Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRATITE INFORMACIJE S TERENA

DHMZ objavio posebno priopćenje: Više rijeka dosegnulo rekorde, raste i Sava nizvodno od Zagreba

Posljedice poplave u Gračacu, poplavljeno i groblje
Foto: Nikola Mraovic/PIXSELL
1/11
15.05.2023.
u 19:02

Najviše je kiše izmjereno na postaji Gračac gdje je od nedjelje do ponedeljka u 8 sati izmjereno rekordnih 256,4 mm oborina, što je 200 posto prosječne svibanjske oborine, navode iz DHMZ-a.

Državni hidrometeorološki zavod objavio je posebno priopćenje povodom jakih oborina koje su od nedjelje uzrokovale poplave u Gračacu i Obrovcu, a i dalje prijete drugim naseljima u blizini rijeke diljem Hrvatske. Najviše je kiše izmjereno na postaji Gračac gdje je od nedjelje do ponedeljka u 8 sati izmjereno rekordnih 256,4 mm oborina, što je 200 posto prosječne svibanjske oborine, navode iz DHMZ-a. 

Rijeka Otuča se tijekom jučerašnje večeri i noći izlila iz korita i poplavljivala okolinu. Na hidrološkoj postaji Gračac 2 u nedjelju je  zabilježen novi maksimalni relativni vodostaj od +236 cm, dodaju iz DHMZ-a uz objavljeni grafikon na kojem je vidljivo kako je voda porasla za dva metra u tek 18 sati. 

Foto: DHMZ

''Hidrološka postaja Gračac 2 je aktivna od 2006. godine i dosadašnji maksimalni relativni vodostaj je iznosio 201 cm i izmjeren je 15. 10. 2020. no tada nije došlo do izlijevanja iz korita. Hidrološka postaja Donja Suvaja, na izvoru rijeke Une, radi od 1972. godine također je u ponoć 14./15. 5. 2023. zabilježila novi maksimalni relativni vodostaj od +204 cm. Također je brzo reagirala, rasla i poplavljivala rijeka Zrmanja u svom srednjem i donjem dijelu gdje danas također bilježimo nove maksimalne vodostaje: Obrovac +302 cm, Muškovci +526 cm i Žegar nizvodni +540 cm'', objavljeno je.

''Prema trenutnim izračunima hidroloških modela može se očekivati izraženi porast vodostaja na gotovo svim rijekama u Hrvatskoj. Na pojedine vodostaje dodatno utječu i dotoci iz susjednih zemalja, a koji su također povećani radi aktualnih oborinskih prilika. Posebno valja istaknuti porast vodostaja na slivovima Kupe i Une koji bi mogli ući u izvanredno stanje mjera obrane od poplava. Desni pritoci Save iz Bosne i Hercegovine donose dodatne količine vode te će doprinijeti porastu vodostaja na Savi, gdje se također očekuje ulazak u značajne mjere obrana od poplava'', dodaju iz DHMZ-a te savjetuju građane da idućih dana prate vremensku prognozu i stanje na terenu.

Vodostaji rijeka u Hrvatskoj

Osim toga, u porastu s tendencijom ''srednjih i visokih voda'' je i vodostaj Save nizvodno od Zagreba, a od ponedjeljka je ostvorena i Prevlaka kako bi se dio vode iz Save zadržao u sustavu retencija Lonjskog polja. Nešto manje u opasnosti, no u mjerama obrane od poplava su vodostaji na hidrološkim postajama Dubrovčak, Crnac, Ustava Trebež, Jasenovac, Mačkovac, Davor, Slavonski Kobaš te Slavonski Brod, dok je za područje nizvodno od Crnca moguć ''značajan porast vodostaja uslijed dotoka iz sliva Kupe, Une i rijeka iz BiH''.

>> VIDEO Pogled iz zraka na poplavljeni Obrovac

Vodostaji Kupe do Kamanja su u opadanju s tendencijom porasta, navode iz DHMZ-a. Na hidrološkoj postaji Kamanje vodostaji su u opadanju s tendencijom opadanja, ali tijekom sutrašnjeg dana ponovno slijedi porast vodostaja. Nizvodno su vodostaji u porastu s tendencijom porasta. Vodostaji su u domenama od srednje niskih do srednje visokih voda. Trenutno su vodostaji Kupe na hidrološkim postajama Karlovac, Jamnička Kiselica i Farkašić u domenama obrane od poplava. U donjem toku Kupe se sljedećih dana može očekivati daljnji porast vodostaja te u postoji mogućnost ulaska vodostaja u izvanredne mjere obrane od poplave.

Vodostaji Une su u porastu s tendencijom porasta, u domeni srednje visokih voda. Tijekom sljedeće noći 15./16. 5. na hidrološkoj postaji Hrvatska Kostajnica postoji mogućnost ulaska vodostaja u izvanredno stanje mjere obrane od poplave. Vodostaji Zrmanje u izvorišnom dijelu lagano opadaju, a nizvodno stagniraju.

Posljedice poplave u Gračacu, poplavljeno i groblje
1/18
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije