Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BLIZU SU DOGOVORA?

Štrajka se i danas, Mihalinec: Pregovori se nastavljaju, treba nam još malo vremena

Zagreb: Predstavnici obrazovnih sindikata dolaze u Vladu na pregovore
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
1/14
01.12.2019.
u 21:31

Zaključili smo da još trebamo malo vremena za razgovor, sutra ćemo nastaviti, dogovorili smo da daljne izjave o tome ne dajemo. Molimo vas da nas ništa više ne pitate, ne nazivate nas, ne tražite, rekao je nakon sastanka u Vladi predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec

Predstavnici sindikata obrazovanja u štrajku šest sati proveli su u nedjelju u Banskim dvorima gdje su nastavili pregovore s Vladom poručivši da je ključna riječ koja može zaustaviti štrajk - koeficijent. No, nakon višesatnog sastanka, dogovor nije ipak nije pao.

Sindikati, koji su u Vladu ušli u 15 sati, iz Banskih dvora su izašli oko 21.30 sati.

– Danas smo zaključili da još trebamo malo vremena za razgovor, sutra ćemo nastaviti, dogovorili smo da daljne izjave o tome ne dajemo. Molimo vas da nas ništa više ne pitate, ne nazivate nas, ne tražite. Nitko neće izlaziti s detaljima – rekao je predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec.

– Štrajk se sutra nastavlja, sve drugo ćemo držati zatvoreno do sutra kada ćete saznati sve detalje – dodao je.

Čekali satima

Sindikati su u Vladi čekali navodno satima. Glasnogovornik Vlade Marko Milić rekao je u 20 sati da je odmah u 15 sati premijer čelnicima sindikata predstavio novu ponudu Vlade, nakon čega su se sindikati razdvojili u jednu, a ministri u drugu prostoriju na konzultancije, pišu 24 sata. O ponudi nije želio govoriti.

Nešto iza 20 sati premijer Plenković je napokon primio čelnike sindikata, a navodno se razgovaralo o koeficijentima.

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak poručila je uoči sastanka da zaostaci u školama iziskuju brza i hrabra rješenja te apelirala na sve sudionike da danas bude dan konačnog dogovora.

"S obzirom da je nedjelja i da je ovaj sastanak sazvan tako da imamo mogućnost, prije svega, naći brza i hrabra rješenja, da učenici čim prije krenu u školu - u tom smjeru trebamo svi raditi", izjavila je Divjak ispred Banskih dvora.

"Apeliram na sve da danas bude taj dan da se konačno dogovorimo. Vidjeli ste i sami da su zaostaci u školama takvi da iziskuju brza i hrabra rješenja", rekla je ministrica koja će sudjelovati na sastanku, zajedno s premijerom Andrejem Plenkovićem.

Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec rekao je kako sindikati očekuju i vjeruju da Vlada danas ima ponudu za koju smatraju da je dovoljno dobra da se učenici sutra vrate u klupe. "Kakva je, vidjet ćemo", kratko je dodao.

"Ključna riječ koja može zaustaviti štrajk je - koeficijent", poručila je predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem.

Sindikati su složni, štrajk se nastavlja ako danas ne bude dogovora

Čelnik sindikata Preporod Željko Stipić ustvrdio je kako sindikate nitko nije uspio razjediniti tijekom mjesec dana - pa neće niti danas. Rekao je i da od prvog trenutka vjeruje da će Vlada popustiti, ali i da se štrajk sigurno nastavlja ukoliko danas ne dođe do dogovora.

Sastanak čelnika sindikata obrazovanja u štrajku i predstavnika Vlade najavljen je za 15 sati u Banskim dvorima. Sindikat hrvatskih učitelja objavio je da im je stigao poziv.

Podsjetimo, zaposleni u osnovnim i srednjim školama odbili su ponudu Vlade. Sindikati traže povećanje koeficijenta složenosti posla za 6,11 posto, dok Vlada nudi povećanje plaće u idućoj godini kroz dodatke od 3+1+1 posto, uz rast osnovice za 6,12 posto svima u javnim službama.

Premijer Andrej Plenković jučer je rekao da će i dalje razgovarati sa sindikatima. "Mi ne samo da smo bili za kompromis, nego smo i dali paket rješenja. I drugi polako počinju dolaziti sa zahtjevima o koeficijentima artikuliranim kroz medije", kazao je Plenković.

Inače, protiv Vladine ponude izjasnilo se 95,26 posto izašlih u osnovnim školama, 88,93 posto u srednjim školama i 69 posto u znanosti i visokom obrazovanju.

Trebaju ogromni rezovi

Iako do danas Vlada nije bila sklona promijeniti koeficijente, promijeni li mišljenje sada, prava na veće koeficijente i blokadu cijelog sustava imaju i liječnici, medicinske sestre, vatrogasci, policija, koji su jednaki stupovi društva. Pravo na pobunu imaju svi. Bez obzira na to koliko tražili, Vlada im mora udovoljiti. Druga opcija Vlade jest ponuditi učiteljima i profesorima veće dodatke s kojima se profesori prevedeno izjednačuju s ostalima, dati im garancije da se kreće u rad na promjeni koeficijenata već u prosincu, uključiti u taj rad i sindikate i zatražiti od njih da sami pozovu članstvo da se već danas vrati u škole. Odbiju li takvu potencijalnu ponudu, treća opcija jest povlačenje pitanja zakonitosti štrajka na koju Vlada kao poslodavac ima pravo. Prihvate li pak sindikati gore spomenutu drugu opciju, tada priča za premijera ne staje – želi li si osvjetlati obraz, mora na odgovornost pozvati ministricu Blaženku Divjak kojoj se sustav sam zahvalio na radu izvikujući na glavnom zagrebačkom trgu: “Dolje Loomeni”.

Krene li se u ozbiljnu analizu koeficijenata, obrazovni sustav mora računati na ogromne rezove – zaposlenih učitelja i nastavnika je od školske 2004./2005. godine 10.467 više, a učenika 115.898 manje nego danas. Moraju biti svjesni i da će izmjenom morati pristati na sustav koji učitelja koji doista radi nagrađuje, a onoga tko “zabušava” kažnjava manjom plaćom. Država će istodobno morati uz rad na koeficijentima znatnije prionuti na posao izmjene obrazovnog sustava, što Škola za život nije. Uostalom, ona to nije to od samog početka jer drastično odstupa od strategije obrazovanja – jedinog dokumenta usvojenog konsenzusom svih političkih stranaka kojeg se nitko od odgovornih ne pridržava.

Video: Plenković o ponudi Vlade prosvjetarima

Komentara 264

ŠN
šnicl
11:18 01.12.2019.

Evo prilike sindikalistima da poprave situaciju dok jos nije prekasno. U ime roditelja i djece, koja vec mjesec dana ne idu u skolu, prihvatite ponudu i vratite svoj i njihov zivot u normalu

Avatar Dipsy
Dipsy
11:20 01.12.2019.

Ajde ne mozete reci da je ponuda losa. Ima ih jos dosta zaposlenih u javnim sluzbama sa zavrsenim fakultetom i placom cak manjom od vase, a ne dizu nikakve ustanke. Ugledajte se malo na njih. Sigurno ni njima nije lako, ali eto, bore se i posteno obavljaju svoj posao

AF
afer
15:13 01.12.2019.

Ovaj ženski lik se ponaša kao da je ona medijator, neutralna, da se to nje ne tiče, ona apelira na ''strane u sukobu'' a sve je ovo ona zakuhala sa neuspjelom reformom školstva.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije