Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
mišljenje struke

DAZ: Treba uvesti socijalni kriterij za financiranje obnove

30.07.2020.
u 18:32

Prijedlog zakona koji je jučer bio na raspravi u Saboru na prvom čitanju, poručuju iz DAZ-a, unaprijeđen je prihvaćanjem dijela njihovih primjedbi, no i dalje nije potpun u sadržajnom smislu

Društvo arhitekata Zagreba (DAZ) u e-savjetovanju Prijedloga zakona o obnovi zgrada oštećenih potresom na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije i Zagrebačke županije upozorilo je na ozbiljne probleme u mogućnostima provedbe takvog zakona. U DAZ-u kažu da su upozorili i na netransparentni sustav provedbe Zakona, na neravnopravnost svih građana te na izostanak socijalnog kriterija u državnim subvencijama.

Na prvom čitanju

Prijedlog zakona koji je jučer bio na raspravi u Saboru na prvom čitanju, poručuju iz DAZ-a, unaprijeđen je prihvaćanjem dijela njihovih primjedbi, no i dalje nije potpun u sadržajnom smislu. Tako prema mišljenju zagrebačkih arhitekata, iako Zakon mora prvenstveno pomoći pogođenima potresom 22. ožujka 2020., treba postaviti i zakonski okvir za cijelu RH u unapređenju ispunjavanja svih temeljnih zahtjeva za građevine prema Zakonu o gradnji, a u skladu s europskom direktivom.

Ovakvim širenjem Zakona u opći zakon, smatraju u DAZ-u, smanjio bi se pritisak ostatka RH uz stav da se „obnavljaju stanovi bogatašima u centru Zagreba". Zakon bi se provodio na temelju programa, a Zakonom se može propisati da je prvi Program za obnovu Zagreba i okolice. U DAZ-u kažu i da je Fond za obnovu dobra i tražena forma zasebnog tijela, a trebao bi nastati transformacijom i pojačavanjem operativnih kapaciteta Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i Ministarstva graditeljstva gdje su formirani mehanizmi i sustav provedbe te ljudski potencijali. U financiranju obnove trebali bi postojati socijalni kriterij. Arhitekti, naime, smatraju da je novi Fond mogući novi parafiskalni namet i da će se izgubiti dvije do četiri godine dok se oformi, operativno posloži i prođe prve "dječje bolesti".

Napominju i to da je u posljednjem programu za energetsku obnovu obiteljskih kuća bio prisutan i socijalni kriterij po kojem su upisani u sustav socijalne skrbi dobili 80 posto subvencije dok je problem prekomjernih cijena riješen tako da Fond sufinancira samo prihvatljive troškove koji su za fasadu najviše oko 350 kn/m2, za krov 500 kn/m2, za prozore 2400 kn/m2.

>> VEČERNJI TV Tomašević o Zakonu o obnovi Zagreba, rejtingu stranaka, poplavama...

Švicarski model

U pogledu poboljšanja temeljnih zahtjeva prema Zakonu o gradnji, ističu u DAZ-u, treba unaprijediti stručnu temu urbane obnove i kvantitativnih kriterija obnove. Zakon mora predvidjeti da se tijekom izrade programa obnove pokreće i izrada urbane obnove na onim područjima za koja je utvrđeno da je ona potrebna. Kvantitativni kriteriji obnove moraju biti kao u švicarskom slučaju (kulturna baština, vijek trajanja, iznos investicije, razina do koje je moguće izvesti obnovu). U DAZ-u smatraju da nije prihvatljiv paralelni sustav izrade projektne dokumentacije, nadzora, izvođenja i uporabne dozvole za građevine.

Tako navode primjer obnove Dubrovnika i činjenicu da je 40 godina nakon tamošnjeg potresa Zakon o njegovoj obnovi i dalje u upotrebi. U međuvremenu je bilo na desetke izmjena temeljnog Zakona o gradnji. Arhitekti tvrde da ubrzanje koje se pretpostavlja uvođenjem novog sustava nije potrebno, jer je vidljivo da prema sadašnjem zakonodavnom okviru nije potrebno ishoditi građevinsku dozvolu za obnovu, već se ona može provoditi poput energetske obnove, relativno pojednostavljenim postupkom.

Komentara 4

MA
markec555555
19:02 30.07.2020.

obnova zagreba će biti velika pljačka poreznih obveznika

KO
Kokoiduhovi
10:13 31.07.2020.

Ma koji socijalni kriterij. Npr. pjevač/glumac/influencer koji ima luksuzni auto, torbice vrijednije od nečije godišnje plaće, stan, brodicu, kuću/apartman na moru, ljetuje na luksuznim destinacijama o čemu obavješćuje na svom facebook profilu, ali lovu za nastupe prima u gotovini i i ne plaća poreze....je socijalni slučaj i siromah, jer će tako pisati u potvrdama o prihodima.....Tko ima vrijednosti, a nema dokazive prihode s plaćenim porezima, treba u zatvor, a ne mu plaćati obnovu

DU
Deleted user
18:50 30.07.2020.

Tko je u sustavu socijalne skrbi kako sa pomoći od oko 1000 kn mjesečno može energetski obnavljati kuću?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije