Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nikad veća gužva

Desant na Hrvatsku s mora, kopna i iz zraka

kolaž desant na hrvatsku turizam
Foto: Davor Puklavec
1/3
10.08.2015.
u 18:37

Dalmatina prvi put u jednom mjesecu zaradila više od 100 milijuna kuna

Ova će godina biti rekordna za hrvatski turizam i po broju gostiju i po zaradi. Pokazuju to podaci o broju turista kojih je u prvih sedam mjeseci ove godine Lijepu Našu posjetilo 8,7 posto više nego u istom razdoblju lani, dok ih je u srpnju bilo čak 10,5 posto više nego u sedmom mjesecu 2014.

Dva milijuna vozila

Stoga se očekuje rekordnih osam milijardi eura prihoda od turizma. A da se ove godine dogodio pravi desant turista na Hrvatsku i s mora i s kopna i iz zraka, potvrđuju i podaci o prometu na autocestama, u zračnim lukama i na brodovima Jadrolinije. Pri tome su oboreni i neki rekordi te premašene neke magične granice po broju putnika i zaradi.

Dosad nijedne godine blagajne na naplatnim kućicama na Dalmatini nisu tako užurbano otkucavale račune. Na A1 u srpnju ove godine prvi je put u jednom mjesecu premašena zarada od 100 milijuna kuna i prvi put u jednom mjesecu tom autocestom prošlo je više od dva milijuna vozila. Ukupno je u prvih sedam mjeseci Dalmatinom prošlo 6,6 milijuna vozila, 560 tisuća više nego lani, a donijeli su prihod od 276,7 milijuna kuna, 5,95 posto više nego u prvih sedam mjeseci prošle godine.

Hrvatske autoceste (HAC) ukupno su u sedam mjeseci ove godine ubrale od cestarine 792,2 milijuna kuna, oko 41 milijun kuna više nego u istom razdoblju 2014. I druga državna tvrtka, čije bi autoceste trebale ići u privatizaciju odnosno inicijalnu javnu ponudu dionica, Autocesta Rijeka – Zagreb (ARZ) ove godine obara rekorde u prometu i zaradi. ARZ je tako u prvih sedam mjeseci od cestarine zaradio 301,9 milijuna kuna, gotovo 20 milijuna kuna više nego lani, dok je u srpnju taj prihod iznosio 82,7 milijuna kuna, što je oko 10 milijuna kuna više nego u lanjskom srpnju.

I koncesionar na Istarskom ipsilonu Bina Istra može biti vrlo zadovoljan ovom godinom. Samo u srpnju je na Ipsilonu ubrano 35,6 milijuna kuna cestarine, što je čak 20,8 posto više nego lani. Osim rasta prometa od 6,34 posto, zato su zaslužne i više, ljetne cijene cestarine koje su od ove godine uvedene na toj autocesti. U drugom koncesionaru, Autocesti Zagreb – Macelj (AZM) još nemaju obrađene podatke za srpanj, no podaci o prometu na toj autocesti za prvih šest mjeseci pokazuju rast od 2,7 posto.

Prihode nam iz AZM-a nisu poslali. Ono što je Dalmatina među autocestama, to je splitski aerodrom među hrvatskim zračnim lukama. Resnik je u srpnju tako probio brojku od 400.000 putnika u jednom mjesecu, što se dosad nije dogodilo ni u jednoj hrvatskoj zračnoj luci. Usto splitski je aerodrom ove godine prvi put već u srpnju probio granicu od milijun putnika.

Direktor Zračne luke Split Lukša Novak kaže da će i u kolovozu broj putnika biti veći od 400.000, a zasluge za obaranje rekorda ovog srpnja osim Ultra festivala ima i to što je broj letova povećan i drugim danima, a ne samo subotom. Na Resniku sljedeće godine očekuju dva milijuna putnika.

Dubrovačka zračna luka ove godine također obara rekorde. U srpnju je preko Čilipa prošlo 328.000 putnika, sedam posto više nego u istom mjesecu lani, a u prvih sedam mjeseci 915.899 putnika, što je rast također od sedam posto. U Zračnoj luci Rijeka očekuju pak da će ove godine oboriti rekord od 180.000 putnika, a da su na dobrom putu pokazuje rast broja putnika u prvih sedam mjeseci od čak 60 posto, dok ih je u srpnju bilo 11 posto više nego u istom razdoblju 2014.

Pulski i zadarski aerodrom bilježe pak pad broj putnika i u srpnju i u prvih sedam mjeseci. No unatoč tome, pet jadranskih zračnih luka u srpnju je imalo 965.000 putnika, oko 55.000 više nego u srpnju prošle godine.

Veća zarada Jadrolinije

Jadrolinija još nema obrađene podatke za srpanj, no i podaci do lipnja ove godine su impresivni. Tako taj državni brodar u prvih šest mjeseci bilježi rast broja putnika od 8,2 posto i vozila od 5,8 posto, a to mu je donijelo 143,8 milijuna kuna prihoda od prodanih karata, što je pak 8,5 posto više nego u istom razdoblju 2014.  

>> Strani blogeri o Hrvatskoj: Pa tko se ne 
bi zaljubio u takvu zemlju!  

Komentara 8

OG
Oger
20:00 10.08.2015.

trpimir53, ....... rekao bih ti rado "Odi ti v...". Sta izvodis bijesne gliste - gdje u svijetu turisti dobiju nesto zabadava, gdje ne moraju placati hotele, kupalista, hranu, pice, zabavu? Umjesto da se veselis pljujes po vlastitoj zemlji. Ma jesii nedonosce. Bas sam ljut.

IV
Ivanveliki
20:40 10.08.2015.

Zna li tko zašto autoceste ne izdaju fiskalizirane racune?

GM
Gusta magla
21:53 10.08.2015.

Nemogu vjerovati.....nema monetizacije autocesta i sad odjednom vise nisu gubitasi.Komunisticki nacin pretvorbe....prodaj ili daj u koncesiju na 100 godina a sto u konacnici opet dode ko da si prodao.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije