Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Crna kronika

Davali mito da se ne ruši etaža hotela, za 660 eura dopunili građevinsku...

USKOK je sucu istrage Županijskog suda u Splitu predložio određivanje istražnog zatvora protiv svih okrivljenika
17. travnja 2019. u 16:40 6 komentara 2451 prikaza
Ministarstvo graditeljstva
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/5

Zbog primanja odnosno davanja 660 eura mita Uskok je u srijedu pokrenuo istragu protiv načelnika sektora Ministarstva graditeljstva za pravne poslove Josipa Bienenfelda, bivšeg inspektora u tom ministarstvu Željka Korice te poduzetnika Zorana Sikirice i Borislava Bašića.

Ministarstvo graditeljstva PRETRES U MINISTARSTVU Uhićen načelnik u Ministarstvu graditeljstva. Štromar: Surađujemo s USKOK-om

Uskok je, ne otkrivajući identitete, izvijestio da je za svu četvoricu zatražio zadržavanje u istražnom zatvoru, o čemu će odlučiti sudac istrage splitskog Županijskog suda.

Policija je priopćila da je, iako je navodni iznos mita bio 660 eura, tijekom pretraga koje su obavili u utorak oduzeli "više od 21.000 eura čije porijeklo će biti podložno provjerama".

Iz službenih priopćenja proizlazi da je Bienenfeld primio mito kako bi hotelu Villa Harmony na Bačvicama, kojega je gradila Sikiricina tvrtka, ishodio izmjenu i dopunu građevinske dozvole kako bi se "iako je došlo do smanjenja oblika i veličine građevinske čestice", zadržala "veličina i katnost izgrađenog objekta".

Predrag Štromar Predrag Štromar: 'Ne bi nikako bilo dobro za ovu državu da sam imao nekakve informacije od DORH-a'

Sikirica i Bašić su, prema tvrdnjama Uskoka, od Korice tražili da posreduje kako bi Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja njihovoj tvrtki izdalo mišljenje na temelju kojeg se ne bi rušila etaža hotela te bi se izdala izmjena i dopuna građevinske dozvole.

Korica je potom, kao zaposlenik Ministarstva graditeljstva, dogovorio sastanak Bienenfelda sa Sikiricom i Bašićem na kojem su mu obećali i novčanu nagradu za izdavanje navedenog mišljenja.

Bienenfeld je, prema tvrdnjama Uskoka, prvo sačinio tekst upita kojeg će Bašić i Sikirica u ime njihove tvrtke poslati ministarstvu te uputio Koricu da im prenese na koji će ga način dostaviti i na koga nasloviti.

Razbijena kriminalna skupina sa splitskog područja Zločinačko udruženje Proširena istraga protiv splitske bande: Gurali ljudima pištolj u usta, prijetili, polijevali vrelom vodom

Kada su poduzetnici poslali zahtjev koji im je ranije sastavio Bienenfeld je izdao mišljenje podobno za ishođenje izmjene i dopune građevinske dozvole, za što mu je Bašić, prema dogovoru sa Sikiricom navodno predao 660 eura.

Ministar graditeljstva Predrag Štromar o uhićenjima

Urednik i voditelj HTV-ove emisije Nedeljom u 2, Aleksandar Stankovic
Iskren
Stanković oduševljen: Ovo je muškarac koji zna što hoće, a ne Milanović i Jandroković
CVH
CVH
Naučite kako samostalno obaviti pregled motocikla i dođite na besplatnu provjeru tehničke ispravnosti
  • IvoDanguba:

    Koliko ovakvih slučajeva u ministarstvu, županiji, općinama ima mislim da nitko nemože ni zamisliti. Anarhija odavno počela

  • juma:

    Koji su to kokosari i ljudi bez ikakvog morala kada su za pisljicvih 660 eura spremni prodati cast i obraz izgubiti odlican posao i poput kakvih klosara zavrsiti u zatvoru.?

  • Kolouh_Goran:

    Jeftino se prodao,.Ili ga nisu uhvatili sa vise?