pljuskova, a u ponedjeljak još malo kiše na jugu, većinom prijepodne. Pritom će u novome tjednu biti stabilnije, djelomice ili čak pretežno sunčano.

Na kopnu će biti promjenjivo oblačno, neznatno svježije i najčešće suho. Suha će razdoblja prekidati mjestimična kiša, osobito u nedjelju na zapadu. Na istoku vjerojatnost za kišu raste u ponedjeljak, kada će i zapuhati prolazno umjeren sjeverni vjetar, prognozirao je za Izidor Pelajić, mag. phys.-geophys. iz DHMZ-a.

DHMZ najavio promjenu

Državni hidrometeorološki zavod na svojoj je službenoj stranici najavio promjenu s kojom će se vrijeme prilagoditi dobu godine. Kako navode, nakon iznadprosječne topline te razmjerno dugog većinom sunčanog i suhog razdoblja u rujnu, ulazimo u promjenljivo razdoblje s kojim lokalno može biti izraženijih pljuskova i grmljavine uz obilniju oborinu.

Promjenu vremena donosi frontalni poremećaj koji će se sa sjeverozapada preko Hrvatske premjestiti dalje na istok. Uz visinsku dolinu, intenzitetu oborine pridonijet će i prisustvo mlazne struje. Vlažan i nestabilan zrak nad naše će krajeve doći u jugozapadnoj visinskoj struji, na prednjoj strani spomenute doline, pa kiša ponegdje može biti prljava jer će s oblacima stići i veća količina prašine i pijeska iz Sahare, navode iz DHMZ-a te prognoziraju kakvo nas vrijeme očekuje za vikend. 

- Iako u subotu i dalje promjenljivo, u nekim će krajevima biti uglavnom suho, najvjerojatnije u središnjoj i istočnoj Hrvatskoj, dok i dalje lokalno jačih pljuskova može biti na sjevernom Jadranu. Sljedeća epizoda s čestom, a mjestimice na zapadu ponovno i obilnijom kišom, očekuje se u nedjelju. S obzirom na relativno visoke temperature i zraka i mora s ovom promjenom vremena moguća je pojava grmljavinskog nevremena s tučom, a ponegdje i pijavica - upozoravaju iz DHMZ-a. 

VIDEO Ljeto 2021. godine najtoplije je u povijesti mjerenja!

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar Dmitrij Ivanovič Mendeljejev
Dmitrij Ivanovič Mendeljejev
05:58 18.09.2021.

Promjena vremena je i bio je i bit ce hrvatski neprijatelj broj 2 (odmah poslije propuha), kojim se objasnjavaju glavobolje , zelucane tegobe bez obzira sto su nastupile nakon sto u sebe ubacite kilu, dve odojka, sunke, prsuta,,,,, pa bolovivi u prstu (koji ste slomili prije 16 godina), nenapravljena domaca zadaca, lektira,,,,,, nesredjena soba, neizbaceno smece, itd...,,,To (promjena vremena) je i glavni razlog mnogih neobjasnjenih boljki koje u to vreme muce nase bake i djedove. Pored vec spomenutog i slavnog propuha jos jedan najveci serijski ubojica u Hrvatskoj.................. Baba Andja : Ajme sto mi gori livo uvo a na desnom mi ladno, u bore mi se uvukao smrad ribe iako je nisam ila jos od posta uskrsnjeg a i u kicmi me streca. Baba Luce : Ma pusti Andjo, mora da te propuvalo a mozda je i od ove promine vremena djava je lipi odnia..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije