Naslovnica Vijesti Hrvatska

Izglasan Zakon o udomiteljstvu, HNS suzdržan

Ranije je u Saboru izglasana i mirovinska reforma
07. prosinca 2018. u 19:59 165 komentara 15621 prikaza
Sabor
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/8

Sa 72 glasa za, šest HNS-ovih suzdržanih te četiri glasa protiv (nezavisni Mirando Mrsić, zastupnik talijanske manjine Furio Radin te SDSS-ovi Dragana Jeckov i Boris Milošević), Hrvatski je sabor donio Zakon o udomiteljstvu. Odluka da se udomiteljstvo ne dopusti istospolnim parovima i neformalnim životnim partnerima podijelila je posljednjih tjedana vladajuću koaliciju. HNS, a poslije i SDP i nezavisni Bojan Glavašević, već su najavili da će zakon slati na Ustavni sud na ocjenu ustavnosti jer ga smatraju diskriminatornim.

Branko Bačić Branko Bačić: 'Nismo glasovali o Zakonu o udomiteljstvu jer još traju konzulacije'

Mogli su spriječiti

Apsurd u cijeloj priči je da HNS to planira napraviti nakon što su prvo njegovi ministri glasovali za taj zakon na sjednici Vlade, a onda i u Saboru držali kvorum, jednako kao i Radin te dvoje SDSS-ovaca, te time omogućili da se zakon donose. Da uopće nisu glasovali, bez šest zastupnika iz Kluba HNS-a te troje manjinaca ne bi bilo kvoruma i zakon koji oni ocjenjuju diskriminatornim ne bi se mogao donijeti.

Podsjetimo, problem između HDZ-a i HNS-a nastao je tek nakon što je Vlada usvojila zakon i poslala ga u Sabor pa je HNS najavio da će podnijeti amandman kojim traže da se udomiteljstvo dopusti istospolnim parovima. HDZ im je odmah poručio kako oni takav amandman neće podržati pa je na trenutak bilo upitno hoće li HDZ uopće uspjeti donijeti zakon pa ga u ponedjeljak, iako je ranije raspravljen, nisu stavili na glasanje.

Sabor
1 / 6
Zastupnici stankama odgađaju glasovanje

Cijelu priču im je olakšala oporba, odnosno Most, Živi zid, HSS, GLAS, IDS i nezavisni zastupnici koji nisu željeli sudjelovati u glasovanju i pomagati im u čuvanju kvoruma. Jedino je SDP glasovao za HNS-ov i svoj identični amandman, no nakon toga je napustio sabornicu i o zakonu odbio glasati.

Andrej Plenković Zakon o udomiteljstvu Plenković neće popustiti HNS-u: Bez udomljavanja gay parovima

- U domovima je više od tisuću djece koja čekaju udomljenje, a vi onemogućujete istospolnim parovima da udome tu djecu ako to žele. Na taj način Plenkovićeva Vlada i parlamentarna većina žele diskriminirati jednu skupinu ljudi, i to na štetu djece. Za diskriminaciju ste ako glasujete za zakon ili ako ostanete u dvorani i držite kvorum i budete suzdržani, kao što je najavio HNS, poznati kao dežurni potrčko HDZ-a. Pozivam vas da izađete iz dvorane i pokažete da imate malo dostojanstva i obraza. Sutra ćete glasati i za još konzervativniji zakon o pobačaju. Izađite, kad je u pitanju ovo glasovanje, ne možete biti prisutni i pošteni - uzaludno je predsjednik SDP-a Davor Bernardić apelirao na HNS-ove zastupnike. Istovremeno, HNS-ov Stjepan Čuraj pozivao je oporbene zastupnike da se vrate u sabornicu i dignu ruku za njihov amandman koji će, naglasio je, omogućiti djeci pravo na dom. Njegov stranački kolega Milorad Batinić je pak SDP prozvao da se oni nikad ne bi sjetili borbe da se i istospolnim parovima omogući roditeljstvo da to prvi nije predložio HNS.

I za amandman i za zakon

- Vi ste se ovog sjetili tek kad smo mi predložili amandman, prepisali ste ga i počeli govoriti na ovaj način - prigovorio je Batinić. 

HDZ-ova Marija Jelkovac je pak svima poručila kako zakon štiti interese djeteta, a ne umanjuje prava istospolnih zajednica, koja su regulirana Zakonom o životnom partnerstvu. Da je amandman HNS-a i dijela oporbenih stranaka dobar, smatrao je i HSLS-ov Darinko Kosor, koji je za njega digao ruku, no na kraju podržao i zakon jer, kaže nam, ipak donosi kvalitetne novosti.

Pogledajte i video: Mostovci napustili sabornicu

[video: 28254 / Mostovci napustili sabornicu]

A oni su, podsjetimo, omogućavanje obavljanja udomiteljstva kao zanimanja i specijaliziranog udomiteljstva za najtežu kategoriju korisnika uz odgovarajuću naknadu za rad udomitelja, povećanje naknada za rad i uloženi trud u skrb svim udomiteljima. Donošenjem zakona trebala bi se osigurati deinstitucionalizacija djece i odraslih koji su smješteni u ustanovama te poboljšati kvalitetu skrbi u udomiteljskim obiteljima.

Saborska sjednica naglo prekinuta, oporba okružila govornicu

[video: 28229 / ]
ccccccc
VJEČNE SALONKE
Crvene ili one sa zmijskim uzorkom? Doznajte koje su štikle must have ovog proljeća

A1 izdvaja za Vas

 • Avatar Tito Krmačina
  Tito Krmačina:

  Di je nestao Pupavac on ima tri glasa

 • Ivansi:

  Ako dozvolimo da istospolne zajednice odgajaju djecu u buducnosti ce biti vise clanova sdp-a..zato neka se djeca odgajaju u normalnoj musko zenskoj zajednici i jos krscanskoj

 • Avatar Apsalar
  Apsalar:

  Kad se bude izglasavao zakon o udomiteljstvu, imajte na umu najbolju Dobrobit Djeteta. Udomljavanje kod istospolnih "partnera" nikako nije u toj kategoriji!