Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RAT U EUROPI

Sumnja na izdaju: Ukrajinci uhitili zamjenika direktora nuklearke u Černobilu

Foto: Reuters/PIXSELL
1/10
Autori: Vecernji.hr, Hina
19.05.2022.
u 00:25

Rusi i dalje napadaju u Donbasu, no Ukrajinci tvrde kako je njihova obrana jaka

Danas je 84. dan rata u Ukrajini. Rusi i dalje napadaju U Donbasu, no Ukrajinci tvrde kako je njihova obrana jaka. Konvoj s evakuiranim vojnicima iz čeličane Azovstal stigao je u Olenivku u blizini Donjecka, no koja je njihova sudbina još nije poznato. 

Ključni događaji: 

  • Rusija je zatražila od svog Vrhovnog suda da ukrajinsku pukovniju Azov proglasi terorističkom organizacijom
  • Branitelji iz Azovstala prevezeni su u Olenivku u blizini Donjecka
  • Zelenski kaže ds Rusi gađaju Ukrajinu projektilima cijeli dan da kompenziraju svoje neuspjehe, no da je njihova obrana sve jača
  • Najmanje sedam civila je ubijeno, a šest ranjeno danas u ukrajinskoj regiji Donjeck u ruskim napadima
  • Rusi kažu da se predalo gotovo 1000 ukrajinskih vojnika koji su bili zarobljeni u čeličani Azovstal u Mariupolju 

>> Pad Mariupolja kao pad Vukovara: Prekretnica za rat u kojem Ukrajinci više neće stati. Ići će do kraja

Tijek događaja: 

23:50 - Državni istražni ured Ukrajine (DBR) objavio je na svojim stranicama da radi na razotkrivanju izdajnika koji su stali na stranu neprijatelja i pomagali okupatorima.

- Tako su u ožujku 2022. službenici DBR-a zajedno sa SBU-om priveli zamjenika generalnog direktora nuklearne elektrane u Černobilu, koji je napustio mjesto službe po izvanrednom stanju i sakrio se u Zakarpatskoj regiji - naveli su. 

- Pobjegao je iz postaje i nije pružio fizičku zaštitu objekta, što je izravno spadalo u njegove funkcionalne obveze. Službenici DBR-a istražuju moguću umiješanost dužnosnika u provođenje subverzivnih aktivnosti protiv Ukrajine. Konkretno, moraju utvrditi je li pomagao ruskoj vojsci u zauzimanju Černobila krajem veljače - dodaje se. 

U njegovom domu i u upravnim prostorijama nuklearne elektrane Černobil izvršeni su pretresi te oduzeti dokumenti. Također, istražitelji su ispitali svjedoke.


23:45 - Sjedinjene Države su izrazile odlučnu potporu zahtjevu Finske i Švedske za članstvo u NATO-u, obećavši da će biti na njihovoj strani u slučaju ruske "prijetnje".

"Srdačno pozdravljam i odlučno podupirem povijesnu kandidaturu Finske i Švedske", rekao je predsjednik Joe Biden koji u četvrtak treba primiti švedsku ministricu Magdalenu Andersson i finskog predsjednika Saulija Niinista u Bijeloj kući.

>> OPŠIRNIJE


22:50 - Ruska vojska ubila je danas 15 civila u Lugansku. Prema ukrajinskoj vojsci, Rusija je u jednom danu granatirala 46 naselja, uništivši ili oštetivši više od 40 stambenih zgrada, dvije škole, dječji vrtić i drugu civilnu infrastrukturu.


22:12 - Američki državni tajnik Antony Blinken najavio je da će SAD dati dodatnih 215 milijuna dolara nove hitne pomoći u hrani za krizu u Ukrajini i pozvao druge zemlje da brzo pomognu rastućoj globalnoj prehrambenoj krizi, prenosi CNN. 

- Danas, s obzirom na hitnost krize, najavljujemo novih 215 milijuna dolara nove hitne pomoći u hrani i učinit ćemo mnogo više - rekao je Blinken u Ujedinjenim narodima.

- Očekujemo da će naš Kongres vrlo brzo odobriti oko 5,5 milijardi dolara dodatnih sredstava za humanitarnu pomoć i sigurnost hrane - dodao je. 


22:09 - Na Twitteru je objavljena grafika dosadašnjeg tijeka rata u Ukrajini koja prikazuje rusko napredovanje i povlačenje. Također, vidljiva su područja koja su trenutno pod ruskom kontrolom. 


21:51 - Protivnici rata u Moskvi pretvorili su simbol "Z" u golubicu. 


21:49 - Najmanje 10 ukrajinskih civila, uključujući dvoje djece, ubile su danas ruske snage u istočnoj regiji Donjeck, rekao je regionalni guverner Pavlo Kirilenko.

Kirilenko, koji nije iznio detalje, rekao je da je još sedam osoba ozlijeđeno, prenosi The Guardian. 


21:23 - Napredak u nastojanjima Finske i Švedske za članstvom u NATO-u bit će moguć samo ako se poduzmu konkretni koraci za rješavanje pitanja nacionalne sigurnosti Turske, poručio je glasnogovornik predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana svojim skandinavskim kolegama u telefonskom razgovoru u srijedu.

Ibrahim Kalin, koji je i Erdoganov glavni savjetnik za vanjsku politiku, razgovarao je sa švedskim, finskim, njemačkim, britanskim i američkim kolegama o predloženom proširenju NATO-a, objavio je ured turskog predsjednika.

"Naglašeno je da napredak u procesu neće biti moguć ako očekivanja Turske ne budu ispunjena", navodi se u priopćenju.

Sjevernoatlantsko vijeće, glavno političko tijelo NATO-a, ne može započeti proces pristupanja Švedske i Finske NATO-u zbog turskog protivljenja, piše dpa.


20:38 - Ukrajinske oružane snage kažu da su zauzele još jedno naselje u regiji Harkiv, dok trupe nastavljaju s protunapadima na tom području, prenosi CNN. 

- Kao rezultat ofenzive naših trupa, oslobođeno je naselje Dementijevka - naveo je glavni stožer. Dementijevka je oko 35 kilometara sjeverno od Harkiva.

Također, izvijestili su o teškim borbama u regiji Lugansk gdje ruske snage nastavljaju s pokušajima uništavanja ukrajinske obrane. Ukrajinska nacionalna garda izvijestila je da je u regiji Lugansk njezina brigada za brzo reagiranje uništila mostove kako bi zaustavila napredovanje ruskih snaga prema gradovima Severodonjeck i Lysychansk.


20:31 - NATO savez ne očekuje značajne dobitke ni za jednu stranu bojnog polja u Ukrajini u sljedećim tjednima, rekao je za CNN jedan vojni dužnosnik NATO-a upoznat s obavještajnim podacima. 

- Mislim da ćemo neko vrijeme biti u zastoju - rekao je te dodao kako smatra da bi Ukrajina mogla vratiti Krim i Donbas.

- Ne sada, ne uskoro, ali ako mogu nastaviti s borbom, mislim da je tako - navodi. 


20:26 - Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski produžio je vojno stanje i mobilizaciju za još 90 dana u zemlji, počevši od 25. svibnja. Dokumenti su dostavljeni ukrajinskom parlamentu i mora ih odobriti najmanje polovica zastupnika.

Vojno stanje u zemlji je uvedeno 24. veljače, na dan kada je Rusija izvršila invaziju. Početni rok od 30 dana do sada je dva puta produžen.


20:21 - "Ne ratu!", poručio je na filmskom festivalu u Cannesu ruski redatelj, protivnik režima, Kiril Serebrenjikov nakon prikazivanja njegova filma "Žena Čajkovskog" koji se natječe za Zlatnu palmu.

"Potpuno sam siguran da su kultura i ljudi u kulturi kadri zaustaviti ovaj rat" u Ukrajini, rekao je praćen gromoglasnim pljeskom, u društvu svojih glumaca, nakon prikazivanja filma kojim je otvoren natjecateljski dio festivala.

"Taj kraj će doći, on će doći u jednom trenutku i onda će biti mir", dodao je, skrivajući se iza sunčanih naočala.

Zbog kućnog pritvora Serebrenjikov lani nije mogao doći u Cannes braniti "Gripu Petrovljevih", kao ni "Ljeto" 2017. 

Poznat po svojim odvažnim filmovima i potpori LGBT+ osobama, Kiril Serebrenjikov, koji je i kazališni redatelj, službeno je otvorio festival filmom koji je intimni pogled na kratak i loš brak skladatelja Petra Iljiča Čajkovskog.


19:57 - Organizacija Human Rights Watch objavila je da je dokumentirala dodatne slučajeve "očiglednih ratnih zločina" koje su počinile ruske postrojbe u dvije ukrajinske oblasti.

Human Rights Watch (HRW) je u izvješću naveo da su ruske snage koje su kontrolirale veći dio kijevske i černjihivske oblasti od kraja veljače do ožujka odgovorne za egzekucije civila, mučenja i druge teške oblike zlostavljanja.

Izvješće ukazuje na 22 slučaja pogubljenja po kratkom postupku, devet drugih nezakonitih ubojstava, šest slučajeva nestanka i sedam mučenja. Dvadeset i jedan civil ispričao je HRW-u o nezakonitom zatočenju u neljudskim i ponižavajućim uvjetima, navodi se u izvješću.

Rusija je više puta odbacila odgovornost za ratne zločine te optužuje Ukrajinu kako je inscenirala zločine. Upitan općenitije o optužbama da su ruske snage počinile zločine u Ukrajini, Peskov je odgovorio Reutersu: "Smatramo nečuvenim i neprihvatljivim razbacivanje takvim izrazima."

"Mnogi slučajevi o kojima Ukrajina govori očito su lažni, a oni najnevjerojatniji su montirani, što su uvjerljivo dokazali naši stručnjaci", rekao je.


19:56 - Veleposlanstvo Sjedinjenih Država ponovno je otvoreno u Kijevu, nakon tromjesečnog razdoblja u kojem je bilo zatvoreno zbog ruske invazije na Ukrajinu koja je počela 24. veljače.

"Službeno ponovno otvaramo rad", rekao je glasnogovornik Daniel Langenkamp za Reuters, nakon čega se ubrzo američka zastava zavijorila iznad ambasade. Glasnogovornik je rekao da će se u početku manji broj diplomata vratiti u misiju.

Konzularne operacije neće se odmah nastaviti a savjet State Departmenta američkim građanima da ne putuju u bilo koji dio Ukrajine i dalje je na snazi, rekao je Langenkamp.

Američko veleposlanstvo zatvorilo se 14. veljače, deset dana prije nego je Rusija započela punu invaziju. Osoblje je provelo prva dva mjeseca rata u Poljskoj, ali otpravnica poslova Kristina Kvien vratila se u Ukrajinu 2. svibnja, u Lavov na zapadu zemlje.


19:07Tisuću ukrajinskih vojnika sa svojim zapovjednicima još brane položaj u metalurškoj tvornici Azovstalju u Mariupolju, rekao je u srijedu proruski separatistički čelnik nakon informacije koju je objavila Moskva da se 959 branitelja predalo od ponedjeljka.

Na početku je u čeličani bilo "više od 2000 ljudi", rekao je čelnik samoproglašene Donjecke Republike Denis Pušiljin na sastanku s novinarima u Mariupolju, na kojemu je bila i agencija France Presse u okviru putovanja koje je organiziralo rusko ministarstvo obrane.

Nakon predaje koja je počela u ponedjeljak, ostalo ih je "malo više od pola", dodao je, što znači oko tisuću.

"Zapovjednici i viši časnici bojne Azov još nisu izašli", rekao je separatistički čelnik.


19:06 - Rusija je u srijedu otkrila da koristi novu generaciju snažnog laserskog oružja u Ukrajini za spaljivanje dronova te da razmješta tajno oružje kako bi se suprotstavila velikoj količini zapadnog oružja koje se isporučuje toj susjednoj zemlji.

>> OPŠIRNIJE


19:01 - Na pitanje finskog novinara o vojno-tehničkim mjerama koje Rusija planira poduzeti protiv Finske zbog njezine prijave za članstvo u NATO-u, glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Maria Zaharova istaknula je kako je to pitanje za Ministarstvo obrane, no da će "to biti iznenađenje".

- Odluka će biti donesena nakon što se uzme u obzir cijeli niz čimbenika i detalja o tome kako će napredovati članstvo Finske u NATO-u. Na temelju svih tih parametara, bit će donesena odluka, prije svega od strane vojske - rekla je, prenosi TASS.


17:39 - Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao je zastupnicima svoje stranke u Ankari da očekuje da zemlje članice NATO-a "razumiju" sigurnosna pitanja Turske u vezi s nastojanjima Finske i Švedske da se pridruže savezu.

- Očekujemo da naši saveznici razumiju, poštuju i podrže našu osjetljivost. Imamo osjetljivost za zaštitu naših granica od terorizma. Nitko od naših saveznika nije pokazao poštovanje prema ovoj osjetljivosti kao što smo očekivali - rekao je. 


17:03 - Mirovni pregovori između Rusije i Ukrajine ne napreduju i najvjerojatnije se neće nastaviti nakon "kapitulacije" ukrajinske vojske iz čeličane Azovstal, rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

- Pregovori stvarno ne napreduju. Vidimo potpuni nedostatak želje ukrajinskih pregovarača za nastavkom ovog procesa - rekao je. 

Tvrdi da nema sumnje da su se borci koji su napustili opkoljenu čeličanu Azovstal u lučkom gradu Mariupolju predali.

Ukrajinske vlasti rekle su da bi borci mogli biti zamijenjeni za ruske zarobljenike, ali detalji o bilo kakvom sporazumu između dviju strana nisu objavljeni u javnosti. Borci su odvedeni u područja pod ruskom kontrolom u istočnoj Ukrajini.


17:02 - U Kijevskoj regiji od početka ruske invazije pronađeno je 1.288 tijela civila, rekao je Andriy Nyebytov, šef policije regije Kijev.

- Većina ih je upucana automatskim oružjem - dodao je, rekavši da policija nastavlja pronalaziti nove ukope ubijenih civila u regiji, prenosi BBC. 


15:30 - Ruski Ministarstvo vanjskih poslova objavilo je da će uz 35 francuskih diplomata, protjerati i 24 zaposlenika talijanskog veleposlanstva u Moskvi i 27 zaposlenika španjolskog veleposlanstva.

Talijanski premijer Mario Draghi ovaj potez nazvao je "neprijateljskim".


15:25 -  Bruxelles predlaže "novu izvanrednu makrofinancijsku pomoć" Ukrajini koja bi mogla dosegnuti "9 milijarda eura u 2022." godini, objavila je  srijedu predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

Predsjednica nije dala više pojedinosti o oblicima te pomoći. Europska unija već je izdvojila hitnu makrofinancijsku pomoć Ukrajini u iznosu od 1,2 milijarde eura, nakon što je počela invazija Rusije na Ukrajinu.

Von der Leyen je pozvala međunarodne partnere i institucije da se pridruže platformi za obnovu Ukrajine nakon rata.

"EU ima i odgovornost i strateški interes da bude lider obnove Ukrajine", rekla je.


14:23 - Turska neće odobriti zahtjev Švedske za pridruživanje NATO-u, a švedska i finska delegacija ne bi se trebale truditi doći u Ankaru kako bi je uvjerili da podupire njihove kandidature , rekao je turski predsjednik Tayip Erdogan.

Ta izjava dolazi nakon što su dvijejutros službeno podnijele zahtjev za pridruživanje vojnom savezu.


14:20 - Ruski vojnik kojem se sudi za ratne zločine u Ukrajini priznao je krivnju za ubojstvo nenaoružanog civila, javlja Guardian.

Podsjetimo, ovo je prvo suđenje za ratni zločin ruskom vojniku u Kijevu. Vojnik Vadim Šišimarin (21) optužen je za ubojstvo nenaoružanog 62-godišnjeg civila u prvim danima ruske invazije na Ukrajinu. Prijeti mu doživotni zatvor ako ga osude. 


13:47 - Rusija je u srijedu objavila da je odlučila protjerati 34 francuska diplomata kao odgovor na francusko protjerivanje 41 Rusa u travnju, u svjetlu rata u Ukrajini, što je Pariz odmah osudio.

Francuski veleposlanik u Moskvi Pierre Lévy pozvan je u srijedu na razgovor u rusko ministarstvo vanjskih poslova gdje mu je predana nota o tome da je "34 suradnika francuskih diplomatskih predstavništava u Rusiji proglašeno nepoželjnima", priopćilo je rusko veleposlanstvo. Rusiju moraju napustiti u roku od dva tjedna, po istom izvoru.

Francuska je u travnju objavila da je odlučila protjerati 41 ruskog diplomata zbog špijunaže, dodajući da su sankcije na tragu europskog pristupa.

Rusija je u srijedu oštro prosvjedovala protiv te francuske odluke ocijenivši je "provocirajućom i neutemeljenom". 


13:40 - Vučić: Srbija će sudjelovati u obnovi gradova u Ukrajini. Poštujemo njezin teritorijalni integritet

>> Više ovdje. 


13:11 - Počinje prvo suđenje za ratni zločin ruskom vojniku u srijedu u Kijevu, a proruski separatisti poručuju da će sud odlučivati o sudbini ukrajinskih branitelja iz čeličane Azovstalj, javlja BBC. Vojnik Vadim Šišimarin (21) optužen je za ubojstvo nenaoružanog civila u prvim danima ruske invazije na Ukrajinu. Prijeti mu doživotni zatvor ako ga osude. 

Ukrajina tvrdi da je identificirala tisuće potencijalnih ratnih zločina koje je počinila Rusija, dok je Moskva više puta zanijekala da je ciljala civile.

Tužitelji kažu da se Šišimarin vozio u ukradenom vozilu s drugim vojnicima u sjeveroistočnoj regiji Sumi kada su naišli na 62-godišnjeg biciklista koji je koristio telefon. Navode da je Šišimarinu naređeno da puca u civila kako bi ga spriječio da otkrije njihovu lokaciju ukrajinskim braniteljima. 

"Ovim prvim suđenjem šaljemo jasan signal da svaki počinitelj, svaka osoba koja je naredila ili pomogla u počinjenju zločina u Ukrajini neće izbjeći odgovornost", rekla je glavna tužiteljica Irina Venediktova.

Kremlj tvrdi da nema informacija o suđenju ruskomg vojniku i optužuje Kijev za izmišljanje optužbi.

"Za sada nemamo informacija. A mogućnosti pomoći (optuženiku) su vrlo ograničene u nedostatku diplomatskog predstavništva", rekao je Dmitrij Peskov, glasnogovornik Kremlja.


12:45 - Rusija je optužila ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog za "laži i propagandu" zbog izjave u kojoj se predaja boraca koji brane Mariupolj ruskim snagama opisuje kao "spašavanje" koje je pokrenula ukrajinska strana.

Glasnogovornica ministarstva vanjskih poslova Maria Zakharova kaže da je izjava Zelenskog "remek-djelo koje je proizašlo iz pera onih koji stvaraju u studiju Kvartal 95" - referenca na TV produkcijsku tvrtku koju je stvorio Zelenski prije nego što je postao šef države.

- Dojam je da pišu novu seriju ili tekst za svoj sljedeći korporativni događaj - dodaje tvrdeći da Rusija stoji iza plana za evakuaciju ukrajinskih boraca iz čeličane.

Zakharova kaže da te izjave "pokazuju njihove laži i propagandu temeljenu na lažima koje su koristili cijelo ovo vrijeme". Ona također tvrdi da je Ukrajina "naučila lagati" od "američkih i NATO stručnjaka".


12:00 - Od početka invazije u Ukrajini ubijeno je čak 28.300 ruskih vojnika, objavio je Glavni stožer Oružanih snaga Ukrajine na Facebooku. Dodaje se da je Rusija tijekom proteklog dana izgubila oko 400 vojnika.


11:30 - Sud će odlučiti o sudbini ukrajinskih boraca koji su se predali u čeličani Azovstal u Mariupolju, rekao je čelnik separatista u istočnoj Ukrajini.

Prema ruskoj novinskoj agenciji Tass, čelnik separatista iz Donjecka Denis Pušilin kaže da "ako je protivnik položio oružje, sud odlučuje o budućoj sudbini".

Kaže da bi se svi Ukrajinci za koje se utvrdi da su "neonacistički ratni zločinci" trebali suočiti s međunarodnim sudom. Dodao je i da su najviši zapovjednici čeličane još uvijek unutar tvornice i da se tek trebaju predati


10:23 - Gotovo 1000 ukrajinskih boraca skrivenih u čeličani Azovstal u Mariupolju se predalo, priopćilo je rusko ministarstvo obrane. Kaže da su se 694 borca ukrajinske vojske i bojne Azov predala u posljednja 24 sata.

Ministarstvo kaže da je ukupan broj onih koji su se sada predali 959 (ovo uključuje 265 za koje je rečeno da je otišlo u prvim evakuacijama u ponedjeljak).

Oni koji napuštaju čeličanu odvode se na teritorij pod ruskom kontrolom. Ukrajinske vlasti nisu dale najnovije informacije o tome koliko je boraca danas napustilo Azovstal.

Service members of Ukrainian forces who have surrendered after weeks holed up at Azovstal steel works are seen inside a bus, which arrived under escort of the pro-Russian military at a detention facility in the course of Ukraine-Russia conflict in the settlement of Olenivka in the Donetsk Region, Ukraine May 17, 2022. REUTERS/Alexander Ermochenko Photo: Alexander Ermochenko/REUTERS
Foto: Alexander Ermochenko/REUTERS


10:00 - Rusko ministarstvo obrane objavilo je priopćenje za Telegram u kojem se navodi da je od istražnog odbora Rusije zatražilo da dostavi informacije o "nezakonitim radnjama ukrajinskih oružanih formacija u vezi s korištenjem civilnih objekata u vojne svrhe".

Tvrde da je “bojna Azov koristila zgrade vrtića i škola za opremanje vojarni” te da pripadnici bojne 'Aidar' opremaju položaje na mjestima koja za to nisu predviđena, stvarajući stvarnu opasnost za civilno stanovništvo.

Rusko ministarstvo obrane također tvrdi da su u regiji Dnjepropetrovsk ukrajinske snage organizirale vojne operacije u bolnicama te da se "osoblje i pacijenti medicinskih ustanova drže kao živi štit".


9:15 - Operacija spašavanja čeličane Azovstal bit će gotova tek kada svi branitelji Mariupolja budu evakuirani na teritorije pod ukrajinskom kontrolom, izjavila je za BBC zamjenica ukrajinskog ministra obrane Hanna Maliar.

- U Azovstalu je još puno ljudi i nastavljamo pregovore kako bismo ih izvukli - kaže Maliar. Dodaje da je to osjetljiva operacija i da svaka naredba može biti opasna za živote ljudi.

Pozivi političara u Moskvi da se neki od onih koji su odvedeni iz čeličane izvedu na suđenje za ratne zločine "najvjerojatnije su upućeni zbog domaće propagande u Rusiji", kaže Maliar.

- Pregovori su još u tijeku i jako se nadamo pozitivnom rezultatu.


9:01 - Finska i Švedska službeno su podnijele zahtjeve za pridruživanje NATO-u u sjedištu saveza u srijedu, pokrenuvši proces pristupanja za koji se očekuje da će trajati samo nekoliko tjedana. I Švedska i Finska bile su neutralne tijekom hladnog rata, a njihova odluka o pridruživanju NATO-u potaknuta ruskom invazijom na Ukrajinu jedna je od najznačajnijih promjena u europskoj sigurnosnoj arhitekturi u više desetljeća. Više ovdje. 


8:45 - Ruske snage nastavljaju s raketnim napadima na vojne ciljeve i civile diljem Ukrajine, priopćila je u srijedu ukrajinska vojska, a prenosi BBC.

U Mariupolju - za koji se čini da je nakon višemjesečne opsade na rubu pada - Ukrajina čini "sve moguće i nemoguće" kako bi spasila borce zarobljene u čeličani Azovstalj koja je u okruženju ruskih snaga, navodi Glavni stožer ukrajinskih Oružanih snaga.

Dodaje da ruske snage napadaju i u Donjecku, a nastavljaju granatirati i pogranična područja Černihiv i Sumi.


7:50 - Rusija je vjerojatno koristila tisuće čečenskih boraca u područjima Mariupolja i Luhanska, tvrdi Ministarstvo obrane Ujedinjenog Kraljevstva.

- Unatoč tome što su ruske snage okruživale Mariupolj više od deset tjedana, čvrst ukrajinski otpor odgodio je sposobnost Rusije da stekne potpunu kontrolu nad gradom. To je osujetilo njezine rane pokušaje zauzimanja ključnog grada i nanijelo skupe gubitke među ruskim snagama - kažu Britanci.  Zbog toga je Rusija morala "značajno koristiti pomoćno osoblje", navodi Ministarstvo obrane u svom dnevnom ažuriranju obrambenih obavještajnih podataka.

- Ove snage vjerojatno se sastoje od pojedinačnih dobrovoljaca i jedinica Nacionalne garde, koje su rutinski posvećene osiguravanju vladavine šefa Čečenske Republike, Ramazana Kadirova.


7:15 - Sudbina stotina ukrajinskih vojnika koji su okončali višetjedni otpor u čeličani Azovstal u Mariupolju ostaje nejasna, nakon što su se borci predali i prebačeni su na teritorij pod ruskom kontrolom, piše Guardian.

Zamjenik ukrajinskog ministra obrane rekao je da će biti razmijenjeni u razmjeni zarobljenika, ali su neki ruski dužnosnici u utorak rekli da bi im se moglo suditi, pa čak i pogubiti. Zastupnici ruske Državne dume rekli su da će predložiti nove zakone koji bi mogli poremetiti razmjenu zarobljenika za koje Moskva tvrdi da su "teroristi".

Ruski istražitelji rekli su da planiraju ispitati vojnike i da bi ih mogli optužiti za "zločine koje je ukrajinski režim počinio protiv civilnog stanovništva na jugoistoku Ukrajine".


6:20 - Ukrajina čini "sve moguće i nemoguće" kako bi spasila preostale borce zarobljene u čeličani Azovstal u Mariupolju, rekao je visoki dužnosnik. Zamjenica ministra obrane Hanna Maliar rekla je da Kijev zna koliko je vojnika još u tvornici, ali je naglasila da je to "osjetljiva informacija".

U ponedjeljak su 264 borca od kojih su mnogi teško ranjeni evakuirana u područja koja drže pobunjenici koje podržava Rusija.

U utorak je viđeno još sedam autobusa kako napušta mjesto, javio je Reuters. Dodaje se da je konvoj kasnije stigao u Olenivku, selo koje drže proruski pobunjenici u istočnoj regiji Donbasa.


6:00 - Potpredsjednik ruske vlade Marat Khusnullin posjetio je u utorak Hersonsku oblast na jugu Ukrajine i rekao kako bi to područje bilo zauzelo vrijedno mjesto u ruskoj obitelji, prenosi agencija dpa. Regija koja okružuje ovaj lučki grad zauzela bi “vrijedno mjesto u našoj ruskoj obitelji”, rekao je Khusnullin tijekom posjeta, prenose RIA Novosti.

U toj ukrajinskoj regiji, Rusija je 1. svibnja uvela ruski rubalj kao službenu valutu, a prije nekoliko dana, vlada instalirana od strane Rusije najavila je svoje planove da od Moskve zatraži pravo da postane dio Rusije.

Regionalni pro-ruski potpredsjednik vlade Kiril Stremousov rekao je kako neće biti referenduma, kao niti opcije da ta regija postane republika. Neodržavanje referenduma opravdao je činjenicom da referendum o pripajanju krimskog poluotoka, održan 2014. godine, nije bio međunarodno priznat.  S druge strane, ukrajinska je vlada uvjerena da rusifikacija Hersonske oblasti neće uspjeti. 

VIDEO Iscurila još jedna snimka neobičnog ponašanja Putina: Je li mu se zdravlje pogoršalo?

Ključne riječi

Komentara 148

PR
prahrvat
06:51 18.05.2022.

Srušiti grad, ubijati, istjerati ljude - i slaviti takvu "pobjedu" - znači slaviti čisto zlo i duboku nepravdu. Ništa novo za ljude, toliko puta viđeno. Nadam se jedino porazu politike koja je takve imperijalističke obrasce vratila u srce Europe nakon 31 godinu.

DU
Deleted user
14:35 18.05.2022.

Od prvog do zadnjeg,svi ce ovi zarobljenici jednostavno,nestati,ispariti se. Rusi su postali,vidi vraga,moderni humanisti,ne keze se vise Gulag,ne,ne,sasvim skromno simpaticno ime kaznena kolonija.

Avatar AlPoS
AlPoS
09:28 18.05.2022.

Prodavanje demagogije. Evakuacija? Ovdje se radi o kapitulaciji ili predaji. Nitko za sada nije evakuiran na teritorij pod kontrolom Zelenskog, već su svi u autobusima pod vojnom pratnjom prebačeni u logor (prihvatni centar) pod kontrolom Rusa ili ranjenici u bolnice pod kontrolom Rusa. Gdje su nestala pravila o objektivnim izviješćima novinarske profesije. Nije određeni broj vojnika AZOV evakuiran na neku livadu sa oružjem pa nastavlja borbu, već se bez oružja predao. Uskoro kada sve cijene podivljaju, kada rate kredita porastu shvatit će narodi u Europi kako su nasanjkani u svjetski sukob i oni će snositi posljedice ove demagogije gdje je predaja evakuacija.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije