Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PREMIJER PLENKOVIĆ:

'Dobro je da Pupovac ode u Škabrnju, izgledno je da ja odem u Varivode'

Premijer  sa suradnicima obišao Svetište Čudotvorne Gospe Sinjske
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
1/8
09.08.2020.
u 15:43

Očekuje se dolazak predsjednika RH Zorana Milanovića, koji je i sam Glavičanin, dakle iz okolice Sinja, premijera Andreja Plenkovića, predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića, velik broj ministara i saborskih zastupnika

Nakon dolaska u Sinj, premijer Andrej Plenković sa suradnicima Tomom Medvedom, Gordanom Jandrokovićem i ostalima, obišao je Svetište Čudotvorne Gospe Sinjske. 

Dok je on bio unutra, pred Crkvom ga je čekao prosvjednik s HOS-ovom maskom i hrvatskom zastavom, ali povukao se vrlo brzo nakon razgovora s policajcem.

Premijer Plenković odmah je pri izlasku iz sinjskog Svetišta dao izjavu za medije.

"Još jedna prilika da educiramo o Cetinskoj krajini i da danas svi zajedno uživamo u još jednom nadmetanju naših vitezova, Sinjskih Alkara", kazao je Plenković na izlasku iz Crkve. 

Premijer je odmah upitan kako komentira najavu zastupnika SDSS-a Milorada Pupovca da dolazi u Škabrnju.

"Mi smo, kao što ste vidjeli, formirali parlamentarnu većinu u kojoj su predstavnici, srpski predstavnici te manjine, sastavni dio te većine, kao i svi ostali manjinski zastupnici. I mislim da je izrazito dobro, a i prirodno i normalno da je potpredsjednik Vlade iz redova SDSS-a Boris Milošević došao na obilježavanje 25. vojno-redarstvene operacije Oluja u kojoj je oslobođen ogroman dio hrvatskoga teritorija", kazao je Plenković i dodao da su poruke koje su poslali, poruke koje su primjerene početku "jedne nove faze, prije svega odnosa između hrvatskog i srpskog naroda u Hrvatskoj".

Kako je rekao, na taj način šalju signal društvu koje zna što je to pomirba i zajednička budućnost.

"I na tom tragu, mislim da je dobro i da gospodin Pupovac kao član SDSS-a ode u Škabrnju. Sve su to geste iskazivanja pijeteta prema žrtvama koje to itekako zaslužuju", kazao je Plenković. 

Upitan da komentira negativnu reakciju srpskog predsjednika Aleksandra Vučića na odlazak Miloševića u Knin, Plenković je ponovio da ovo sve što rade, rade radi Hrvatske i hrvatskog društva i odnosa između Hrvata i srpske manjine u Hrvatskoj. 

"Mislim da treba još neko vrijeme pa da se i u Beogradu u potpunosti razumije sve ovo što mi radimo. Ono za što smo mi zainteresirani i na čemu ćemo inzistirati u dijalogu i razgovorima sa Srbijom, jest zaštita prava Hrvata kao manjine u Srbiji i želimo da oni budu adekvatno zastupljeni na različitim razinama vlasti, a sukladno i našem bilateralnom sporazumu koji datira još iz početka 2000. godine", odgovorio je premijer.

Upitan može li inzistiranje na ovakvoj reakciji Srbije, ugroziti sve ono na čemu inzistiraju gospodin Pupovac i ova Vlada, premijer je odgovorio da je ovo proces koji vodi ova Vlada te da su oni odabrali parlamentarnu većinu s ljudima s kojima su surađivali u proteklom mandatu i koji će podržavati Vladu i zakonske prijedloge. 

"To podrazumijeva i 25 godina nakon kraja rata, određene nove korake, nove geste koje prije svega zrcale Hrvatsku koja je samosvjesna, samopouzdana i država koja je riješila sve svoje strateške ciljeve, država koja je i članica Europske unije i NATO-a i koja može svojim političkim potezima biti primjer ostalima, to je ono čime se vodimo", kazao je premijer.

"Rekao sam da ću obaviti određene geste, iskazati poštovanje prema žrtvama u Domovinskom ratu. To je već puno puta napravio Tomo Medved u brojnim mjestima gdje su stradali Hrvati. Ove godine on će biti u Gruborima, a izgledno je da bih ja krajem rujna otišao u Varivode", također je dodao. 

Odgovarajući na pitanja novinara rekao je i da će 20. kolovoza, nakon godišnjih odmora Vlada imati prvu sjednicu, na kojoj će odmah prionuti poslu. Ocijenio je kako trebamo biti zadovoljni načinom na koji su reagirali na COVID 19 i s restriktivnim mjerama kada je virus bio najubojitiji pa kasnije s otvaranjem koje je omogućilo dosta solidne rezultate ove turističke sezone, za koju su mnogi mislili da će biti gora nego što je. 

"Mislim da na tom tragu trebamo nastaviti, da nam ovaj kolovoz bude zaista maksimalno uspješan, da onda i taj doprinos hrvatskog turizma bude još jedan impuls hrvatskom gospodarstvu, a mi ćemo prionuti na izradu programa oporavka. To nam je okvirni dokument, koji će biti podloga za povlačenje sredstava iz instrumenta u sljedeće generacije, za koje znate da smo dobili 8,4 milijarde eura", istaknuo je.

Sinjska alka održat će se danas 305. put. Ugroza pandemijom nije spriječila održavanje tradicionalne viteške utrke, koja se održava uz stroge epidemiološke mjere i uz znatno smanjen broj gledatelja.

U Sinju bi trebalo biti znatno manje gledatelja nego što je to uobičajeno za Alku.

Od 5000 sjedećih mjesta u gledalištu u funkciji će ih biti samo 1000. Karata uopće nije bilo u prodaji. Vojvodin prijam u Alkarskim dvorima uoči nadmetanja bit će skromniji nego prošlih godina, na trkalištu će se malobrojnim gledateljima mjeriti tjelesna temperatura, a nakon natjecanja neće se održati tradicionalna Večer slavodobitnika.

Ali, vatromet u njegovu čast i Bara i Čoja, koje su u petak i subotu prethodile Alci, protekle su u najboljem redu. Na Bari je bilo posebno uzbudljivo, u pripetavanju je Ivan Zorica nadjačao Alena Poljaka. Na Čoji je pobijedio Petar Tomašević. Jučer je bio njegov dan: u prve dvije utrke pogodio je sride, treću u jedan i to mu je bilo dovoljno. Za Alku će se danas nadmetati 17 alkara – kopljanika.
 

Komentara 33

Avatar Mali Berica
Mali Berica
16:16 09.08.2020.

Pupovac kaže da nema pomirenja bez Srbije, on nažalost ne razumije da nikada neće biti pomirenja, može biti samo oprosta kada Srbi budu tražili oprost, pod uvjetom da nisu nikoga ubili, silovali, opljačkali i slično. Nažalost oni su daleko od traženja oprosta i katarze, a puno bliže novom ratu, takvi su kakvi su mi moramo biti spremni.

Avatar Jopa
Jopa
16:47 09.08.2020.

Pozdravljam dolazak Pupovca u Škabrnju, no napomena da treba obići još nekoliko stotina mjesta u Hrvatskoj gdje su njegovi sunarodnjaci počinili zločine.

OR
Orilogorilo
18:23 09.08.2020.

Škabrnja i Varivode, baš slično.....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije