Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 158
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Skuplja piletina

Danas poskupljuju mlijeko, mliječni proizvodi i perad

piletina
Damir Špehar/PIXSELL
15.05.2013.
u 07:29

Meso varaždinske Koke od danas će biti skuplje od 4 do 12%, u Pipo Čakovcu tvrde da njihove cijene ostaju iste.

Sve agresivniju kampanju “EUšteda” trgovačkih lanaca u povodu ulaska Hrvatske u EU, ovih dana, sve je očitije, ne prati i domaća prehrambena industrija. Ne samo da Vindija, Dukat i Meggle od danas dižu cijenu mlijeka i mliječnih proizvoda od 5 do 25% nego poskupljuje i Vindijina Koka.

Pipo ne poskupljuje

Grill pile na podlošku, primjerice, poskupjet će 4%, a Cekin Poliko premium salama i 12%. Iz Vindije poručuju kako su ih na taj nepopularan čin natjerale visoke cijene inputa.

– Zbog iznimnog povećanja ulaznih troškova proizvodnje, kao posljedice velikog povećanja cijena sirovina za stočnu hranu, prisiljeni smo korigirati cijene dijela mesnog asortimana. Na taj smo se potez odlučili zbog potrebe da zadržimo održivu razinu proizvodnje i time očuvamo radna mjesta svojih zaposlenika. Primjerice, samo je cijena kukuruza porasla više od 40% u odnosu na isto razdoblje prošle godine, dok je najveća promjena u cijenama uljarica koje su porasle više od 50% – kažu u Vindiji. Ističu kako ih je na “korekciju” cijena natjerao i porast cijena energenata, prije svega zemnog plina i struje, a kako ne žele ugroziti standard svojih potrošača, poskupljenje mesa ponajprije se odnosi na smanjenje postotka akcijskih popusta na dio proizvoda, dok je cijena dijela redovitog asortimana minimalno povećana.

– Vjerujemo da će potrošači i ubuduće prepoznati idealni omjer cijene i kvalitete koji nudimo – dodaju u Vindiji, dok u Perutnini Ptuj – Pipo Čakovcu tvrde kako zasad ne razmišljaju o poskupljenju svojih proizvoda, čemu je vjerojatno razlog i racionalizacija poslovanja i uštede oko distribucije robe, koju im od početka travnja na hrvatskom tržištu odrađuje koncern Agrokor. Činjenica je, međutim, da su cijene u prehrambenoj industriji i proteklih godina rasle uoči turističke sezone, kada zbog milijun turista na Jadranu u tom sektoru najlakše nadoknađuju dio izgubljenih prihoda, a trenutačno dizanje cijena kompenzacija je za razdoblje nakon 1. srpnja kad će opet spuštati cijene, akcijati i usklađivati ih s europskima, koje će s padom carinskih barijera u nekih trgovaca biti znatno niže.

Najskuplji voćni jogurti

Varaždinska peradarsko-prehrambena industrija Koka u prva je tri mjeseca ove godine ostvarila dobit od pola milijuna kuna, što je četiri puta manje nego u istom razdoblju prošle godine, a pad potrošnje od 20% u mliječnom sektoru, poskupljenje energenata, afera s aflatoksinom, smanjeni otkup domaćeg i povećani uvoz stranog mlijeka, izlika su i mliječnoj industriji što ćemo od danas skuplje plaćati i njihove proizvode – mlijeko u prosjeku 10-ak posto, a neke voćne jogurte i 25%. U Vindiji kažu kako će njihova prosječna povećanja biti 5%, a istovremeno su osigurali, u suradnji s trgovačkim lancima, i brojne akcije.

>>Dukat, Meggle i Vindija dižu cijene mlijeka i mliječnih proizvoda

>>Domaće mlijeko Zaprešićani sad kupuju u mljekomatu

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije