Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Der Spiegel: Juncker se zbog Plenkovića ne želi miješati u spor sa Slovenijom

Der Spiegel ocjenjuje da se Juncker suzdržava od izricanja mišljenja Europske komisije jer ga je to osobno u veljači ove godine zamolio hrvatski premijer Andrej Plenković „koji je kao i Juncker član iste pučke frakcije“ zbog čega se, kako se dalje navodi „u Sloveniji bujaju teorije zavjere“
15. rujna 2018. u 19:37 56 komentara 5712 prikaza
Plenković Juncker
Foto: Europska komisija
Pogledajte galeriju 1/3

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker se ne želi uključiti u rješavanje sukoba oko pomorske granice između Slovenije i Hrvatske iako je pravna služba jasnog mišljenja da je u ovom sukobu Slovenija u pravu i da bi u tom smjeru trebala djelovati i Europske komisija, piše tjednik Der Spiegel u svom najnovijem broju.

prosvjed u vukovaru Branitelji izbacili Milanovića iz igre, hoće li i Plenkovića?

„Službenici Europske komisije ne dvoje oko toga da je Slovenija u ovom sporu uglavnom u pravu“, piše lijevo-liberalni Der Spiegel u svom tekstu pod nazivom „Juncker-Kroation Connection“, pozivajući se na izvore u Komisiji.

Nadalje se navodi kako je pravna služba Europske komisije Junckeru nedavno predložila „utemeljenu izjavu“ u kojoj bi se Komisija odredila u ovom slučaju no da je to Juncker odbacio.

U dokumentu od 18. svibnja ove godine, koji stoji na uvid Der Spiegelu, pravna služba Europske komisije se jasno stavlja na stranu Slovenije.

Pogledajte video u kojem Juncker šalje puse Plenkoviću

„Pravna služba je mišljenja da je veliki dio stavaka žalbe koje je Slovenija uložila kao dokaz povrede EU prava od strane Hrvatske utemeljen“, stoji u dokumentu kojeg je potpisala Karen Banks iz pravne službe. U njemu se nadalje zaključuje kako stoga „odluka Arbitražnog suda mora biti prihvaćena od strane Europske unije“.

Der Spiegel navodi kako ovo pravno mišljenje nisu dobili na uvid čak ni nadležni povjerenici i špekulira o razlozima zbog kojeg Juncker odbija miješanje u ovaj spor iako se još prije godinu dana žustro zalagao za njegovo rješenje.

Andrej Plenkovic REAKCIJA NA ZAHTJEVE Plenković: Nitko meni neće određivati s kim ću graditi većinu

Der Spiegel ocjenjuje da se Juncker suzdržava od izricanja mišljenja Europske komisije jer ga je to osobno u veljači ove godine zamolio hrvatski premijer Andrej Plenković „koji je kao i Juncker član iste pučke frakcije“ zbog čega se, kako se dalje navodi „u Sloveniji bujaju teorije zavjere“.

Plenković je to od Junckera zatražio jer bi u protivnom, da se Komisija založila za Sloveniju, „šteta po imidž Hrvatske bila ogromna“. Plenković također strahuje od reakcije vlastite stranke u slučaju da EU u „emocionalnom sukobu“ stane na stranu Slovenije.

Juncker, kako navodi tjednik, ne želi miješanje Komsije jer „se time nikome ne bi pomoglo“.

Ivan Penava Ivan Penava: 'Ovo nije prosvjed protiv Plenkovića, on je dosad najbolji premijer'

Der Spiegel govori o tomu kako je ovo još jedan primjer kako Juncker Europsku komisiju vodi po političkim a ne legalnim principima.

„Juncker u jednom slučaju ne primjenjuje pravila pakta o stabilnosti zato jer u Italiji predstoje izbora a u drugom se oglušuje na savjete svojih partnera, kako pokazuje slučaj spora na Jadranu“, piše Der Spiegel koji smatra da Juncker time ide na ruku populista protiv kojih se želi boriti.

 

PREKRŠAJNO PRIJAVLJEN
Detalji drame u obitelji Štimac: Sinu Luki nestalo je novca za biznis u Abu Dhabiju
PBZ
#ostanidoma i dalje
Koje nove navike ćemo zadržati u narednim mjesecima kako bi sačuvali zdravlje
 • plavac plavi:

  HINA-HRVATSKA (izvještajna novinska agencij), prenosi ljevičarske floskule i podvale da je Slovenija u pravu glede Arbitraže i da bi Hrvatska morala prihvatiti odluke korumpirane Arbitražne komisije!! Je li HINA hrvatska ili protuhrvatska izvj. agencija?? Ne treba puno pameti da bi se shvatilo!!

 • Avatar freen
  freen:

  Slovenija nikada neće dobiti na arbitraži,Hrvatska je izašla iz arbitraže,zna se zbog čega-jednostrano proglašenje nikad neće biti.

 • Deleted user:

  A nisu u Sloveniji rasle teorije zavjere kada su zavjerenički nagovarali suce da budu na njihovoj strani! Sada oni nama govore kako se treba pridržavati pravila! Jad i bijeda!