Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 170
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
prosvjed u vukovaru

Branitelji izbacili Milanovića iz igre, hoće li i Plenkovića?

Nel Pavletic/PIXSELL
15.09.2018.
u 10:23

Penava poručuje da su svi u Vukovar dobrodošli, ali da se moraju držati teme prosvjeda iako je svjestan da ne može spriječiti druge proteste

Ivan Penava, HDZ-ov gradonačelnik Vukovara, ni nakon jučerašnjeg sastanka jedan na jedan s premijerom Plenkovićem nije odustao od prosvjeda u Vukovaru 13. listopada.

Plenković nije “njihov”

Ipak, Penava je retoriku usmjerio u dva pravca. Prvi se odnosi na naglašene pohvale Vladi i Plenkoviću, za kojeg je rekao da je najbolji premijer dosad, ali i tvrdnju da prosvjed nije protiv Vlade i Plenkovića. Drugi se odnosi na poruku braniteljskim udrugama, ali i svim drugim skupinama koje se kane priključiti vukovarskom prosvjedu: svi ste dobrodošli, ali držite se teme prosvjeda bez politizacije i manipulacije.

– Ovo nije udar na premijera i Vladu, pa to je moja Vlada, moj premijer i na kraju premijer svih nas. Od prosvjeda ne odustajem, ali ne želim da ga itko iskoristi u političke svrhe. Zato poruka i braniteljskim udrugama i svima koji će se pridružiti prosvjedu da ga ne politiziraju i iskorištavaju u bilo koje druge svrhe osim u svrhu pritiska na institucije da počnu rješavati ratne zločine u Vukovaru – rekao nam je Penava.

1/3

I ranije je bio svjestan, nastavio je, da će biti takvih pokušaja i da će to na samom prosvjedu biti teško spriječiti. Udruga Specijalne policije iz Domovinskog rata i Zbor udruga gardijskih postrojbi, naime, traže da se Milorad Pupovac, predsjednik SDSS-a i presudni član Plenkovićeve vladajuće većine, izjasni o Domovinskom ratu i Oluji nakon što je u Bačkoj Palanci odšutio i odslušao skandalozan govor Aleksandra Vučića, srbijanskog predsjednika. Budući da to implicira raskid ili preispitivanje suradnje HDZ-a i Pupovca, taj je zahtjev, logično, protumačen kao pokušaj rušenja Plenkovićeve većine.

Jednako kao što će prosvjed u Vukovaru, koji je zakazan baš u vrijeme kada se u tom gradu održavaju sportske igre Hvidrinih ratnih invalida, koje bi mogle okupiti tisuću do dvije tisuće sudionika, biti platforma za kritiku Plenkovića i njegove Vlade. Sve, dakle, sluti na inscenirani udar na HDZ-ovu Vladu i premijera koji na desnici nikada nije prihvaćen kao “njihov”, premda ključni akteri prosvjeda tvrde da su motivi posve suprotni.

Međutim, dio oporbenih političkih stranaka desnije orijentacije u neslužbenim razgovorima već najavljuje dolazak na prosvjed, autobusi će krenuti i iz nezadovoljne Like u kojoj je vodstvo HDZ-a praktički silom instaliralo novog šefa ličkog HDZ-a nakon što je izbačen Darko Milinović, što samo po sebi dovoljno govori u što će se prosvjed najvjerojatnije pretvoriti. Iako je bilo najava da će na prosvjedu pjevati Thompson, Penava tvrdi da takvih dogovora s njim (još) nije bilo.

Svega su toga u HDZ-u duboko svjesni pa su Penavu prvo Brkić, Jandroković i Kuščević pokušali slomiti da odustane od prosvjeda, kada im to nije uspjelo, premijer Plenković iz Pule je poručio da je igranje na emocije najosjetljivijih skupina u trenutku kada mnogi žele srušiti većinu neki drugi sport. Izvor iz Vlade prenosi kako je sastanak Plenkovića i Penave prošao vrlo dobro te ističe kako se Penava u izjavama nakon sastanka distancirao i prozvao one koji žele iskoristiti Vukovar za svoje političke ciljeve i pokušaj destabilizaciju HDZ-ove Vlade.

- Instrumentalizacije i manipulacije tih aktera neće proći - poručio je izvor blizak premijeru.

Vrh HDZ-a svjestan je da im je situacija s Penavom iznimno osjetljiva, međutim, izbace li ga iz stranke, samo će je dodatno zaoštriti. Posebno je znakovita šutnja Milijana Brkića, zamjenika predsjednika HDZ-a, koji je u Sabor ušao upravo na porukama koje su se najvećim dijelom odnosile na Domovinski rat i branitelje. Kao gromobrani Plenkoviću pojavljuju se ministri Medved i Krstičević, a taktika je isticanje svega što je Vlada učinila/dala braniteljima i vojsci. Bez novih komentara je zasad i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović koja prati situaciju, ali se (još) ne upliće.

Teorije padaju u vodu

– Pokušava se sanirati šteta, obavljaju se razgovori s Penavom, braniteljskim udrugama. Prosvjed može proći donekle bezbolno, ali vjerojatnije je da će se pretvoriti u pokušaj rušenja HDZ-ove većine i premijera Plenkovića – komentirao je jedan član Predsjedništva HDZ-a.

I dalje ostaje nejasno što je pravi cilj prosvjeda, tko stoji iza njega i što je sada alternativa eventualnom rušenju Andreja Plenkovića. Teorije o spontanom prosvjedu isključivo na temu ratnih zločina pomalo su naivne jer i najnaivniji znaju da će on u trenutku postati poligon za kritiku vlasti. Posebno nakon što su se u sve uključile dvije braniteljske udruge koje su vodile prosvjed u šatoru u Savskoj za vrijeme SDP-ove vlasti. I nakon što su upravo čelnici braniteljskih udruga “pokopali” Zorana Milanovića uoči parlamentarnih izbora 2015. godine kada je u javnost puštena snimka s njihova sastanka s tadašnjim šefom SDP-a. Sada je jedina novost što se “šator” okreće protiv HDZ-a.

>> Pogledajte video konferencije Darka Milinovića nakon što je izbačen iz stranke

Komentara 234

Avatar Eddie
Eddie
11:56 15.09.2018.

Ovaj je gori od Milanovića

Avatar YJKAH
YJKAH
12:50 15.09.2018.

Plenkovića treba izbaciti iz HDZ-a poslati na Zavod za zapošljavanje nakon što je izvisio u Bruxellesu. A može se pridružiti i drugu Milanoviću u poslovima savjetovanja.

Avatar duka4
duka4
10:32 15.09.2018.

Nije moj premijer, dok god zločinci setaju ulicama i komunjare i pupovac vode politiku rh.... Dok god je to tako nijedan nije moj niti naš hrvatski

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije