Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

‘Danas se samo seronje boje Srba. Ispričat ću vam i zašto je Tuđman jednom udario šakom o stol'

Bivši predsjednik za poraz SDP-a okrivio loša sučeljavanja Davora Bernardića s Plenkovićem.
15. srpnja 2020. u 22:45 39 komentara 16544 prikaza
Stjepan Mesić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Bivši predsjednik Stjepan Mesić gostovao je u emisiji Pressingu na N1 gdje je komentirao aktualne političke događaje. 

Damir Habijan, gradski vijećnik grada Varaždina PREŠLI GRANICU OD 20 POSTO Na ‘crvenom’ sjeveru HDZ prošao najbolje u 25 godina

Osvrnuo se o manjinskom zastupniku u Vladi i kazao: - Neki su naučili da na Srbe u Hrvatskoj gledaju kao na opasnost. Pa, ne može pet posto Srba biti opasnost. Danas se samo seronje i kukavice boje Srba. To je kao da se danas netko boji Venecijanaca. 

Komentirao je i uspjeh HDZ-a na parlamentarnim izborima i naveo nekoliko stvari koje smatra pozitivnim u toj situaciji. 

- Novi-stari premijer ne mora previše kalkulirati, sad može u vladu birati osobe koje su kompetentne i koje odgovaraju trenutku, ekonomskom i političkom. Dobro je da je ovako završilo, da premijer može preuzeti odgovornost, da ne mora više voditi računa o tome što će misliti njegov koalicijski parrtner - kazao je i istaknuo taj potez kao odličnu poruku Europi. 

Stjepan Mesić
1 / 9
05.07.2020., Bjelovar - Parlamentarni izbori u II. izbornoj jedinici. Na brojnim bjelovarskim biralistima biljezi se solidan odaziv gradjana, koji su strpljivo cekali u redu da daju svoj glas. Photo:Damir Spehar/PIXSELL

Na pitanje nije li ovakva pobjeda HDZ-a poruka da većina građana očito nema ništa protiv zastupnika manjina, odgovorio je: - On je procijenio da će na taj način zadovoljiti određene standarde, pokazat će da je borba protiv Srba, kao protiv opasnosti, jedna izmišljena stvar.

Dodao je da je strankama desnice pitanje zastupnika srpske manjine u Vladi bilo nešto drugo: - To je bila borba za što veći kolač od budžeta.

Mit o Franji Tuđmanu

Na pitanje hoće li Plenković pozicionirati HDZ-a sada kao demokršćansku stranku i pozivati se pritom na prvog predsjednika stranke Franju Tuđmana, Mesić je kazao kako je demokršćanstvo Tuđmana zapravo mi

Sisak: Dobar odaziv Siščana na parlamentarne izbore ZASTUPNIČKI MANDATI I BROJ BIRAČA HDZ-u mandat manje, a Restartu jedan više kad bi se uskladio broj birača

- Tuđman je rekao da je Hrvatska nastala na civilizacijskoj podlozi kršćanstva, a ne na sadašnjoj podlozi ove ili one stranke - rekao je, a potom opisao jednu anegdotu još iz doba dok je Mesić bio blizak suradnik Tuđmanu.

- Jure Radić je na jednom sjednici predsjedništva s Tuđmanom nahvalio da je genijalno HDZ izgradio na državotvorstvu Ante Starčevića, na mirotvorstvu Stjepana Radića, na socijalnoj komponenti hrvatske ljevice. A da bi sad trebalo uvesti i četvrtu komponentu, a to je kršćanska demokracija. Tuđman je udario u stol i rekao: 'Nikada mi to više nemojte spominjati!' - ispričao je Mesić.

Kazao je da je Tuđmanov argument bilo to da HSS Stjepan Radića, kada je iza Prvog svjetskog rata imao iza sebe 98 posto hrvatskih građana, ni na koji način bio bio nekakva kršćanska stranka u smislu današnjih stranaka te da je i Stjepan Radić bio veliki kritičar Crkve.

- Tuđman je to valjda negdje tajno zagovarao demokršćanstvo - našalio se bivši predsjednik na račun političara koji se danas pozivaju na Tuđmana kao na demokršćanina.

dm Nije teško Mali vodič kroz uštede: Trikovi uz koje ćete popraviti kućni budžet bez odricanja

Mesić se osvrnuo na tumačenja da je ZDS bio pozdrav jednog manjeg dijela branitelja, točnije HOS-a, te ustvrdio kako je riječ o mitu. 

- Ne, oni nisu pod tim oznakama poginuli. Nema niti jedne bitke koju je vodio HOS. Oni su dobili zadatak da pređu u HV ili da odu kući. Jedan dio je otišao kući, drugi je otišao u HV, a oni su ginuli kao hrvatski vojnici, rekao je Mesić i dodao da je rješenje jednostavno. 

Rekao je da su se određene udruge svojedobno registrirale uz pozdrav na kraju formulara, te da je danas dovoljno da Ministarstvo uprave provede kontrolu, utvrdi da je riječ o ustaškom pozdravu i zatraži drugačiju registraciju. Posljedica bi bilo to da sva daljnja rasprava pada u vodu.

Poraz Restart koalicije 

Bivši predsjednik za poraz SDP-a okrivio loša sučeljavanja Davora Bernardića s Plenkovićem.

Stipo Mlinarić Ćipo STIPO MLINARIĆ Branitelj iz Domovinskog pokreta odgovora ministru Medvedu zbog koalicije sa SDSS-om

- Kad se ide na sučeljavanje, ti ne možeš donijeti papire koje ćeš pokazati publici, jer oni taj papir neće moći pročitati. On ne znači ništa. A i onaj drugi već zna što je u njima. Ti trebaš uvjeriti publiku, a ne onog drugog, rekao je.

Komentirao je i Peđu Grbina, jedinog SDP-ovca koji je za sada objavio svoju kandidaturu za čelno mjesto u stranci. Kazao je kako je on vrhunski stručnjak, kompetentan, ali da predsjednik stranke mora biti i motivator građana, odnosno, da je i to uvjet SDP-u za povratak, osim onoga da postane moderna demokratska socijalistička stranka.

Smata da predstavnici opozicije nisu pogriješili što nisu otišli na sastanak s Andrejem Plenkovićem, prenosi N1.

ogorčena glumica
Marijana Mikulić: Moj sin ne govori, ne gleda u oči i ne odaziva se na svoje ime, a terapija počinje tek za 6- 9 mjeseci
TIDAL
Glazba i zabava
Jeste li ikada čuli za TIDAL? Istražili smo sve što morate o njemu znati
  • IraRob:

    Sto je Stjepan Mesic rekao o Srbima u Sydney-u...... Srbi ce na opancima odnijeti onoliko zemlje koliko su donijeli u Hrvatsku.... A sada se isti Stjepan Mesic udvara Srbima

  • Budibudan:

    Niti cu citati niti nesto reci o ovoj induvidui!

  • MarasG:

    Mesic je covjek koji svakom svojom pojavom u javnosti kod velike vecine Hrvatskih gradjana izaziva bljuvez.Smatram da u HR a vjerojatno i sire ne postoji nijadan politicak koji je promijenio vise "kaputa" od njega sto je samo po sebi dokaz ... prikaži još!z o prevrtljivom lazljivcu,manipulatoru kojem samo naivni mogu vjerovati i davati bitnu pozornost.