Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 103
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Degert Nacionalnom odboru predstavio uvjetni plan za dovršetak pregovora

05.11.2008.
u 20:45

Izaslanik Delegacije Europske komisije Vincent Degert u srijedu je u Hrvatskom saboru članovima Nacionalnog odbora za praćenje pregovora i Odbora za europske integracije predstavio uvjetni plan za dovršetak pregovora Hrvatske s EU-om.

Predsjednica Nacionalnog odbora Vesna Pusić nakon sjednice izjavila je da u uvjetnom planu ima nekoliko vrlo pozitivnih stvari, a među njima je posebno naglasila da se prvi put pojavljuje stavka po kojoj će Europska komisija odrediti financijski paket za ulazak Hrvatske u EU.

Izrazito pozitivnom smatra i činjenicu da se u dokumentu predviđa i izrada nacrta ugovora o pristupu usporedno sa završetkom pregovora.

- Otegotna je okolnost da se taj plan može mijenjati ovisno o tome koliko je Hrvatska u stanju ispuniti sve preduvjete - rekla je Pusić.

Dodala je kako se Hrvatska treba pobrinuti da pronađe rješenje za pitanje kakvo je, primjerice, slovensko miješanje pristupnih pregovora s neriješenim graničnim pitanjima.

Predsjednik Odbora za europske integracije Neven Mimica rekao je da je stajalište Europske komisije jasno kako dvostrana pitanja ne treba miješati s pristupnim pregovorima te da Hrvatska treba sjesti za stol s novom slovenskom Vladom i pokušati riješiti granična pitanja pred međunarodnim pravosudnim tijelom.

Članica Nacionalnog odbora Marija Burić-Pejčinović naglasila je, pak, da je Europska komisija jasno kazala kako je Hrvatska postigla zamjetan napredak i kako misli da pregovori mogu završiti do kraja 2009., čak i kad je riječ o zahtjevnom poglavlju o reformi pravosuđa i javne uprave.

Rekla je i da Hrvatska u zadnjoj godini pregovora ne mora donositi nove strateške dokumente, nego u djelo provesti već donesene akcijske planove.

Pusić je, pak, dodala kako je "krajnji čas da s akcijskih planova prijeđemo na akciju".

(Hina)

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije