Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

David Slinn danas odlazi s dužnosti iz Hrvatske

Veleposlanik Slinn rekao je das u tri godine njegovog mandata u Hrvatskoj bile “dinamične, uzbudljive i produktivne. Sada su naše dvije zemlje partnerice u Europskoj Uniji, te saveznice u NATO-u
06. veljače 2015. u 12:50 6 komentara 968 prikaza
David Slinn
Foto: Robert Anić/PIXSELL

David Slinn, veleposlanik Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske danas odlazi s dužnosti u Hrvatskoj. Mandat će završiti prije očekivanog kraja kako bi otišao živjeti s obitelji u Kanadu.

Mandat veleposlanika Slinna - od travnja 2012. do danas - obuhvatio je neke od značajnijih trenutaka novije hrvatske povijesti: završetak pretpristupnih pregovora s Europskom unijom, ulazak Hrvatske u EU, te prvu godinu članstva, podsjećaju iz veleposlanstva.

Veleposlanik Slinn rekao je das u tri godine njegovog mandata u Hrvatskoj bile “dinamične, uzbudljive i produktivne. Sada su naše dvije zemlje partnerice u Europskoj Uniji, te saveznice u NATO-u"

- I to partnerstvo nije samo formalno, na papiru. Postoji niz konkretnih rezultata intenziviranih odnosa: od toga da britanski vojnici dio svog treninga već redovito obavljaju u Slunju, a hrvatski časnici rade u NATO stožeru u Velikoj Britaniji do odluke ministra Haguea da ministrica vanjskih poslova RH Vesna Pusić bude jedna od samo dvadesetak osoba u svijetu koje su pozvane, zajedno s njim, aktivno djelovati na zaustavljanju zločina silovanja u ratnim sukobima. Tu svakako spada i osnivanje Britansko-hrvatskog poslovnog centra (BBCC), koji radi na povećanju ulaganja - kazao je Slinn.

Prije odlaska, veleposlanik Slinn susreo se s brojnim hrvatskom dužnosnicima, uključujući ministricu vanjskih poslova Vesnu Pusić i ministra obrane Antu Kotromanovića, te predsjednika Ivu Josipovićem i buduću predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović. Mnogi od njih komentirali su koliko su se odnosi Velike Britanije i Hrvatske poboljšali u posljednjih par godina.

- Danas Britanija i Hrvatska surađuju na provedbi inicijative EU-a za Bosnu i Hercegovinu, razgovaramo o reformi Europske unije, te zajednički odgovaramo na globalne izazove, kao što su kriza u Ukrajini, te borba protiv terorizma - naglasio je veleposlanik u odlasku.

Brojni posjeti na visokoj razini reflektirali su novu, naprednu razinu odnosa između Ujedinjene Kraljevine i Hrvatske: bivši ministar vanjskih poslova Ujedinjene Kraljevine William Hague došao u Zagreb u svibnju 2013. čestitati Hrvatskoj na uspješnom završetku EU; njegov nasljednik, Philip Hammond, održao je prošli mjesec niz sastanaka u Zagrebu o potrebi reformiranja Europske Unije.
Lord Green, ministar za trgovinu i ulaganje, posjetio je Hrvatsku u srpnju 2013. kako bi podijelio britanska iskustva i primjere stimuliranja gospodarskog rasta ; samo nekoliko mjeseci kasnije, Lord Green pomogao je organizirati Croatia Investment Forum u Londonu na kojem su ministri RH imali priliku upoznati potencijalne britanske investitore s mogućnostima ulaganja u Hrvatsku. Vojvoda od Gloucestera prisustvovao je vojnoj vježbi u Slunju i, kao znalac arhitekture i umjetnosti, posjetio je Konzervatorski zavod u Zagrebu. Predsjednik Ivo Josipović boravio je u Londonu u svibnju 2013., gdje se susreo s kraljicom Elizabetom i premijerom Ujedinjene Kraljevine, Davidom Cameronom.

>>Britanski veleposlanik: Pomoći ćemo vam da postanete dio EU

>>Veleposlanik David Slinn: Moja najveća strast su ragbi i viski

U selu Mečenčani stvaraju se goleme rupe u tlu
RASCJEPI U TLU
Ne uzrokuju samo potresi rupe u tlu: Vrtače se pojavljuju širom svijeta, a razlog je zabrinjavajuć
Nikola Škorić
PROLJETNA SEZONA
U novoj epizodi Raiffeisen Future Boosta saznajte kako je Nikola Škorić osnutkom tvrtke Electrocoin započeo revoluciju u industriji plaćanja
 • Avatar tituš
  tituš:

  Prva žrtva zbog Josipovićeva neuspjeha! goodbye, bay.. doviđenja ... zbogom!

 • campa:

  Kao zemlja partner V.Britanija je u Hrvatskoj učinila čuda kako kulturno tako i ekonomski.Po izvješću EU o stanju gospodarstva u RH Hrvatska se nalazi na zadnjem mjestu u EvropiJedino stoji da su se šetali po Hrvatskoj i glumili partnere.Več viđeno kroz stoljeća.

 • afer:

  Perfid Albion