Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
forum u davosu

Davos: Cameron napao Merkozy jer smatra da je štednja ludost

David Cameron
Foto: AFP/PIXSELL
1/3
26.01.2012.
u 16:15

Angela Merkel pozvala je na štednju i smanjenje deficita, a David Cameron smatra da prevelika štednja eurozonu vodi u još veću katastrofu

Britanski premijer David Cameron žestoko se na Ekonomskom forumu u Davosu obrušio na njemačku kancelarku Angelu Merkel i francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja koji planiraju uvesti porez na financijske transakcije. Najavljeni “Robin Hood” ili “Merkozy porez” najviše bi pogodio europsko središte financijske moći London City. No, Cameron smatra da bi taj porez imao puno veće posljedice.

– Prijedlog da se uvede porez na financijske transakcije ludost je. On bi EU stajao 500.000 radnih mjesta i smanjio bi BDP do 200 milijardi eura – upozorio je Cameron. Kazao je da je polovica zemalja EU manje konkurentna nego što je bila prije godinu dana. – Pet zemalja EU manje je konkurentno od Irana – istaknuo je.

Građani sve zaduženiji

– Od početka krize razina državnog duga po stanovniku u EU porasla je, kazao je Cameron, za 4500 eura, a izravna strana ulaganja pala su za dvije trećine.

Cameron je pozvao na rješavanje grčkog problema, dokapitalizaciju banaka i donošenje sporazuma o većem fondu spasa za problematične zemlje eurozone. Britanski premijer koristi svaku priliku da “podbode” Angelu Merkel i njezino pozivanje na štednju u krizi. Cameron smatra da je rezanje proračunskog deficita na ispod tri posto BDP-a loše rješenje.

– Biti oprezan bilo bi katastrofalno – kazao je Cameron. Podsjetimo, Britanija ima deficit iznad 10 posto.

Camerona je očito isprovocirala Merkel koja je u govoru na otvaranju Foruma pozvala na stvaranje fiskalne unije čija bi svrha bila nadziranje obveza drugih članica, što znači da će institucije imati kudikamo veća prava ukoriti one koji se ne drže pravila. Merkel je rekla da bi i Velika Britanija trebala biti puno sklonija jačanju političke unije.

I bogati bi plaćali

A u Davosu je glavna tema kako podijeliti teret krize i izmijeniti kapitalistički sustav koji se ovakav više ne može održati. Osnivač Microsofta Bill Gates zalaže se da teret krize ozbiljnije osjete i bogataši. – SAD ima veliki budžetski deficit i porezi za bogataše trebali bi biti povećani. Na taj način podnijeli bi žrtvu i svi bismo imali osjećaj odgovornosti. Trenutačno, ja mislim da ne plaćam onoliko poreza koliko bih trebao – kazao je Bill Gates, drugi najbogatiji čovjek svijeta.

Komentara 18

OB
-obrisani-
16:26 26.01.2012.

Prvo ih ubijamo pa ih onda lijecimo

BA
balzac
16:52 26.01.2012.

E da je više takvih filantropa!

OB
-obrisani-
16:25 26.01.2012.

Sjecam se one scene iz Apokalipsa Now.od Copole.ko je gledao kada Martin Sheen dokrajci one Vijetnamce koje su iz cista mira izmasakrirali americki marinci i kaze:\"Prvo ih ubijamo pa ih onda lijecimo,I am tired and sick of that lie\"

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije