Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
brodosplit

Debeljak u škveru: Situacija je super, vlada optimizam!

škver,brodosplit (1)
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
1/9
18.10.2013.
u 13:13

– Ja praštam više od bilo kojeg poslodavca, ali moram biti čvrst, ne smijem dopuštati da se žene izbacuju iz svojih ureda što je bio slučaj – rekao je Debeljak

Tomislav Debeljak održao je konferenciju za novinare u povodu potpisivanja ugovora za gradnju dvaju brodova za vlastitu flotu te komentirao događanja u Brodosplitu.

– Cijelo sam jutro sa svojim radnicima, obilazim pogone. Situacija je super, vlada optimizam! – rekao je Debeljak.

Za ljude koje je suspendirao kaže da to nisu radnici škvera i da neće s njima razgovarati. Ipak, svatko od njih ima priliku tijekom disciplinskog postupka očitovati se o svojim razlozima sudjelovanja u dvodnevnim prosvjedima, kaže.

– Ja praštam više od bilo kojeg poslodavca, ali moram biti čvrst, ne smijem dopuštati da se žene izbacuju iz svojih ureda, što je bio slučaj – rekao je Debeljak te dodao da vjeruje kako će se većina onih koji su ostali s druge strane ograde vratiti na posao, ali protiv onih koji su pravili nered podnio je kaznene prijave. Bit će i otkaza.

Što će biti u ponedjeljak?

Predsjednik Nezavisnog sindikata Zvonko Šegvić najavio je da će se svi opet doći na posao u ponedjeljak u 6 sati.

– U škver će ući svi ili neće nitko! – poručio je.

Podsjetimo, oko 250 radnika, među njima i šefovi sindikata, u petak nisu mogli ući u škver. Riječ je o ljudima koji su dva prethodna dana prosvjedovali pred upravnom zgradom i bunili se zbog smanjenih plaća, što se novom vlasniku Tomislavu Debeljaku nije svidjelo. Oko 10.30 sati radnici kojima je onemogućen ulaz u brodogradilište formirali su živi zid i blokirali škver. Riječ je o obliku pasivnog otpora, ističu sindikalni čelnici koji su pozvali građane Splita da im se pridruže.

Kao što je i Debeljak i najavio prije nego što je u četvrtak otputovao u Zagreb, uprava škvera sankcionirat će prosvjednike. Nitko još nije dobio odluku o suspenziji, ali navodno su im poslane na kućne adrese. Debeljak ističe da je prosvjed nelegalan, plaće su obračunate po novom pravilniku i, tvrdi, u prosjeku su više od dosadašnjih. Čelnici sindikata pak tvrde da je morao poštovati kolektivni ugovor, a nije.

Pred škverskom ogradom na ulazu su osim radnika koji nisu smjeli unutra zaštitari i policija.

Frane Lisica, jedan od nezadovoljnih radnika, inače samohrani roditelj iz Srinjina, počeo je štrajkati glađu.

Među škveranima je i Ozren Matijašević, predsjednik HUS-a koji je pokušao posredovati između nezadovoljnih radnika i vlasnika.

– Čuo sam se s Debeljakom i pokušao ga privoljeti da do sastanka u utorak povuče odluku o suspenziji. Neumoljiv je – kaže Matijašević koji je za Debeljakovu odluku rekao da "nije pametna".

Iz Brodosplita je potvrđeno da su pokrenuli disciplinski postupak protiv 250 radnika koji se trebaju očitovati o razlozima svog sudjelovanja u prosvjedima protekla dva dana.

Blokada će, kako su najavili, potrajati sve dok Debeljak ne povuče odluku o suspenziji radnika.

>>Debeljak suznih očiju: Ne mogu dopustiti da se ljudi boje!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije