Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
češki desničarski lider

Češke radikale vodi japansko-korejski imigrant Tomio Okamura

Foto: Reuters/PIXSELL
1/4
18.12.2017.
u 20:45

Zbog rasističkog zlostavljanja počeo je mucati, a u krevet je, kažu, mokrio do svoje 14. godine. Danas je borac protiv islama u Europi. Diskriminaciju je osjetio u oba svoja grada – Tokiju i Zlinu.

Da, doista je čudno – vođa češke krajnje desnice, tamošnje stranke, odnosno pokreta Sloboda i izravna demokracija, zove se Tomio Okamura.

Japanskog podrijetla, ali i korejske krvi – otac mu je napola Japanac, a napola Korejac, dok je majka Čehinja iz grada Zlina gdje Okamura i obitava. Stoga je neobično da je upravo Okamura češki desničarski lider. Kao dječak je i u Japanu, rođen je u Tokiju 1972., a i u Češkoj, trpio rasistička zlostavljanja zbog čega je počeo čak i mucati, a u krevet je, kažu, mokrio do svoje 14. godine.
U Češku se njegova obitelj preselila kada je imao pet godina, no zbog problema kod kuće završio je čak i u sirotištu. S 21 godinom pobjegao je od diskriminacije u Češkoj natrag u Japan, no samo da bi otkrio da ga tamo smatraju polutanom. Završio je kao smetlar te prodavač kokica u kinu.

Tko zna, možda je upravo sve to učinilo da Okamurino gledanje na svijet ne bude uvijek blagonaklono. Islam je za njega “nacizam hitlerovskog tipa”, želi da njegova zemlja izađe iz Europske unije jer je smatra diktaturom, a muslimanima, kaže, ne treba dopustiti ulazak u Češku. No Okamura je talentiran čovjek. Po povratku u Češku osniva uspješan biznis, turističku agenciju za prihvat azijskih turista koji dolaze u obilazak čeških dvoraca. Pokreće i kvartalni magazin o pivu, napisao je nekoliko knjiga o izravnoj demokraciji, ali i japansku kuharicu. Bio je i sucem u televizijskom reality showu, ali i na čelu fonda za ugroženu djecu.

Postaje glasnogovornik udruge čeških turističkih agencija. Brzo stječe prepoznatljivost pa ulazi i u politiku natječući se i pobijedivši na izborima za češki senat 2012. Kakva će njegova politika biti, pokazao je već tada kada stavlja potpis na prijedlog nekoliko zastupnika da se ondašnjeg predsjednika Vaclava Klausa proglasi veleizdajnikom zbog široke amnestije koju je potpisao na kraju svojeg mandata.

1/13

 

Okamura se pokušao tada kandidirati za Klausova nasljednika, no ministarstvo unutarnjih poslova priznaje tek 35.750 potpisa od 61.500 koliko je Okamura donio i kandidatura mu propada. No s prvom svojom strankom Zora izravne demokracije uspijeva ući u češki parlament s 14 zastupnika – osvojio je 6,88 posto glasova. Izabran je 2015. u češki parlament gdje osniva grupaciju Sloboda i izravna demokracije koja postaje i strankom. U prva tri mjeseca pokret je privukao devet tisuća članova te postaje jednom od najvećih političkih organizacija u Češkoj.

Opravdali su taj status na zadnjim izborima kada osvajaju 10,64 posto glasova i 22 mjesta u parlamentu. Da bi ojačao autoritet na desnoj europskoj sceni, Tomio Okamura organizirao je subotnji skup europske desnice, a izuzetno je blizak s lidericom francuske desnice Marine Le Pen.

Komentara 5

DU
Deleted user
22:26 18.12.2017.

Možda je Okamura na vlastitom primjeru spoznao svu pogubnost miješanja rasa i kultura pa je sad zbog toga žestoki protivnik masovnog useljavanja garavih iz Azije i Afrike.

Avatar anemicni_pinokio
anemicni_pinokio
09:09 19.12.2017.

Samo cekam da desnicarski kozojebi uniste svijet. Nismo bolje ni zasluzili kad se nekotilo toliko smrada.

NE
Nepokolebljiv
04:35 19.12.2017.

Zaista bih zelio cuti vazan razlog da je "gospodin" Vitas morao navesti navodne (znaci nepotvrdene insinuacije - dezinformacije) da je g. Okamura mokrio u snu do 14-te godine zivota! Ja nemam nikakovih zlih namjera navodeci navodne informacije o "g" Vitasu da je kao djete patio radi nedostatka majke kada ga je majka izbacivala iz kreveta da bi lezala uz supruga, pa je vecinom dana u tjednu "g" Vitas prespavao u krevetu s majkom do kasne dobi of 17 godina (navodno prema nekim neidentificiranim informantima koji su navodno poznavali obiteljsku situaciju obitelji Vitas) i tu stekao navike Nerona i Aggipine. Naravno ukoliko citaoci zele znati o Neronu i Aggipini internet je tu a ja zaista nemam namjere omalovazavati "g" ("mother f) Vitasa niti njegove clanke! Sasvim u skladu s vitasovim clankom!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije