Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RAT U EUROPI

Pentagon upozorio da bi rat mogao još dugo trajati: 'Rusi su učvrstili kontrolu nad Donbasom'

Rat u Ukrajini
Foto: RUSSIAN DEFENCE MINISTRY/UKRAINE NATIONAL GUARD/REUTERS/PIXSELL
1/9
Autori: Vecernji.hr, Hina
20.05.2022.
u 00:05

Rusi su jučer objavili da se predalo gotovo 1000 ukrajinskih vojnika koji su bili zarobljeni u čeličani Azovstal u Mariupolju

Danas je 85. dan rata u Ukrajini. Rusi su jučer objavili da se predalo gotovo 1000 ukrajinskih vojnika koji su bili zarobljeni u čeličani Azovstal u Mariupolju. Svi oni evakuirani su iz čeličane i prevezeni na područje pod ruskom kontrolom. U čeličani je navodno ostalo još tisuću vojnika. S druge strane, Švedska i Finska i službeno su predale zahtjev za pridruživanje NATO-u, no Turska je odmah objavila kako ga neće podržati. 

Poštovani čitatelji, ovaj članak s praćenjem događaja prethodnog dana je završen. Situaciju u Ukrajini iz minute u minutu sada možete pratiti u novom članku

Ključni događaji: 

  • Švedska i Finska podnijele su službeni zahtjev za pridruživanje NATO-u 
  • Predalo se gotovo 1000 vojnika koji su bili zarobljeni u čeličani Azovstal u Mariupolju
  • Mirovni pregovori između Rusije i Ukrajine ne napreduju i najvjerojatnije se neće nastaviti nakon "kapitulacije" ukrajinske vojske iz čeličane Azovstal, rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov
  • U Kijevu je počelo prvo suđenje za ratni zločin ruskom vojniku zbog ubojstva civila

Tijek događaja: 

23:41 - "Tamo je pakao, to nije pretjerivanje", rekao je Volodimir Zelenski govoreći o situaciji u Donbasu, prenosi The Guardian. 

- Ovo je namjeran i zločinački pokušaj da se ubije što veći broj Ukrajinaca, uništi što više kuća, društvenih objekata i poduzeća. To je ono što će se okvalificirati kao genocid nad ukrajinskim narodom i zbog čega će okupatori definitivno biti privedeni pravdi - naveo je u svom video obraćanju. 

- Da bismo izdržali rat za slobodu, potrebna nam je brza i dovoljna financijska potpora. To nisu samo rashodi ili darovi partnera. To je njihov doprinos vlastitoj sigurnosti - rekao je te pojasnio da "obrana Ukrajine znači i njihovu obranu od novih ratova i kriza koje Rusija može izazvati".


23:24 - NATO savez nije iskazao nikakav interes za postavljanje nuklearnog oružja ili stalnih baza u Finskoj, rekla je finska premijerka Sanna Marin, prenosi Reuters

- Ne postoji čak ni interes za postavljanje nuklearnog oružja ili baza u Finsku - rekla je. 

Marin je, tijekom posjeta Rimu gdje se susrela s talijanskim kolegom Mariom Draghijem, rekla kako vjeruje da bi se pitanje s Turskom moglo riješiti dijalogom.

Sanna Marin
Foto: REMO CASILLI/REUTERS

- Mislim da je u ovoj fazi važno ostati smiren, razgovarati s Turskom i svim ostalim zemljama članicama, odgovarati na pitanja koja mogu postojati i ispravljati sve nesporazume - tvrdi. 

Također, navodi da pitanje postavljanja nuklearnog oružja NATO-a ili otvaranja baza u Finskoj nije dio pregovora Helsinkija o članstvu sa zapadnim vojnim savezom.

Premijerka susjedne Švedske Magdalena Andersson rekla je da njezina zemlja ne želi stalne baze NATO-a ili nuklearno oružje na svom teritoriju. 


22:43 - Pentagon je upozorio da ruska vojska, unatoč uspjehu ukrajinskih snaga u Harkivu, uspijeva učvrstiti svoju kontrolu nad Donbasom i nad jugom zemlje, što znači da bi rat mogao još dugo trajati.

Ruske snage i dalje imaju problem zbog razjedinjenosti, slabog morala i logistike, rekao je novinarima visoki dužnosnik američkog ministarstva obrane, ne potvrdivši smjene u ruskom zapovjedništvu o kojima je izvijestio London.

No "i nadalje ćemo biti veoma oprezni u predviđanjima", dodao je.

"Krajnje smo odlučni učiniti sve kako bismo pomogli Ukrajincima da se obrane, pa i obučavajući ih upotrebi opreme koju im šaljemo", dodao je taj visoki dužnosnik koji je htio ostati anoniman.

"Oni se veoma dobro drže na bojišnici, nemaju problem s jedinstvom, nemaju problem zapovijedanja, njihova logistika i opskrba doista su povijesne", dodao je.

"No Rusi još imaju na raspolaganju velik dio kapaciteta koje su od jesenas gomilali" na granici s Ukrajinom, istaknuo je.

"Borbena spremnost nije dovoljna za pobjedu u ratu: treba imati žara za borbu i dobro zapovjedništvo", istaknuo je. No unatoč svemu tome, "mislimo da će sukob potrajati".


22:13 - U Njemačkoj su financijski čelnici skupine G-7 dogovorili pomoć od 18,4 milijarde za Ukrajinu kako bi ta zemlja mogla platiti svoje račune u narednim mjesecima i rekli da su spremni stati uz Kijev tijekom cijelog rata s Rusijom i učiniti više ako bude potrebno, po nacrtu priopćenja G-7, izvijestio je Reuters.


22:12 - Twitter je uveo novu politiku za suzbijanje dezinformacija na internetu o ratu u Ukrajini i drugim humanitarnim krizama.

Platforma više neće preporučivati tweetove koji su identificirani kao lažni. Također, korisnici neće moći lajkati, retweetati ili dijeliti sadržaj koji krši nova pravila "kriznih dezinformacija".

Politika će se usredotočiti na potencijalno opasne dezinformacije o navodnim ratnim zločinima, narativima sukoba, korištenju oružja i humanitarnim operacijama, piše Euro News


21:54 - Glavni stožer Oružanih snaga Ukrajine objavio je večernje ažuriranje u kojem navodi da je glavni fokus ruskih snaga bio u smjeru Donjecka gdje su koristili zrakoplove, topništvo i minobacače. 

- Na području Sjevernodonecka u Lugansku ruske snage izvele su napade, pretrpjele gubitke i povukle se na prethodno zauzete položaje. Borbe se nastavljaju u područjima sjeveroistočno od Harkova, gdje se ruske trupe pokušavaju zadržati na prethodno zauzetim položajima, a ponekad pokušavaju pokrenuti protunapade kako bi povratili kontrolu nad onim naseljima koja su zadnjih dana ponovno zauzele ukrajinske oružane snage - navodi Glavni stožer.

Također, ističu kako među ruskim snagama nedostaje morala te su zabilježeni značajni gubitci. - Dio osoblja ne prima obećane isplate - dodaju.


21:43 - Zamjenik zapovjednika jedinice Azov Svjatoslav Palamar objavio je na Telegramu videoporuku u kojoj kaže: “Slava Ukrajini! Danas je 85. dan rata. Vodstvo i ja smo u prostorijama pogona Azovstal. Događa se određena operacija, čije detalje neću iznositi. Zahvaljujem cijelom svijetu i Ukrajini na podršci. Vidimo se”.

BBC, koji je prenio njegovu poruku, ističe kako nije jasno na koju operaciju misli. 

Rusija kaže da je više od 1700 boraca iz tvornice od ponedjeljka odvedeno u područja pod ruskom kontrolom. 


20:32 - Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmytro Kuleba rekao je da je sa svojom britanskom kolegicom, ministricom vanjskih poslova Liz Truss, razgovarao o načinima "deblokiranja" ukrajinskog izvoza hrane.

Kuleba je rekao da je razgovarao s Trussom o "načinima da se Rusija smatra odgovornom za njezinu agresiju i deblokira ukrajinski izvoz hrane".

- Rusija snosi punu odgovornost ne samo za ubijanje, mučenje i silovanje Ukrajinaca, već i za gladovanje ljudi diljem svijeta, uključujući Afriku - istaknuo je. 


20:25 - Američki Senat odobrio je gotovo 40 milijardi dolara pomoći Ukrajini, najveći paket pomoći otkako je Rusija izvršila invaziju.

Uključuje vojnu, gospodarsku i humanitarnu pomoć, a izglasan je sa 86 glasa za i 11 protiv.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski na svom je Twitteru pohvalilo ovaj paket pomoći kojeg je nazvao "značajnim američkim doprinosom obnovi mira i sigurnosti u Ukrajini, Europi i svijetu".


19:26 - Najviši američki general razgovarao je s ruskim kolegom prvi put od početka ruske invazije na Ukrajinu, navodi CNN. 

Mark Milley razgovarao je telefonom sa svojim ruskim kolegom, generalom glavnog stožera Valeryjem Gerasimovim.

- Vojni čelnici razgovarali su o nekoliko sigurnosnih pitanja koja su zabrinjavajuća i dogovorili su se da će linije komunikacije ostati otvorene - priopćeno je.

Milleyjev razgovor s Gerasimovim dolazi šest dana nakon što je američki ministar obrane Lloyd Austin razgovarao sa svojim ruskim kolegom, ministrom obrane Sergejem Šojguom.


19:21 - U Sjevernodonecku je 12 osoba ubijeno u granatiranju, rekao je na Telegramu čelnik regionalne vojne uprave u istočnom Lugansku.

Serhiy Hayday kaže da je više od 40 osoba ozlijeđeno u napadima, a došlo je i značajnih razaranja koje su dovele do nestanka struje.

Najmanje osam kuća je oštećeno, a spasioci dva sata nisu mogli doći do mjesta požara zbog granatiranja, dodaje, prenosi BBC. 


17:24 - Nije neobično da članice NATO-a imaju različita mišljenja, rekao je glavni tajnik Sjevernoatlantskog saveza Jens Stoltenberg, govoreći o aktualnom odbijanju Turske da podrži pristupanje Finske i Švedske NATO-u.

"U NATO-u nije neobično imati različita mišljenja o važnim odlukama. Kada postoje različita mišljenja, imamo puno iskustva s time, sjednemo i pronađemo rješenje", rekao je Stoltenberg novinarima tijekom posjeta Kopenhagenu.

"U uskom smo kontaktu s Finskom, Švedskom i Turskom. Radimo na razlozima za zabrinutost koje je izrazila Turska", dodao je. Naglasio je kako vjeruje u "brzu odluku" o primanju dviju zemalja u NATO.


17:17 - Ukrajinske snage oslobodile su 23 naselja u Harkivskoj oblasti u roku od dva tjedna.

Ruske trupe nastavljaju granatirati Černjigovsku i Sumsku oblast kako bi odvratile naše snage s glavnih pravaca, naveo je ukrajinski general Aleksij Hromov. 


17:14 - Glavna skupština Europske putničke komisije (ETC) primila je u svoje članstvo Ukrajinu tj. njezinu Državnu agenciju za razvoj turizma (SATD), izvijestili su u četvrtak iz Hrvatske turističke zajednice (HTZ), čiji je direktor i potpredsjednik ETC-a Kristjan Staničić to ocijenio snažnom podrškom toj zemlji.

Online putem se kao počasna gošća Skupštini pridružila i predsjednica SATD-a Mariana Oleskiv, koja je istaknula da je u užasnom vremenu za njihovu zemlju, kada su napadnuti, ohrabrujuće dobiti snažnu podršku partnera diljem Europe.

"Ukrajina pripada europskoj obitelji i veselimo se suradnji s ETC-om. Vratit ćemo ukrajinsko putovanje i turizam i zajedno ga učiniti boljim", kazala je Oleskiv.


17:12 - Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski telefonski je razgovarao s Borisom Johnsonom, premijerom Ujedinjenog Kraljevstva. Kako je naveo na Twitteru, informirao ga je o tijeku neprijateljstava i operaciji spašavanja vojske iz Azovstala. 

- Razgovaralo se o potpori obrane, načinima izvoza poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine i uvoza goriva u Ukrajinu - dodao je Zelenski. 


17:10 - Rusi ne dopuštaju civilima da napuste okupirana područja na jugu Ukrajine, navodi The Kyiv Independent.

Rusi su zadržali više od 1000 automobila na kontrolnoj točki u Vasilivki u Zaporožskoj oblasti, ne dopuštajući im da uđu na teritorije pod kontrolom Ukrajine, izvještava regionalna uprava.


17:06 - Visoki vojni dužnosnik u Ukrajini Oleksij Gromov rekao je da se "mjere za evakuaciju ukrajinske vojske iz Mariupolja nastavljaju" te kako je "intenzitet neprijateljstava smanjen".

Smatra se da je nekoliko stotina vojnika još uvijek unutar tvornice, prenosi CNN. 


17:03 - Više od milijun ukrajinskih izbjeglica vratilo se kući nakon što su "frustrirani rastućom nelagodom, rastućom borbom s različitim sustavima diljem Europske unije", rekao je ukrajinski veleposlanik u Velikoj Britaniji Vadym Prystaiko.

Naveo je, prenosi BBC, da ukrajinskim izbjeglicama nedostaju njihovi najmiliji, domovi i posao. 

Gradonačelnici Kijeva i Harkiva poručili ljudima da se ne vraćaju u gradove jer još uvijek nije sigurno.


15:41 -  Američki predsjednik Joe Biden primio je u Bijelu kuću finskog predsjednika Saulija Niinistu i švedsku premijerku Magdalenu Andersson, nakon što su vlasti obje skandinavske zemlje podnijele zahtjeve za članstvom u NATO-u.

Foto: Reuters/PIXSELL


15:14 -  Šefica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristalina Georgieva u četvrtak je rekla kako "postaje optimističnija" da će sporazum sedam velikih gospodarstava G7 o osiguravanju novih proračunskih sredstava Ukrajini, pomoći toj zemlji da izbjegne hiperinflaciju.

Georgieva je na marginama sastanka ministara financija i guvernera središnjih banaka zemalja skupine G7 rekla da je glavno pitanje za financiranje Ukrajine tajming, odnosno izbjegavanje kašnjenja koje bi zemlju mogla gurnuti u monetarno financiranje, pri čemu središnja banka financira vladu.

"Znate, što se događa ako zemlja mora ići u monetarno financiranje. Rat donosi hiperinflaciju i onda strašnu, strašnu štetu - što mislimo da možemo izbjeći", rekla je Georgieva.


14:47 -  Glasnogovornik Kremlja Dmitri Peskov kazao je da budućnost ukrajinskih regija koje su pod ruskom okupacijom ovisi o "volji" onih koji tamo žive.

"Ništa neće biti učinjeno bez izražene volje stanovnika tih područja, bez da oni odluče kako dalje i s kim žele živjeti", dodao je.


13:41 -  Rusko Ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je da će razmotriti otvaranje pristupa ukrajinskim crnomorskim lukama samo ako se razmotri i ukidanje sankcija protiv Rusije, prenosi novinska agencija Interfax.

Ukrajina, jedan od najvećih proizvođača žitarica u svijetu, je većinu svojih proizvoda izvozila preko crnomorskih luka, ali je od slanja ruskih trupa u Ukrajinu primorana svoja dobra izvoziti željeznicom ili putem manjih riječnih luka.

Direktor programa UN-a za hranu (WFP) David Beasley pozvao je u srijedu ruskog predsjednika Vladimira Putina da otvori crnomorske luke.

"Ako imate imalo srca, molim vas otvorite luke", poručio je Beasley. FWP prehranjuje oko 125 milijuna ljudi i kupuje 50 posto žitarica od Ukrajine.


12:59 -  Grad Bakhmut u regiji Donjeck, inače važan za ukrajinsku vojsku, sve je više meta ruskih projektila i topništva.  Pavlo Kyrilenko, načelnik regionalne vojne uprave Donjecka, rekao je u četvrtak da je došlo do još jednog zračnog napada na grad u kojem još živi oko 20.000 ljudi. Kyrilenko je rekao da je pogođena peterokatnica i poslovna zgrada te da su spasili iz ruševina petero ljudi.

 


12:56 - Hrvatska seljačka stranka podupire stajalište predsjednika Republike Zorana Milanovića te ne podržava ulazak Švedske i Finske u NATO savez prije rješavanja izbornog zakonodavstva u BiH, priopćili su u četvrtak iz HSS-a.

>>> OPŠIRNIJE


12:38 - Rusija je objavila da protjeruje pet portugalskih diplomata, te moraju napustiti zemlju u roku 14 dana. Rusko Ministarstvo vanjskih poslova protjeralo je ovih dana ukupno 85 diplomata, 34 iz Francuske, 27 iz Španjolske i 24 iz Italije, kao odgovor na protjerivanje njihovih diplomata.


12:33 - U Kijevu na suđenju prvom ruskom vojniku zbog zločina počinjenih tijekom ruske invazije na Ukrajinu svjedočila je supruga žrtve.

>>>OPŠIRNIJE


12:10 -  Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba na Twitteru je napisao da Ukrajince "vrijeđa" da ih se tretira kao "drugorazredne građane." 

"Strateška dvosmislenost prema europskoj perspektivi Ukrajine, koju posljednjih godina promiču neke europske prijestolnice je propala i mora prestati", napisao je.  

 


11:44 - Njemački kancelar Olaf Scholtz upozorio je danas u Bundestagu da unatoč ruskoj invaziji na Ukrajinu to neće ubrzati njezino pridruživanje Europskoj uniji. Istaknuo je kako to ne bi bilo korektno prema balkanskim državama koje na članstvo čekaju već godinama.


10:54 -  Talijanski premijer Mario Draghi pozvao je za hitan prekid vatre u Ukrajini kako bi mogli početi ozbiljni pregovori za kraj rata.

"Čim prije se mora postići prekid vatre", kazao je Draghi u Gornjem domu Senata u Rimu tijekom rasprave oko uloge Italije u podržavanju Ukrajine, što je počelo izazivati nezadovoljstvo kod vladajuće većine.


10:43 - Još dvojica ruskih vojnika Aleksandr Bobykin i Aleksandr Ivanov priznala su krivnju za kršenje pravila ratovanja tijekom ruske invazije na Ukrajinu. Ukrajinske vlasti su ih optužile za granatiranje civilnih područja. Oni su drugi i treći ruski vojnici kojima se sudilo nakon narednika  Vadim Shishimarin, koji je priznao krivnju za ubojstvo 62-godišnjeg civila na sjeveroistoku Ukrajine.


10:34 -  Međunarodni odbor Crvenog križa (ICRC) započeo je s popisivanjem stotina ratnih zarobljenika iz opkoljene čeličane Azovstalj u ukrajinskom Mariupolju, priopćila je u četvrtak ta organizacija.

Postupak potrage za borcima koji su napustili metalurški kompleks, uključujući ranjene, počeo je u utorak i nastavlja se u četvrtak. ICRC prikuplja podatke od pojedinaca kako bi pratio sudbinu zarobljenih.

Photo: Rusko Ministarstvo obrane/REUTERS
Foto: RUSSIAN DEFENCE MINISTRY/REUTERS, Ilustracija


10:08 - Rusija tvrdi da se do sada ukupno predalo 1730 vojnika iz Azovstala, rečeno je na jutrošnjoj konferenciji za medije ruskog Ministarstva obrane. U posljednjih 24 sata predao se 771 vojnik, među kojima je 80 njih ozlijeđenih.

Oni kojima je potrebna medicinska pomoć, dobili su je u medicinskim ustanovama u Novoazovskom i Donjeckom. 


9:57 - Ukrajina neće prihvatiti prekid vatre sve dok se ruske snage ne povuku iz zemlje, izjavio je savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihajlo Podoljak. Podoljak je sudjelovao u već u nekoliko rundi mirovnih pregovora između dvije zemlje.

"Sve dok Rusija nije spremna u potpunosti napustiti okupirane teritorije, naš pregovarački tim su oružje, sankcije i novac", kazao je.


9:51 - Projekt Critical Threats, koji je povezan s think tankom American Enterprise Institute, objavio je na Twitteru animaciju 80 dana rata u Ukrajini. Prikazuje ruski napad u Ukrajinu, napredovanje, kao i povlačenje te trenutnu situaciju na ratištu.

>>> OPŠIRNIJE


9:16 -  Njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock optužila je u srijedu Rusiju da blokiranjem izvoza žitarica iz Ukrajine koristi glad i osiromašivanje kao ratno oružje.

“Rusija u ovom ratu koristi još jedno užasno i snažno oružje, glad i siromaštvo. Time što blokira ukrajinske luke, uništava silose, ceste i željeznice, Rusija pokreće rat za žitom i izaziva globalnu prehrambenu krizu”, rekla je Baerbock na sastanku ministara vanjskih poslova u UN-u u New Yorku.

“To čini u trenutku kada su, zbog razornih učinaka klimatske krize, pandemije i sukoba koji bjesne u njihovim regijama, milijuni ljudi već suočeni s prijetnjom glađu, posebno na Bliskom istoku i u Africi”, rekla je njemačka ministrica.


9:02 - Više od pola ukrajinskih borca koji su bili u čeličani Azovstal su je napustili i predali se, tvrdi vođa proruskih separatista Denis Pušilin, prenosi ruska državna novinska agencija TASS. Točne brojke u ovom trenutku nisu poznate.


8:51 - Britansko Ministarstvo obrane objavilo je najnovije podatke vezano uz rat u Ukrajini. Navode da je Rusija otpustila nekoliko viših zapovjednika zbog njihovog lošeg učinka u ratu u Ukrajini.

Britanci su objavili da je general-pukovnik Serhij Kisel suspendiran je zbog "neuspjeha da zauzme Harkiv", a viceadmiral Igor Osipov "vjerojatno" je suspendiran zbog potonuća ruske krstarice Moskve u travnju. Čelnik ruskih Oružanih snaga Valerij Gerasimov i dalje je na svojoj poziciji, ali nije poznato ima li i dalje povjerenje ruskog predsjednika, piše britansko Ministarstvo obrane.

 


8:38 - Rusko Ministarstvo vanjskih poslova objavilo je da su poslali 900 ukrajinskih vojnika iz čeličane Azovstal u Mariupolju u istražni zatvor koji se nalazi na teritoriju koji je pod kontrolom Rusa, piše BBC. Glasnogovornica ruskog Ministarstva Maria Zakharova objavila je da se predalo 959 ukrajinskih vojnika, a njih 51 su teško ozlijeđeni.

Ministarstvo obrane u Kijevu izjavio je da se nada razmjeni vojnika i to čim prije je to moguće. 

Podsjetite se kako je izgledala evakuacija vojnika

Rat u Ukrajini
1/14

7:38 - Ruski guverner tvrdi da je jedan civil ubijen u ukrajinskom bombardiranju sela koje se nalazi na području Rusije. Roman Starvoit kaže da je rano jutros napadnuto selo Tjotkino.

"Novi neprijateljski napad na Tjotkino dogodio se u zoru. Nažalost, završio je tragično", napisao je. Podijelio je i slike koje navodno prikazuju posljedice bombardiranja. Informacije nisu neovisno provjerene.


6:45 - Ukrajinski portal The Kyiv Independent objavio je tvit kako je Hrvatska stala uz Tursku te će blokirati Finskoj i Švedskoj ulazak u NATO savez.

- Hrvatski predsjednik Zoran Milanović rekao je kako će naložiti stalnom predstavniku zemlje pri NATO-u da glasuje protiv tog poteza - objavili su. 


6:20 -  Američki Senat jednoglasno je u srijedu odobrio diplomatkinju Bridget Brink za veleposlanicu u Ukrajini, popunivši kritično mjesto koje je prazno već tri godine. Brzo potvrđivanje naglasilo je želju obiju strana da pošalju veleposlanika koji će podržati ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog dok se suočava s ruskom invazijom. Potvrda Senata stigla je istog dana kada je američko veleposlanstvo u Kijevu ponovno otvoreno nakon tromjesečnog zatvaranja zbog ruske invazije 24. veljače. Također se očekuje da će Senat kasnije ovog tjedna odobriti gotovo 40 milijardi dolara vojne i humanitarne potpore Kijevu, financiranje koje je već prošlo u Zastupničkom domu.

Bridget Brink je rodom iz Michigana, govori ruski i trenutno je američka veleposlanica u Slovačkoj. Diplomatkinja već 25 godina, radila je u Uzbekistanu i Gruziji, kao i na nekoliko visokih pozicija u State Departmentu i Vijeću za nacionalnu sigurnost Bijele kuće.

U Kijevu nije bilo američkog veleposlanika od svibnja 2019., kada je Trump iznenada opozvao tadašnju američku veleposlanicu u Ukrajini Marie Yovanovitch.


6:00 - Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski ismijao je tvrdnju Rusije da koristi sofisticirano novo lasersko oružje u svom ratu protiv Ukrajine. Zelenski je u svom govoru povukao paralele s tvrdnjom nacističke Njemačke da je izumila "čudesno oružje" u posljednjim danima Drugoga svjetskog rata jer je postajalo jasno da će izgubiti.

- Što je jasnije postajalo da nemaju šanse u ratu, to je bilo više propagande o nevjerojatnom oružju koje će biti toliko moćno da osigura prekretnicu - rekao je u svom kasnonoćnom obraćanju na Facebooku.

- I tako vidimo da u trećem mjesecu rata punog razmjera Rusija pokušava pronaći svoje 'čudesno oružje'... sve ovo jasno pokazuje potpuni neuspjeh misije - smatra. 


5:50 - Volodimir Zelenski je na Telegramu objavio da je nakon dugih pregovora došlo do "dva dana pravog prekida vatre" na području čeličane u Mariupolju i da će prvi evakuirani ljudi iz Azovstala stići u Zaporožje u četvrtak ujutro.

- Već je evakuirano više od stotinu civila, žena i djece koji tamo bježe od neprijatelja. S obzirom na svu složenost procesa, prvi evakuirani stići će u Zaporožje ujutro. Tamo će ih dočekati naša ekipa. Nadam se da će se sutra steći svi potrebni uvjeti za nastavak evakuacije ljudi iz Mariupolja. Planiramo početi u 8 ujutro - napisao je.

VIDEO Iscurila još jedna snimka neobičnog ponašanja Putina: Je li mu se zdravlje pogoršalo?

Ključne riječi

Komentara 146

VA
vapor
17:29 19.05.2022.

Pa zar Rusi nisu rekli da im sankcije ne štete?

Avatar Cohen
Cohen
11:51 19.05.2022.

"..rat za žitom"? Otkud ovdje instrumental? Iza prijedloga "za" dolazi akuzativ imenice, Je li lektor (-ica) na godišnjem, kao Nobilo?

ST
Stipan
07:32 19.05.2022.

Nikad se vruće ne jede kao što se vruće kuha.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije