Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 120
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PODRŠKA SELANCU

Bernardić: Ki bi da bi, na njima je da odluku donesu kako žele

Davor Bernardić
Foto: Duško Jaramaz/PIXSELL
1/3
05.07.2017.
u 13:36

'Hrvatska je ušla iskreno u arbitražu, bez obzira na to što prethodna vlada, prije SDP-ove vlade, nije najbolje pripremila sami arbitražni postupak, ali smo u to ušli iskreno'

Klub zastupnika SDP-a odlučio je da daje podršku izboru Gorana Selanca, trenutnog zamjenika pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, za novog ustavnog suca. Podsjetimo, u Saboru traje proces izbora tri ustavna suca, Odbor za Ustav saslušao je 11 kandidata, i sada traju usuglašavanja među strankama, budući da se suci biraju dvotrećinskom većinom, odnosno sa 101 glasom.


 

- SDP je na svom klubu se demokratski odlučio za izbor Gorana Selanca kao našeg kandidata za ustavnog suca. Čovjek je dokazani borac za ljudska prava koji ima sjajan životopis i čovjek koji se obrazovao na prestižnim američkim sveučilištima. Želimo da Ustavni sud bude mjesto na kojem će se donositi kvalitetne odluke, da se promjeni način rada i zato predlažemo čovjeka s najboljim CV-em, potpuno neopterećenog od bilo kakvih dosadašnjih odluka. Voljeli bi vidjeti da HDZ predloži kandidata koji nije opterećen ni na jedan način odlukama kojim su se derogirale odredbe o nezastarijevanju pretvorbenog kriminala i ratnog profiterstva kao u slučaju Sanader – kazao je Bernardić. Dodaje kako su na sjednici Kluba zastupnika demokratski birali između dva kandidata – aktualnog suca kojemu ističe mandat Mate Arlovića i Gorana Selanca – i Selanec je dobio potporu kluba.

- Nije bilo prijepora, bilo je rasprave, različitih mišljenja. Ja poštujem odluku kluba, svih kolegica i kolegica, demokratski smo donijeli odluku.– tvrdi on. Trećeg bi kandidata trebale predložiti nacionalne manjine, nastavlja predsjednik SDP-a.

- Spremni smo podržati jednog kandidata za kojeg se odluči HDZ, ali apeliramo na njih da to ne bude niti jedan od kandidata koji je sudjelovao u ovoj presudi u slučaju Sanader za koju smatramo da je derogirala ustavnu odredbu o nezastarijevanju pretvorbenog kriminala i ratnog profiterstva. Naš stav je da treći kandidat dolazi kao prijedlog kluba nacionalnih manjina, vidjet ćemo što će usuglasiti predsjednici klubova – nastavlja Bernardić. Na pitanje bi li pristali da Mato Arlović bude treći kandidat, on odgovara:

- Ki bi da bi, na njima je da odluku donesu kako žele – uzvraća Bernardić.
Komentirao je preporuku Europske komisije da bi Hrvatska trebala ispoštovati odluku arbitražnog suda vezano uz granice sa Slovenijom.

 


 

- Hrvatska je ušla iskreno u arbitražu, bez obzira na to što prethodna vlada, prije SDP-ove vlade, nije najbolje pripremila sami arbitražni postupak, ali smo u to ušli iskreno. U tom procesu smo prevareni, to je bilo jasno. Suci koji su potkupljeni, što su i priznali davanjem ostavki, i taj proces je za nas završio, dakle, ako mogu slobodno reći, prisiljavati Hrvatsku da prihvati odluku koja je duboko u suprotnosti s odlukama o međunarodnom pravu, a upravo je to da se odluke među dvije zemlje rješavaju bilateralno, da se granični sporovi rješavaju bilateralno, da imamo pravo sa Slovenijom dogovoriti ključne točke, a arbitraža je bila tek jedan alat, ali u tom procesu smo prevareni.

I svaki oblik političkog pritiska EK je nešto što je neprihvatljivo i kada EK oprosti dug Grčkoj, možemo razgovarati eventualno o tome da Hrvatska razmisli o tome da promijeni svoje mišljenje. Mi imamo pravo na svoj suverenitet i to nam nitko ne može oduzeti – naglašava Bernardić. Hrvatska sada treba sjesti i razgovarati sa Slovenijom.


 

- Činjenica je da su Slovenci jače lobirali, to se vidi, žao mi je što članovi europskih pučana nisu imali malo više volje da pokušaju uvjeriti kolege iz Europe, njemačku premijerku ili konzervativne premijere da poštuju volju hrvatskog naroda i hrvatskog parlamenta, krovnog tijela države, da izađe iz procesa arbitraže koji je potpuno kontaminiran i totalno diskreditiran. To je naša odluka jer smo prevareni, kad si prevaren, izlaziš iz toga – poručuje Bernardić. Sada je bitno da svi u Hrvatskoj budu jedinstveni, jer se po ovom pitanju ne smije dijeliti.

- Budite sigurni, SDP je snažno na tome da brani suverenitet Hrvatske – zaključuje predsjednik SDP-a.

Komentara 6

Avatar Izvorni Pravi Hrvat
Izvorni Pravi Hrvat
17:02 05.07.2017.

Ja se kao izuzetno domoljubni balkanski pravi hrvat kako če naša hrvatska avantgarda koja kopa po kontejnerima primiti na saznanje da čemo kada svanu balkanske bajke i jenjaju domoljubni jauki uz Boga i domoljublje skinuti gače i potišteni i popišani pratiti kako europski susjedi Slovenci ponosno jedre po novom svome i smiju se nama koji nismo htjeli dati ni milimetra a na kraju čemo izgubiti kilometre i prijatelje u Europi. Trebamo se obratiti našima u Tirani, Tetovu i Strumici da na podupru i pozvati braču po kulturi da sklopimo balkanski savez država koji nedaju ni milimetra makar smo toliko siromašni i zabačeni da trebamo kilometre kulture, poštenja, pameti, investicija i organizacije.

PA
papilon100
15:11 05.07.2017.

E moj Bero to je djelo pijanog Racana zato bi se Spd trebo ukinut,a drug Milinovic i njegova vlast je trebala tuzit sud ,suca i EU.Donest odluku bez tuzbe svjetskom i Eu sudu u svjetu nema nikakvih posljedica cak ni suca negonite kazneno niti zahtjevate novac od tog suda i EU.Vi sebe nazivate politicarima pa meni nebi vodili seosku zadrugu.Koda Eu zanima tamo neka odluka u hrvatskom saboru korupiranih hr politicara haha kad vam zatvore tajne racune po Eu bankama prodat cete i vlastitu mater a ne savudrijsku uvalu .Posalji te Pernara i jos Jovanovica ,moze i lijepog Marasa,Milinovic nek im rece on zna engleski i pametno zbori

Avatar Izvorni Pravi Hrvat
Izvorni Pravi Hrvat
15:33 05.07.2017.

Ki bi da bi, na njima je da odluku donesu kako žele jer mi hrvatine prave smo odlučili da nešto maznemo i međunarodno važeču presudu ignrišemo dok ne dojde onaj pravi druk i pritisak kada čemo uz Boga i domoljublje skinuti gače i domoljubno se uvjeravati da nama paše kada nas guze i još smiju nama se dok jedre po novom svome.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije