Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Debeljak u Brodosplit i tvrtke DIV-a uveo demografske mjere

Ne možemo šutke gledati iseljavanje mladih u dobi za zasnivanje obitelji. I kakav bih gad bio kad bih otpustio trudnicu, kaže Debeljak
27. srpnja 2018. u 09:10 16 komentara 3717 prikaza
Tomislav Debeljak
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Obitelj Debeljak odlučila je u tvrtkama u vlasništvu DIV grupe uvesti interne demografske mjere, držeći da bi i poslodavci trebali dati pridonijeti poboljšavanju ukupne demografske slike u Hrvatskoj.

TOMISLAV DEBELJAK Život s devetero djece: 'Nisu zlatna mladež, znaju da im neće sve biti poklonjeno'

Prijateljski prema radnicima

Tako je jučer na oglasnoj ploči Brodosplita izvješen nalog za provođenje demografskih mjera koje potpisuje Tomislav Debeljak, a riječ je o konkretnim materijalnim pravima. Tako će svakom radniku DIV grupe za rođenje djeteta tvrtka isplatiti 5000 kuna bruto, a ako oba roditelja rade u DIV-u – 10.000.

Najavljuje se i da će zaposlenice koje zatrudne, a rade na određeno vrijeme, biti zaposlene za stalno. Sponzorirat će djecu koja postižu iznimne rezultate. Zaposlenicima koji imaju troje i više malodobne djece, davat će poseban mjesečni doplatak od 200 kn za treće i svako iduće dijete. Tijekom 18 godina to iznosi oko 40.000 kn po svakom roditelju, tj. 80.000 kn ako su oba roditelja zaposlena u DIV grupi. Ako dijete redovito studira, dobna granica se za tu mjeru pomiče do kraja redovitog studiranja.

>> Obitelj Tomislava Debeljaka

Tomislav Debeljak
1 / 6
Djeca Tomislava Debeljaka
Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović predstavila prijedloge mjera populacijske politike Što predlaže Ovo su demografske mjere predsjednice u 5 ključnih točaka

– Kao vlasnik DIV grupe, od početka svoga poslovanja naša se obitelj prema radnicima odnosila korektno i prijateljski. DIV grupa zapošljava više od 3500 radnika i potpuno smo svjesni svoje uloge u zajednici i odgovornosti za naše radnike i njihove obitelji. Imam devetero djece i kakav bih gad bio kada bih otpustio trudnu ženu! Iz iskustva znam da žena kada zatrudni postaje odgovornija i bolja – poručio je Tomislav Debeljak i dodao da ne mogu šutke gledati iseljavanje mladih ljudi u dobi za zasnivanje obitelji.

Stanovi za zaposlenike

– Kad se naši najbolji radnici isele, mogu biti zamijenjeni samo stranim radnicima, manje sposobnima od naših, i smatramo to dugoročnom investicijom u bolju i sigurniju budućnost – ističe Debeljak. Upravo je zato jedna od mjera poticanje povratka hrvatskih radnika iz inozemstva, koje će, uz uvjet da ostanu pet godina u DIV grupi, tvrtka nagraditi sa 7500 kuna. Spremni su s Vladom i drugim institucijama pokrenuti inicijativu za realizaciju povoljne gradnje stanova za zaposlenike te sudjelovati u dijelu troškova dualnog obrazovanja za strukovna zanimanja iz njihova poslovanja. Tijekom 2019. obnovit će i urediti vrtić u krugu Brodosplita za djecu zaposlenika te po potrebama i na ostalim lokacijama DIV grupe.

Davor Lukšić NASLJEDNICI Obiteljska carstva u Hrvatskoj preuzimaju sinovi i unuci

– To je pohvalan primjer, iako taj poslodavac te mjere možda nije donio iz čisto altruističkih namjera nego iz poslovnih interesa. Možda mu nedostaje radne snage ili je izračunao da u budućnosti neće imati potrebne zaposlenike. To znači da misli dugoročno.
Bilo bi dobro da i drugi poslodavci slijede taj primjer jer upravo poslodavci svojim zaposlenicima na neki način kreiraju život – kaže demograf Ivan Čipin. Sociolog Dragan Bagić smatra da je svaki napor za poboljšanje uvjeta života dobrodošao i pohvalan.

Djeca Socijalna, a ne demografska mjera S 200 kn doplatka bolji samo od Rumunja

– Čini mi se da Debeljak pokušava napraviti PR za sebe i svoju kompaniju koristeći moralnu paniku zbog loše demografske situacije i iseljavanja. Nekim mjerama, primjerice strukovnim obrazovanjem, on si osigurava radnu snagu, čime gleda svoj poslovni interes, što je u redu. Neke od mjera već postoje u tvrtkama s kolektivnim ugovorima. I gradnja stanova je u redu, no u Hrvatskoj postoji višak stambenog fonda. Dar od 7550 kuna onima koji su otišli pa bi se vratili čisti je populizam i marketinški trik. Ipak, najvažnija je demografska mjera ugovor na neodređeno radno vrijeme za majke, ali zašto ne i za očeve?! Od svih navedenih mjera ta je najozbiljnija i najbolja jer se njome smanjuje nesigurnost, a mladi se ne odlučuju imati djecu zbog egzistencijalne nesigurnosti. To treba biti putokaz i ostalim poslodavcima – kaže Bagić.

Iz naloga za demografske mjere DIV grupe

Svakoj zaposlenici s ugovorom o radu na određeno vrijeme, spremni smo u slučaju trudnoće ponuditi ugovor na neodređeno vrijeme

Svakom našem radniku spremni smo za rođenje djeteta isplatiti 5000 kuna bruto. Ako oba roditelja rade kod nas – iznos se udvostručuje

Svakom radniku koji radi u inozemstvu ranije od
30.6.2018., a odluči se vratiti u Hrvatsku i zaposliti u nekom od naših poduzeća, uz obvezu ostanka najmanje pet godina u RH,
isplatit ćemo bruto iznos od 7500 kuna.

Svake godine za blagdan sv. Nikole sva djeca do 15 godina starosti naših zaposlenika bit će darivana u najvećem neoporezivu iznosu

Sponzorirat ćemo kulturno-umjetničke i športske klubove u kojima aktivno sudjeluju djeca naših zaposlenika.

Sponzorirat ćemo djecu naših zaposlenika koja postižu iznimne rezultate (učenici, studenti, znanstvenici, umjetnici, sportaši)

Oboljeloj djeci naših zaposlenika isplatit ćemo novac za dodatne troškove liječenja

Našim zaposlenicima koji imaju troje i više malodobne djece davat ćemo poseban mjesečni doplatak od 200 kuna za treće i svako sljedeće dijete

Colin Orr
LJUBAV PREKO INTERNETA
Fatalnoj Ukrajinki slao novac, pravu istinu o njoj doznao tek na aerodromu
s
OHR SAVJETNIK
Muči vas svrbež „tamo iza“? Saznajte kako ga se riješiti
  • Deleted user:

    Kaze Bagic da opet ne valja. Pa hajde pametnjakovicu napravi ti nesto za demografsku obnovu, pa i jedan mali dio od ovoga sto radi gospodin Debeljak. Ja osobno pozdravljam to sto doticni radi. Sigurno da je to u njegovom interesu, ... prikaži još! ali i u interesu zjednice. Po drugu Bagicu bi bilo bolje da se nista ne poduzima, jer mu vitalna obnova Hrvatske ne odgovara.

  • icocrobih:

    Ajde država, reagiraj na ovo!!!

  • goran2hr:

    Potez vlasnika za svaku pohvalu. Jedino mi nije jasan ovaj jadni sociolog Bagić, koji to pokušava relativizirati i omalovažiti. Čime je to Bagić pomogao hrvatsku demografiju?