Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RAT U EUROPI

Moskva pojačava napade na Sjevjerodonjeck, Zelenski: Ruske snage zauzele su petinu ukrajinskog teritorija

Foto: Reuters/PIXSELL
1/10
Autori: Vecernji.hr, Hina
02.06.2022.
u 23:12

Tri mjeseca nakon ruske invazije na Ukrajinu velika većina Danaca, gotovo 67 posto, glasala je u srijedu za sudjelovanje u obrambenoj politici Europske uniji

Danas je 99. dan ruske invazije na Ukrajinu. U nastavku pratite tijek događaja. Ruske snage ušle su u najveći grad koji je još pod ukrajinskom kontrolom u istočnom Luhansku krajem prošloga tjedna, nakon višetjednog bombardiranja u nastojanju da preuzmu potpunu kontrolu nad industrijskom regijom Donbasom.

Poštovani čitatelji, ovaj članak sa praćenjem događaja prethodnog dana je završen. Situaciju u Ukrajini iz minute u minutu sada možete pratiti u novom članku. 

VIDEO: Ruska invazija na Ukrajinu bliži se 100. danu: Pogledajte stravične prizore rata

Tijek događaja:

23:10 - Sjedinjene Države su na različitim razinama potvrdile da će našu zemlju usmjeravati moderni raketni sistemi HIMARS-a. Ovo oružje će doista pomoći spasiti živote naših ljudi i zaštititi našu zemlju. Zahvalan sam predsjedniku Bidenu, svim našim američkim prijateljima i narodu SAD-a na takvoj podršci. Jedva čekam - rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski. 

- Očekujemo i dobre vijesti o nabavci oružja od drugih partnera. Primjerice, danas imamo novi paket obrambene pomoći iz Švedske. Radimo na tome da opskrbu modernih borbenih sustava dovedemo na mnogo višu razinu - rekao je Zelenski.


21:45 - Europski parlament objavio je da je svim ruskim lobistima zabranio ulazak u svoje prostorije kako bi ih spriječio da šire moskovsku propagandu o ruskom ratu u Ukrajini. 

- Od ovoga trenutka predstavnicima ruskih tvrtki zabranjen je ulazak u prostorije Europskog parlamenta - poručila je predsjednica Europskog parlamenta Roberta Metsola na Twitteru.


21:03 - Ukrajinski državni operater nuklearne elektrane Energoatom demantirao je da bi mogli zatvoriti veliku nuklearnu elektranu koja se nalazi na ruskom okupiranom teritoriju ako Kijev izgubi kontrolu nad operacijama ondje, prenosi Reuters.

Postrojenje Zaporožje na jugoistoku Ukrajine najveća je nuklearna elektrana u Europi. Ruske trupe preuzele su postrojenje, ali ukrajinski stručnjaci i dalje njime upravljaju.


20:00 - Pobjeda u Sjevernodonecku ključna je za Rusiju, jer bi pad privremene prijestolnice Luhanska Moskvi dao kontrolu nad cijelom regijom Donbasa. Ako Rusija zauzme taj grad i manji Lisičansk držala bi cijeli Luhansk, jednu od dvije oblasti u Donbasu na koje Moskva polaže pravo u ime separatista.

Zauzimanje cijelog Luhanska ispunilo bi jedan od glavnih ciljeva ruskog predsjednika Vladimira Putina. Prema regionalnom guverneru Luhanska, u Sjeverodonecku je još oko 15.000 ljudi.


19:25 - Dok se približava 100. dan rata kojeg ne želi zvati pravim imenom već ga naziva specijalnom operacijom, ruski predsjednik Vladimir Putin trudi se održati privid normalnosti, piše Reuters. Dok se njegova vojska ovaj tjedan probijala do ukrajinskoga grada Sjeverodonjecka, Putin je na svečanosti u čast jako velikih obitelji, koju je prenosila televizija, opušteno razgovarao.

Od početka rata sastao se, uglavnom putem  interneta, s učiteljima, šefovima naftnih i transportnih kompanija, dužnosnicima odgovornima za borbu protiv šumskih požara, i čelnicima najmanje 12 ruskih regija, od kojih se mnoge nalaze tisuće kilometara daleko od Ukrajine. Uz nekoliko sjednica njegova Vijeća sigurnosti i niza razgovora s čelnicima drugih zemalja, našao je vremena za video-obraćanje igračima, trenerima i gledateljima sveruske noćne hokejske lige.

Ovakva ustaljena, gotovo dosadna rutina, u skladu je s narativom Kremlja da ne vodi rat, već samo “specijalnu vojnu operaciju” za obuzdavanje problematičnog susjeda. Čovjek, čija je vojska debelo podbacila u Ukrajini te je izgubila bitke za dva najveća grada i stvorila nebrojene žrtve, ne pokazuje znakove uznemirenosti, piše Reuters.

Premda priznaje utjecaj zapadnih snakcija, tvrdi da će ruska ekonomija ojačati i postati samodostatnijom, a da će se zapadu sankcije obiti o glavu jer će cijene goriva i hrane vrtoglavo porasti. No dok rat i dalje bjesni te mu se ne nazire kraja, Putin se suočava sa sve većim izazovom da održi privid normalnosti.


18:35 - Ruske snage okupirale su oko 20 posto teritorija Ukrajine, rekao je Volodimir Zelenski u videoobraćanju luksemburškom parlamentu.

Linije borbe protežu se na više od 1000 km, dodao je ukrajinski predsjednik.

- U agresiju su uključene sve ruske postrojbe spremne za borbu - rekao je Zelenski. 


17:40 - Švedska će Ukrajini pružiti veću gospodarsku pomoć i više vojne opreme, uključujući protubrodske rakete, puške i protutenkovsko oružje, rekli su ministar financija Mikael Damberg i ministar obrane Peter Hultqvist.

"Prijedlozi koji su podneseni (parlamentu) znače da će se dodijeljena sredstva za proračun središnje vlade povećati za milijardu švedskih kruna (102 milijuna dolara) u 2022.", navodi se u priopćenju ministarstva financija nordijske zemlje.

"U znak solidarnosti s Ukrajinom i kao dio međunarodnog odgovora na ruske akcije, vlada vidi stalnu potrebu da se podrži Ukrajina", stoji u priopćenju.

Švedska je u veljači najavila da će u Ukrajinu poslati vojni materijal uključujući 5000 komada protuoklopnog oružja, kaciga i pancirki, a u ožujku je najavila da će poslati još 5000 protutenkovskog oružja.


16:45 - Kremlj je objavio da ne planira zatvoriti "prozor u Europu" koji je car Petar otvorio prije 300 godina, iako je zapad uveo Moskvi dosad najteže sankcije zbog invazije na Ukrajinu. Upitan hoće li Rusija vratiti povijest unatrag u odnosu na otvaranje Petra I. prema Europi, glasnogovornik Kremlja je rekao: "Nitko ništa ne planira zatvoriti".

Petar, koji je vladao od 1682. do 1725., zaslužan je za preobrazbu Rusije u veliku europsku silu i osnovao je Sankt Peterburg poznat kao "prozor u Europu". Godine 1721. utemeljio je Rusko carstvo.

Putin je "veliki štovatelj povijesti" i vrlo je dobro svjestan "Petrova nasljeđa", rekao je Peskov.

"Kada već govorimo o Petru Velikom, Putin jako cijeni ulogu tog čovjeka u našoj povijesti", dodao je.


16:27 - esti paket sankcija EU protiv Rusije, koji uključuje i naftni embargo, dogovoren je do posljednjeg detalja i poslan u pisanu proceduru usvajanja koja završava sutra. Patrijarh moskovski Kiril, poglavar Ruske pravoslavne crkve, u konačnoj verziji koja ide na usvajanje izbrisan je s liste pojedinaca protiv kojih EU uvodi sankcije. To se jučer pojavilo kao novi uvjet Mađarske i tome je, kako neslužbeno doznajemo, danas udovoljeno.

Više pročitajte OVDJE.


15:58 - Nakon što su građani u Litvi donirali novac za kupovinu drona za Ukrajinu, turski proizvođač Baykar odlučio je donirati Bayraktar TB2 Litvi te zamoliti da prikupljeni novac ide za humanitarnu pomoć Ukrajini.

 

Više o navedenim dronovima pročitajte u članku Zorana Vitasa u Premiumu Večernjeg lista:  Moćni Bayraktar spašava Ukrajince: Ime nosi po Erdoganovu zetu koji je 'doktorirao' dronove


15:46 -  Glasnogovornik ukrajinskog Ministarstva vanjskih poslova Oleg Nikolenko kazao je da bi ruska blokada ukrajinskih morskih luka mogla dovesti do "globalne krize hrane, a u nekim regijama i gladi".

"Oko 22 milijuna tona žitarica je zapelo u lukama i ne možemo doći do potrošača, posebice u Africi i Aziji", kazao je Nikolenko, dodajući kako transfer žitarica kopnenim putem neće rješiti problem.

"Rusija prodaje ukrajinsko žito u okupiranim teritorijima kako bi ga ilegalno prodala trećim zemljama," objasnio je.


15:28 - Rusija je blizu zauzimanja cijelog Luhanska, jedne od dvije ukrajinske regije koje čine dio zemlje poznat kao Donbas. Ruske snage također pokušavaju napasti grad Sviatohirsk u regiji Donjeck, rekao je general Aleksij Gromov na brifingu za novinare., javlja Reuters.

Foto: Reuters/PIXSELL

 

Kazao je da je u tijeku ruski napad na selo Berestov koje se nalazi na glavnoj cesti koja povezuje grad Lysychansk u regiji Luhansk s ostatkom Ukrajine

 


15:04 - Oko 800 ljudi, među kojima je djeca, sakrivaju se u skloništu koje se nalazi ispod kemijske tvornice Azot u Sjevjerodonecku, grada koji trpi žestoka ruska granatiranja, tvrdi guverner regije Luhanska Sergej Haidai.

Haidai je kazao jučer da je moguće da se u tvornici nalaze opasne kemikalije.


14:36 -  Rusija je poslala Siriji oko 100.000 tona pšenice ukradene iz Ukrajine od početka invazije, objavilo je u četvrtak ukrajinsko veleposlanstvo u Bejrutu, ocijenivši da je to "kriminalna aktivnost".

Veleposlanstvo je reklo da pošiljke uključuju pošiljku na brodu "Matros Pozynich" koji plovi pod ruskom zastavom, a koji je pristao u sirijsku luku Latakiju potkraj svibnja.

Podaci Refinitiva pokazuju da je taj brod utovario pšenicu u Sevastopolju na Krimu, koji je Rusija anektirala 2014., i da je krenuo na put 19. svibnja s odredištem Sirijom. Satelitske snimke Planet Labs PBC-a od 29. svibnja pokazale su da je taj brod pristao u Latakiju.


13:38 - Ruske snage na istoku Ukrajine pokušavaju prodrijeti na jug i zauzeti Kramatorsk i Slavjansk, ključne gradove Donecka, rekao je u četvrtak guverner te regije.

“Frontovi Liman i Izjum glavna su područja s kojih neprijatelj pokušava prodor kako bi zauzeo teritorije Slavjanska i Kramatorska, koji su (njegovi) ključni ciljevi na sjeveru regije”, rekao je guverner Donecka Pavlo Kirilenko na brifingu, prenosi Reuters.

Kramatorsk je de facto glavni grad regije Doneck od 2014., nakon što su grad Doneck zauzeli proruski separatisti.


13:30 - Rusija sada kontrolira oko 20 posto teritorija Ukrajine. To je puno više od Belgije, Luksemburga i Nizozemske zajedno - rekao je predsjednik Volodimir Zelenski. 

Obraćajući se luksemburškom parlamentu, rekao je da je gotovo 125.000 četvornih kilometara sada u rukama Moskve, prenosi BBC.

Gotovo 12 milijuna Ukrajinaca bilo je prisiljeno napustiti svoje domove od početka ruske invazije 24. veljače, a više od pet milijuna njih, uglavnom žena i djece, otišlo je u inozemstvo, rekao je.


12:42 - Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmytro Kuleba rekao je da je "zahvalan" SAD-u i njihovom državnom tajniku Antonyju Blinkenu na novom paketu oružja vrijednom 700 milijuna dolara.

- Napredni američki sustavi pomoć će našim hrabrim Oružanim snagama u obrani ukrajinske zemlje od ruskih osvajača - naveo je Kuleba. 

Novi paket uključivat će visoko pokretne topničke raketne sustave koji mogu precizno pogoditi ciljeve udaljene 80 kilometara, navodi The Guardian. 


12:35 - Rusija je upozorila da će odluka Europske unije o napuštanju ruske nafte vjerojatno destabilizirati svjetska energetska tržišta, prozvavši to "autodestruktivnim“ korakom koji će se osvetiti Europi. 

EU čelnici su se u ponedjeljak dogovorili da će obustaviti 90 posto uvoza nafte iz Rusije do kraja godine, što su dosad najsnažnije sankcije od početka invazije na Ukrajinu. 

"Odluke Europske unije o djelomičnom napuštanju ruske nafte i naftnih proizvoda, kao i zabrana osiguranja ruskih trgovačkih brodova, vrlo će vjerojatno dovesti do dodatnog rasta cijena, destabilizacije energetskih tržišta i poremećaja u lancima opskrbe“, priopćilo je rusko ministarstvo vanjskih poslova. 

Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel rekao je da će taj potez Europe Moskvi oduzeti značajnu količinu sredstava i stvoriti dodatan pritisak za prestanak invazije, no Rusi tvrde da će se time ugroziti gospodarstvo EU-a. 

"Bruxelles i njegovi politički sponzori u Washingtonu snose punu odgovornost za rizik pogoršanja globalne prehrambene i energetske krize uzrokovane nelegitimnim djelovanjem Europske unije“, priopćilo je rusko ministarstvo. 


12:30 - Regionalni šef Luganska kaže da ruska vojska pokušava probiti ukrajinsku obrambenu crtu iz svih smjerova.

Serhiy Haidai navodi, kako prenosi BBC, da su žestoke borbe zaustavile napore za evakuaciju iz Sjevjerodonecka, gdje se mnogi civili još uvijek kriju u skloništima.

Izuzetno je opasno provoditi takve operacije, rekao je ukrajinskoj televiziji pozivajući civile da ni na koji način ne pokušavaju napustiti svoja skloništa.


12:26 Slovačka će u Ukrajinu poslati osam haubica Zuzana 2, prenosi The Kyiv Independent.

Slovačko Ministarstvo obrane priopćilo je da će samohodne haubice Zuzana 2 biti isporučene prema komercijalnom ugovoru koji je potpisao proizvođač pod kontrolom države.


12:24 Kremlj je potvrdio da je Valentin Yumashev, zet bivšeg ruskog čelnika Borisa Jeljcina, napustio svoju ulogu savjetnika Vladimira Putina, prenosi The Guardian. 

Yumashev je bio neplaćeni savjetnik s ograničenim utjecajem na Putinovo donošenje odluka, ali je predstavljao jednu od posljednjih poveznica s Jeljcinovom vladavinom.

- Mogu potvrditi da je prije otprilike mjesec dana prestao biti savjetnik na dobrovoljnoj bazi - naveo je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.


12:15 - Stožer teritorijalne obrane samoproglašene Narodne Republike Donjeck tvrdi da su 222 naselja pod njihovom kontrolom. 

Kažu da su ukrajinske snage granatirale 10 područja Donjecka te da je jedna osoba poginula, a 19 ih je ozlijeđeno, prenosi The Guardian. 

- Oštećene su 32 stambene zgrade, kao i 19 objekata civilne infrastrukture - dodaju. 


12:11 - Oružane snage Ukrajine navode da je Rusija od početka invazije izgubila oko 30,850 ljudi. 

Ističu da je uništeno 210 ruskih aviona, 1363 tenka, 175 helikoptera te brojna druga vojna vozila i oprema. 


11:38 - Ukrajinska vojska izvela je niz protunapada u istočnom gradu Sjevjerodonecku, ali ruske snage i dalje kontroliraju "veći dio" grada, rekao je regionalni ukrajinski vojni dužnosnik. Sjevjerodoneck je jedno od posljednjih uporišta koje Ukrajina drži u istočnoj regiji Luhansk.

Šef Luganske vojne uprave Serhiy Hayday rekao je da snage Kremlja u srijedu navečer nisu napravile nikakav napredak u pokušaju zauzimanja grada, unatoč ruskim tvrdnjama da su zauzele cijeli grad.

Hayday je ranije rekao da se 10.000 vojnika pod ruskom kontrolom bori da zauzmu grad.

Protuofenzive ukrajinskih trupa uspjele su udaljiti neprijateljske snage s nekih ulica i omogućiti im da zarobe neke ratne zarobljenike, navodi Hayday.

- Oni ne kontroliraju cijeli grad, borbe su u tijeku - rekao je te istaknuo da Rusi kontroliraju 80 posto grada.


10:39 -  Ukrajinske vlasti u Mariupolju optužile su na svojem službenom kanalu na Telegramu proruske vlasti u okupiranom gradu za ratne zločine.

"Okupatori u Mariupolju zarobljavaju i ubijaju ukrajinske volontere i dužnosnike. Svi oni odbijaju surađivati s kolaboracionistima i okupacijskim vlastima. Lažni sud Narodne Republike Donjeck osudio je čelnika jednog od sela Azova na deset godina zatvora. Najmanje je jedan državni službenik pogubljen strijeljanjem."

Navode kako su brojni volonteri koji su pomagali u evakuaciji stanovnika Mariupolja završili u zatvoru Olenivka.

"Presudu lažne republike čeka i ukrajinski sudac, koji je sudio na nekoliko visokoprofiliranih slučajeva separatista. Postoje izvještaji o mučenju", dodaju.


10:24 -  Slovačka će Ukrajini isporučiti osam samohodnih haubica Zuzana 2 prema komercijalnom ugovoru koji je potpisao proizvođač pod kontrolom države, priopćilo je slovačko ministarstvo obrane.

Reuters javlja da haubica Zuzana 2, modernizirana verzija starijeg modela, koristi metke kalibra 155 mm i ima učinkovit domet od 40 km (25 milja) do više od 50 km (30 milja) ovisno o vrsti streljiva.


9:10 -  Rusija je preuzela kontrolu nad većim dijelom grada Sjevjerodonecka, ustvrdilo je britansko Ministarstvo obrane u svojem najnovijem izvještaju.

- Glavna cesta prema Sjevjerodoneckom vjerojatno ostaje pod ukrajinskom kontrolom, ali Rusija nastavlja napredovati, što joj omogućuje velika koncentracija topništva - objašnjavaju.


9:01 - Ruska invazija na Ukrajinu bliži se 100. danu: Pogledajte stravične prizore rata


8:48 -  Ukrajinski ministar obrane Oleksij Reznikov zahvalio se na Twitteru američkom predsjedniku Joeu Bidenu i američkoj vojsci jer su uključili raketni sustav HIMARS u sljedeću rundu podrške Ukrajine.

"Bio sam zadovoljan vidjeti u 11. paketu vojne pomoći Ukrajini šest slova na koje je cijela zemlja čekala: HIMARS”, rekao je Reznikov na Twitteru u četvrtak.


8:34 - "Vjerujemo da SAD namjerno i marljivo raspiruje vatru... SAD se pridržava vođenja borbe s Rusijom do posljednjeg Ukrajinca", rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov nakon najava SAD-a i Njemačke o slanju ključnog oružja Ukrajini.

Peskov je rekao da Rusija ne vjeruje američkim i ukrajinskim uvjeravanjima da je novi raketni sustav dugog dometa koji ide u Ukrajinu isključivo u obrambene svrhe, dodajući da ruska vojska to smatra izravnom prijetnjom i da će poduzeti odgovarajuće mjere.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je da zapadne isporuke oružja povećavaju rizik upletanja trećih zemalja u sukob.

"Takve vrste rizika, naravno, postoje", rekao je Lavrov tijekom posjeta Saudijskoj Arabiji, dodajući da se situacija pogoršava zahtjevima Ukrajine za oružjem.

"To je izravna provokacija s izravnom namjerom da se Zapad uplete u vojna pitanja", rekao je.


8:28 -  Institut za proučavanje rata iz SAD-a objavio je novu analizu i kartu sukoba u Ukrajini.

>>> OPŠIRNIJE


8:09 - Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski tvrdi da je do sada u ratu ubijeno 243 djece, a da je u Rusiju prisilno odvedeno 200 000 djeca, uključujući djecu iz sirotišta, djecu koja su odvedena zajedno sa svojim roditeljima i ona koja su odvojena od svojih obitelji. 

Photo: Ukrainian Presidential Press Ser/REUTERS
Foto: Ukrainian Presidential Press Ser


8:08 - Ruska operacija u Sjevernodonecku na istoku Ukrajine napreduje u četvrtak gdje ruska vojska konsolidira položaje, dok su ukrajinske snage ostvarile pomake na jugu zemlje, prenose svjetske agencije ističući da su zapadne najave daljnje vojne pomoći Kijevu izazvale prijetnje Kremlja.


07:10  Senat Irske donio je rezoluciju kojom je rusku invaziju na Ukrajinu proglasio genocidom.


06:45  Visoki američki dužnosnici tvrde da ruska vojska čini iste pogreške u zauzimanju dijela istočne Ukrajine zbog kojih je "odustala od nastojanja da zauzme cijelu Ukrajinu". Također tvrde da je ruska vojska potučena i demoralizirana. Jedan dužnosnik Pentagona rekao je da ih njihov tempo iscrpljuje i da je ukupna borbena snaga vojske smanjena za oko 20 posto.


06:10 Određen broj civila sklonio se od ruskog bombardiranja ispod tvornice kemikalija u ukrajinskome gradu Sjevjerodonecku, a vlasti strahuju da bi ondje još moglo biti zaliha opasnih tvari, rekao je guverner regije u srijedu. 


06:00 Tri mjeseca nakon ruske invazije na Ukrajinu velika većina Danaca, gotovo 67 posto, glasala je u srijedu za sudjelovanje u obrambenoj politici Europske unije, pokazuju gotovo potpuni rezultati referenduma održanog u srijedu, prenosi agencija France Presse.

Pozitivan ishod danskog referenduma događa se nakon zahtjeva Finske i Švedske za članstvo u NATO-u, pošto je rat u Ukrajini potaknuo nekoliko europskih zemalja na promjenu obrambene politike.

"Danska je večeras poslala važnu poruku našim saveznicima u Europi i u NATO-u i (predsjedniku Vladimiru) Putinu. Pokazali smo da, kad Putin napadne slobodnu zemlju i zaprijeti europskoj stabilnosti, mi, ostale zemlje se ujedinjujemo", rekla je u srijedu navečer premijerka Mette Frederiksen.

"Postojala je Europa do 24. veljače, prije ruske invazije i postoji Europa nakon nje", rekla je.

Oporba je spremno reagirala. Čelnik konzervativne oporbene stranke Soren Pape rekao je u parlamentu nakon objavljivanja izlaznih anketa: "Sve govori da su Danci danas nakon trideset godina odlučili da trebamo ukinuti naše izuzeće u vezi s obranom i da trebamo čvršće surađivati s Europom".

Prvi put se obratila Merkel

U srijedu se prvi put u šest mjeseci obratila i bivša njemačka kancelarka Angela Merkel koja je ruski napad na Ukrajinu nazvala kršenjem međunarodnog prava i "dubinskom prijelomnicom" u povijesti Europe nakon Drugog svjetskog rata.

"Moja solidarnost s Ukrajinom koja je napadnuta i na koju je Rusija izvršila invaziju i potpora njezinom pravu na samoobranu", rekla je Merkel u srijedu navečer.

Ključne riječi

Komentara 72

NA
najposebniji
13:11 02.06.2022.

Briga Rusije za EU i svijet je srcedrapajuća, izmamilo mi suzu na terasi...

KO
koraknaprijed
02:01 03.06.2022.

Nije mi jasno kako itko normalan i pametan može podržav agresora koji ubija, progoni i sliuje nevine zene ljude i djecu? Što je to u nama urođeno da možemo zatvoriti oči i srca i podržavati zločince koji to rade?

Avatar Foton
Foton
03:35 03.06.2022.

U prvih 100 dana rRusi su nepredovali na istoku nekih 100 km. Do druge strane Ukraine imaju preci jos nekih 800 km. Znaci jos 800 dana rata ako nastave tim tempom. Do onda Ukrainci mozda dobiju F35 i atomske podmornice, a Putinov nasljednik ce vjerojatno zaustaviti rat i zatražiti americke zajmove da obnovi rusku ekonomiju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije