Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
29.06.2017. u 15:45

Arbitraža nakon sedam godina ponovno model, ovaj put onoga što – ne bi trebalo činiti

Bilo je to rješenje, zec iz šešira, as iz rukava, kako se već opisuju takvi događaji, koje je trebalo postati najbolji hrvatsko-slovenski izvozni politički proizvod.

Nakon godina i godina natezanja, prepucavanja, incidenata, blokade, dvoje premijera – Jadranka Kosor i Borut Pahor – izvukli su neočekivano rješenje graničnog spora. Dogovor o arbitraži. Ne, ne pretjerujemo. Pregovaranje, dogovor i potom, kao rezultat, arbitraža, zaista se propagiralo kao model rješenja sporova, što je tada, već davne 2010., napomenuo i Bruxelles.

Sedam godina poslije, upravo ta arbitraža je ponovno model, ali ovoga puta model kako sve što se mirnim putem dogovorilo lako može propasti u sramoti. Model onoga što ne činiti, i to jednako poučnim i za države koje će se u budućnosti upuštati u slične postupke, tako i za međunarodno pravo. Ako budu dovoljno jaki glasovi tog tromog aparata da nešto promijene, a ne, kao do sad, okrenu glavu.

Ne, ne može se lagati i kršiti pravila, kao što je radila slovenska strana. Sankcije Sloveniji ni u jednom trenu nisu bile na dnevnom redu. Politička odgovornost slovenskog državnog vrha ni u jednom trenutku nije postavljena kao pitanje. A trebala je. Jer nije arbitražni dvojac sam radio – pa uostalom, sama je agentica Simona Drenik rekla da je o svemu obaviješten ministar vanjskih poslova Karl Erjavec.

I s takvim partnerom, koji se, nažalost, dokazao nevjerodostojnim, Hrvatska treba i mora nastaviti pregovarati oko granice jer je to jedino rješenje. Kad-tad. No, najvažnije je sada da se političari ugledaju na ljude koji stoljećima žive jedni uz druge i jedni s drugima uzduž granice.

Naravno da se očekuju napetosti, diplomatski manevri, pritisci, možda i koji incident. Ali do eskalacije situacije ne smije doći. Jer će onda arbitraža zaista postati najmanji problem u odnosima dviju država. Odgovornost je opet na političarima. I sad je vrijeme da slovenska strana pokaže da je razuman i ipak vjerodostojan partner kojemu izjave o dobrosusjedskim odnosima nisu samo fraze.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije