Naslovnica Vijesti Hrvatska

Stier podnio ostavku: U ovom trenutku važnije je biti u domovini

"Službeno sam danas podnio ostavku na ovu funkciju kako bih mogao preuzeti novu dužnost u Saboru te se puno snažnije posvetiti stranačkom radu kao politički tajnik HDZ-a"
12. lipnja 2017. u 17:40 192 komentara 34384 prikaza
Davor Stier
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/8

Davor Ivo Stier objavio je kako je danas ranije podnio ostavku na dužnost ministra vanjskih i europskih poslova, želeći da Ministarstvo u "novoj fazi" i "novoj političkoj konstelaciji", vodi nova osoba jer Vlada treba stabilnost, ali i funkcionalnost, ali i istaknuo kako ostaje u HDZ-u te da će se posvetiti stranci i jačanju demokršćanske opcije u kontaktu s građanima. 

andrej plenković, davor ivo stier IZVOR IZ HDZ-A 'Plenkoviću Stierovo ponašanje nije dobro sjelo'

Istaknuo je kako špekulacije da će otići iz HDZ-a ili uskratiti podršku Andreju - kako je Stier nazvao premijera Plenkovića - nisu točne.

"Potrebno je jačati i demokršćansku opciju"

- Prije točno tjedan dana, za Dan hrvatske diplomacije, rezimirao sam sve što smo učinili od listopada do danas u MVEP-u. Naglasio sam da smo postavili okvir za vođenje samosvjesne hrvatske vanjske politike te da sada dolazi nova faza. Još prije tjedan dana tražio sam od premijera da u ovoj novoj fazi imenuje novu osobu na čelu Ministarstva koja će dobro funkcionirati u novoj političkoj konstelaciji. Osim stabilnosti, Vladi treba i funkcionalnost. Ali isto tako je potrebno jačati i demokršćansku opciju u neposrednom kontaktu s građanima, a moja je procjena da to mogu učiniti najbolje kao zastupnik u Saboru i kao politički tajnik HDZ-a.  Velika je čast predstavljati Hrvatsku u svijetu, ali u ovom ključnom trenutku važnije je biti u domovini, ovdje širiti demokršćansku opciju i vratiti povjerenje hrvatskih ljudi u institucije države i demokraciju - kazao je Stier na konferenciji za medije na Zrinjevcu koju su pratili i brojni zaposlenici i suradnici u Ministarstva, kojima je i zahvalio.

Ponudio je kratku kronologiju događaja kazavši kako je smatrao da premijer bi premijer još prošloga tjedna trebao predložiti novu osobu na čelu ministarstva, no s obzirom na to da se Stier tek u petak vratio iz New Yorka sa sjednice Vijeća sigurnosti UN-a, premijer nije htio da bude razriješen dužnosti dok je u inozemstvu kako bi se izbjegle mogućne netočne interpretacije, poput onih, da odlazi iz HDZ-a ili da će uskratiti podršku premijeru.

HDZ pripada svim našim članovima

- To je netočno - izjavio je.

- Moja nova zadaća jest implementacija onoga što sam napisao u eseju Nova hrvatska paradigma i što sam zajedno s Andrejem (Plenkovićem, op.a.) obećao na unutarstranačkim izborima. Vrijeme je da uvedemo načelo 'Jedan član, jedan glas' za izbor svih dužnosnika u HDZ-u na svim razinama. Štoviše, vjerujem da to načelo trebaju uvesti sve političke stranke. Stranke pripadaju svim svojim članovima. HDZ pripada svim našim članovima, i svi članovi imaju pravo izabrati ljude u predsjedništvu i stranačkim tijelima koji će donijeti ključne odluke za stranku, ali što je najvažnije, i za Hrvatsku - kazao je Stier. 

Pitanja na konferenciji za medije nije bilo, a Stier je po njezinu završetku otputovao u Oslo. Dužnost ministra nastavit će obnašati do imenovanja nove osobe što, kazao je, očekuje kroz par tjedana.

Sve o preslagivanju Vlade čitajte OVDJE. 

AKCIJA PRESLAGANJE 48 sati drame koja je promijenila Hrvatsku: ni Plenković nije znao da će Vrdoljak dati ostavku Davor Ivo Stier Zvonimir Despot Što danas Stier misli o svojim načelima Kolumna Nije HNS izdao principe zbog HDZ-a, nego ih je izdao HDZ koalicijom s nečim čega nema
RBA
INVESTIRANJE JE PRIRODNO
Kako je to živjeti pored Dunje? U svakom slučaju, potaknula me na razmišljanje – koji je moj cilj?

A1 izdvaja za Vas

 • Avatar TAJSAM
  TAJSAM:

  Danas je nejteže biti čist Hrvat bez ostatka jel te proglase odmah za ustašu. Napokon je došlo vrijeme da se oslobodimo stege i priznamo prije svega sami sebi da smo to što jesmo a i ja priznajem da ne mrzim ... prikaži još! nikoga samo sam ponosan Hrvat. Pozdrav dobrim ljudima

 • Avatar juricamesko
  juricamesko:

  zasto bi dao ostavku sad kad je na mjestu gdje moze braniti i ostvariti svoje stavove i utjecati na smijer vlade.

 • Fr@njo:

  Steta..u turbulentnom vremenu koje slijedi, bio bi korisniji domovini..Zao mi je ..